Terug naar Kea
Home > Kea > De stranden van Kea

De stranden van Kea

Kea heeft een prachtige kustlijn met een verscheidenheid aan baaien.

De zee is er veelal kalm en het water is altijd kristalhelder. Op enkele stranden hangt een levendige sfeer, maar veelal zijn ze afgelegen en rustig. Daardoor kan het zomaar voorkomen dat u de enige bezoeker bent. Heerlijk dus als u op zoek bent naar rust. Gaat u mee op een tocht langs de mooiste stranden?

Ga direct naar de interactieve kaart

Het Korissia-strand

De tocht langs de stranden begint in het noordwesten van Kea, bij de havenplaats Korissia. Hier ligt het gelijknamige strand, dat deels wordt omgeven door lieflijke, witte huisjes met oranje daken. Aan het andere uiteinde staat een klein kerkje op een heuvel, vanwaar er prachtig uitzicht is over de baai. Op het strand zijn enkele ligbedjes en parasols aanwezig. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten. De gezelligheid van het dorp met tavernes en winkels is hier binnen handbereik, waardoor Korissia voor eenieder wat wils biedt.

Het Gialiskari-strand

Op een kwartier lopen van zowel Korissia als Vourkari ligt het Gialiskari-strand. Helderblauw water, groene tamariskbomen die natuurlijke schaduw verschaffen en witte huisjes die als een amfitheater tegen de berghelling aan zijn gebouwd, zorgen hier voor een schilderachtig tafereel. Niet voor niets is dit strand zeer geliefd bij de lokale bevolking. Het water is er kalm en in de directe omgeving zijn tal van voorzieningen die een dagje aan het strand veraangenamen.

Het Otzias-strand

Verder richting het noorden ligt het gezellige dorp Otzias. Gelegen in een beschutte, bijna ronde baai spreidt het gelijknamige strand zich uit over een lengte van 700 meter. Vroeger bevond zich hier een haven. Enkele ruïnes herinneren nog aan deze vervlogen tijd. Vandaag de dag heerst er op het strand vooral een ontspannen sfeer. Windsurfen is hier een geliefde bezigheid en in de tavernes worden onvervalste Griekse gerechten geserveerd.

Voor wie het strand even de rug wil toekeren, is een bezoek aan het Panagia Kastriani-klooster dat een stuk verderop ligt een bezoek zeker waard. Ook nodigen de vele paden die door de omgeving van Otzias voeren uit tot het maken van een mooie wandeling, waarbij onderweg vele kerkjes worden gepasseerd.

Het Spathi-strand

Dit strand wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Kea. De weg ernaartoe is prachtig en voert u door een gebied van verstilde schoonheid. Aan het uiteinde van een groene vallei vindt u uiteindelijk het Spathi-strand, dat door het kristalheldere water, fijne zand en de ongerepte natuur een oase van rust is. Zelfs in het hoogseizoen is het hier niet druk te noemen en op doordeweekse dagen kunt u zomaar de enige bezoeker zijn. Op het strand zijn enkele ligbedjes en parasols aanwezig, evenals een cafeetje dat zorgt voor de innerlijke mens.

Het Orkos-strand

Dit strand aan de noordoostkust van Kea ligt vrij afgelegen en is daardoor wat moeilijker te bereiken. De rustzoeker is hier aan het juiste adres, aangezien het er nooit druk te noemen is. Het Orkos-strand is werkelijk schilderachtig en enkele bomen verschaffen hier natuurlijke schaduw. De zee is er kristalhelder, waardoor snorkelen hier een fijne bezigheid is.

Het Ormos Polais-strand

Voor wie een bezoekje aan het strand wil combineren met een reis terug in de tijd, is het Ormos Polais-strand een aanrader. Bij deze baai ligt namelijk de oude stad Karthea, waarvan vandaag de dag nog de ruïnes van twee tempels en delen van de stadsmuur en het oude theater te bezichtigen zijn. Het strand zelf bestaat eigenlijk uit twee delen: Mikro Polais en Megalo Polias. Bij laatstgenoemde begon vroeger de oude weg naar Ioulida, waarvan nu nog restanten te zien zijn. De weg naar het Ormos Polais-strand is overigens een flinke wandeling, aangezien het vrij afgelegen ligt. Voor wie liever niet wandelt, is het ook mogelijk het strand per boot te bereiken.

Het Liparo-strand

Een paradijselijke omgeving van eikenbomen, steile rotsen bezaaid met struiken, goudkleurig zand en kristalhelder water kenmerken dit strand aan de zuidwestkust van Kea. Gelegen aan het einde van een kloof is het een waar paradijs voor mensen die op zoek zijn naar rust en privacy.

Het Kambi-strand

In het zuidwesten van Kea, vlakbij het Liparo-strand ligt Kambi. Bergen omgeven dit strand, dat geliefd is bij de plaatselijke bevolking en naturisten. De helderblauwe zee in de kalme baai nodigt uit tot een verfrissende duik en snorkelen is hier een genot. In de taverne boven het strand, die via enkele trappen bereikbaar is, kunt u terecht voor een hapje of drankje.

Het Koundouros-strand

Op circa 18 kilometer van de hoofdstad Loulida gelegen, bevindt zich het Koundouros-strand. Dit strand is met name in de weekenden en tijdens de zomermaanden wat drukker, omdat hier veel jachten van het vasteland aanmeren. Toch hangt er een ontspannen sfeer. Op het strand zijn ligbedjes en parasols aanwezig en voor watersportliefhebbers zijn er diverse mogelijkheden. De windmolens die tegen de heuvel liggen, vormen een lieflijk detail.

Het Pisses-strand

Een van de weinige stranden op Kea waar in de zomer de Meltemi wind vrij spel heeft. Dit maakt het een geliefde plek bij windsurfers. Maar wanneer de zee kalm is, is Pisses ook een heerlijke plek voor een verkoelende duik in zee. Omdat het strand gelegen is aan het uiteinde van een vruchtbare vallei, wordt de omgeving gesierd voor fruitbomen, cipressen en bloemen. Tevens bevinden zich hier vele restanten uit het roemruchte verleden van Kea. Voor wie van wandelen houdt, laat deze plek zich dan ook goed te voet ontdekken.

Het Xila-strand

Voor wie op zoek is naar een klein paradijsje, is het Xila-strand de juiste plek. Ook hier sieren het goudkleurige zand en het diepblauwe water de omgeving. Dit strand ligt op ongeveer 4,5 kilometer van Korissia en spreidt zich uit over 200 meter. Het is alleen te voet of per motor bereikbaar, waardoor het er heerlijk rustig is. Om die reden is het strand van Xila dan ook geliefd bij naturisten.

Interactieve kaart

Open interactieve kaart

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten