Warmwaterbronnen Edipsos

Evia

Het in het noorden van Évia gelegen Edipsós staat al sinds jaren letterlijk en figuurlijk op de kaart. Het is een levendige plaats waar de ontwikkeling voornamelijk is voortgekomen uit de aanwezigheid van de warmwaterbronnen. Aan het strand bevinden zich grote hotels.

De plaats is via Chalkída over het eiland zelf te bereiken maar ook per boot vanaf Arkitsa op het vasteland. Het wordt dan ook niet alleen door buitenlanders veelvuldig bezocht, ook de Grieken vinden dit een uitstekende plek om te verblijven.

Edipsós is rijkelijk bedeeld door de goden. De omgeving is weelderig begroeid en het gebied bevat talrijke, waardevolle mineralenbronnen. Hiervan wordt aangenomen dat deze goed zijn voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Edipsós wordt beschouwd als het grootste spa- en kuuroord van Griekenland. In totaal zijn er wel 75 warmwaterbronnen in Edipsós. Variërend in leeftijd, daterend uit de Romeinse tijd tot onlangs aangeboorde bronnen.

De mythe
De godin Athina vroeg aan haar broer Ifestos om wat thermale bronnen voor haar favoriete held Hercules te maken. Zo zou zij hem lokken bij haar te komen en te ontspannen na ieder gevecht dat hij moest leveren. Ifestos wilde zijn zus dit plezier graag doen en sloeg met zijn hamer op de grond en het warme, mineraalrijke water borrelde aan de oppervlakte.

De hotels en spacentra ontwikkelden zich rondom deze bronnen en sinds jaar en dag komen mensen hier voor genezing van bepaalde kwalen, maar ook voor de ontspanning van lijf en leden. De laatste jaren heeft zich een modernisatie voorgedaan en zijn het niet alleen oude mensen die de plaats bezoeken. Vanaf de rotsen op het strand klateren enkele watervallen naar beneden waarvan het water afkomstig is uit een van de vele bronnen. Verder bevat de plaats verschillende centra waar men kan baden, gemasseerd kan worden of speciale behandelingen kan volgen. In het verleden rekende men grootheden uit de geschiedenis tot hun klantenkring. Zo waren Winston Churchill, Maria Callas, Aristoteles Onassis en Greta Garbo veel geziene gasten.

Niet alleen de bronnen hebben aantrekkingskracht voor een bezoek. Ook de stad heeft verschillende bezienswaardigheden. De straten, pleinen en het stadhuis weten velen te bekoren. Een leuke tip is om een bezoek te brengen aan het publieke park van Edipsós. Hier huist het zogenaamde Mikri Voulí, oftewel klein parlement. Dit is een plaats waar men publiekelijk een mening hardop kan verkondigen en toehoorders kan verleiden tot de discussie. Een oplossing voor een wereldprobleem is er tot op heden nog niet geboren, maar vermakelijk is het wel.

op de kaart

Accommodaties op Evia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten