Het klooster Panagia Kanala

Kythnos

Bij het naderen van de plek waar zich dit klooster bevindt, ontstaat spontaan een gevoel van eerbetoon. De plek straalt een sereniteit uit en het is goed te geloven dat de nonnen hier hun leven leiden in vroomheid en geluk.

  • kanala_158.jpg
  • 20170613_164937.jpg
  • 20170613_165947.jpg
  • kanala_161.jpg
  • 20170614_180000.jpg
  • kanala_kn_3.jpg
  • kanala _kn_4.jpg
  • kanala_kn.jpg
  • kanala kn_3.jpg
  • kanala_kn_2.jpg
/

Het dorp Kanala ligt aan de kust en beschikt over een fraai strand. De golven rollen af en aan en het dorp lijkt een vredig leven te leiden. De bewoners zijn zich niet bewust van het klooster dat een wakend oog werpt op de baai. Als zij tegen de helling omhoog kijken, wordt het klooster enigszins aan het oog onttrokken door het enige dennenbos wat het eiland rijk is. Achter deze bomen ligt de kerk van de heilige Maagd Kanala, naar wie het dorp vernoemd is.

In de kerk is een afbeelding te bezichtigen die ooit door vissers werd gevonden, drijvend in de zee. In het bijzonder gaat hierover een verhaal rond dat een nacht vissers erop uit waren getrokken met hun boten om een goede vangst te doen. Deze was zo goed, dat ze de vissen niet allemaal mee konden nemen. Terwijl ze kust naderden, kwam een onverklaarbaar licht vanuit de zee hen tegemoet. Plots konden ze hun roeispanen niet meer bewegen en werd het onmogelijk om vooruit te komen. Bezeten door angst vroegen ze de Heilige Maagd Maria om hulp. Hun smeekbede werd verhoord; de boten werden bevrijd uit de onverklaarbare greep die hen eerder tegenhield.

Uit nieuwsgierigheid voeren de vissers toch naar het felle licht en eenmaal aangekomen zagen ze hoe het felle licht als een vlam uit het water omhoog kwam. Ernaast dreef een stuk hout. Terwijl ze deze in hun boot probeerden te hijsen, zagen de vissers dat het om een afbeelding van de Heilige Maagd Maria ging. Toen ze later bij het dorp Dryopida aankwamen en vertelden wat ze op zee hadden meegemaakt, ontstond er grote onrust onder de bewoners. Iedereen was de Heilige Maagd Maria dankbaar voor het redden van de vissers en om deze reden besloten zij een tempel voor haar te bouwen in de buurt van de plek waar de afbeelding uit het water was gekomen. De Heilige Maagd Maria gooide echter roet in het eten. Op een nacht verscheen ze in de droom van een van de vissers en vroeg hem de tempel te bouwen op de plek waar de kerk van de Heilige Maagd Kanala staat.

De afbeelding is 1 meter hoog en 80 centimeter breed. Het is werk van de Kretenzische kunstenaar Emmanuel Skordili en dateert uit het jaar 1575.
De Heilige Maagd Kanala wordt dankzij deze gebeurtenis gezien als de beschermster van het eiland en elke 15 augustus en 8 september wordt zij jaarlijks door de bevolking van het dorp geëerd tijdens de traditionele dorpsfeesten, de welbekende panigiri.

op de kaart

Accommodaties op Kythnos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten