Dryopida

Kythnos

Dit authentieke dorp is gelegen midden op Kythnos, in een vallei tussen twee heuvels en is het enige dorp op het eiland wat niet vanaf zee te zien is.

  • dryopida_156.jpg
  • dryopida_187.jpg
  • dryopida_168.jpg
  • driopida_kn.jpg
/

Dryopida is het derde grootste dorp op Kythnos en heeft zijn naam te danken aan de eerste bewoners van Kythnos, de Dryopides. Het is ontstaan in de 19e eeuw toen gevluchte Kretenzers zich hier vestigden. Het dorp bevindt zich precies in het midden van het eiland.

De architectuur van de huizen in Dryopida maakt het dorp bijzonder. Het voldoet aan de stijl van de Cycladen, maar heeft ook iets eigenzinnigs. Veel gebouwen zijn van klei gemaakt. Men beweert dat de vroegere bewoners hier erg van hielden en daarom ook voor hun huizen gebruikten en hierdoor een geheel eigen stijl tot stand kwam. Hierdoor is dit het dorp een aantal jaren geleden officieel uitgeroepen tot Traditioneel Erfgoed.

Een wandeling door de smalle straten zal u zeker bekoren. Het neemt u mee langs de kafenía waar ouderen een kopje koffie drinken en backgammon spelen, kleine gebouwen waarvan men niet zeker weet of het huizen zijn of winkels, gekleurde bloemen die het lucht vullen met een heerlijke geur en op elk kruispunt een gedichten die de inwoners hebben geschreven waarmee ze hun kunstzinnige kant willen laten zien.
De meest bijzondere bezienswaardigheid van Driopida is beslist de grot ‘Katafiki’, die zich midden in het dorp bevindt en wordt gezien als de grootste van de Cycladen en zelfs van heel Griekenland. De prachtige stalactieten en stalagmieten zorgen voor een spectaculaire aanblik. Dit ondanks dat het grootste gedeelte is verwoest vanwege het gebruik als mijn. De grot diende ook als schuilplaats voor het verzet tijdens de Turkse overheersing en de Tweede Wereld Oorlog. Een compleet verhaal over de grot vertelt de gids u graag tijdens een rondleiding.

Een bezoek naar het Byzantijnse museum naast de Agios Giorgos-kerk moet ook zeker op uw lijstje voorkomen als u in het dorp bent. In een ruimte die speciaal hiervoor is omgebouwd op initiatief van papas (priester) Konstantinos Gonidis tot expositieruimte, worden verschillende kerkelijke voorwerpen getoond, veelal stammend uit het Byzantijnse rijk. Tevens zijn hier enkele afbeeldingen uit die tijd tentoongesteld.
Een ander museum is het Volksmuseum. Dit museum geeft u een kijkje in het dagelijkse leven van de bewoners van Kythnos uit lang vervlogen tijden. Enkele werktuigen en kleding zijn hier tentoongesteld.

Een derde museum is het landbouwmuseum met een aantal oude agrarische gereedschappen.

op de kaart

Accommodaties op Kythnos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten