Faneromenis Klooster

Lefkas

Net buiten Lefkas-stad, richting het binnenland, bevindt zich het Faneromeni-klooster. Het is een belangrijk religieus centrum en wordt bezocht door vele Grieken. Het torent uit boven de omgeving en ook dit klooster is op een prachtige locatie gebouwd. Het uitzicht over de stad en de baai is werkelijk waar adembenemend. Ook kunt u de bergen van het vasteland aan de overkant van hieruit zien.

  • Faneromeni klooster op Lefkas
  • Faneromeni klooster op Lefkas
  • Faneromeni klooster op Lefkas
  • Faneromeni klooster op Lefkas
  • 24_FANEROMENIS_AS
/

Ligging van het Faneromeni-klooster


Het klooster van Panagia Faneromeni ligt op een heuvel, drie kilometer van de stad. Het werd gebouwd op de plek waar ooit de eerste tempel van Lefkas stond, die gewijd was aan Artemis, tweelingzus van Apollo en godin van de jacht. De apostel Paulus stuurde in het jaar 63 een drietal predikers naar het eiland om daar het geloof te verkondigen. Een van hen werd later de bisschop van Lefkas.

Geschiedenis van het Faneromeni-klooster


De eerste ruimtes van het klooster werden gebouwd in de 4e eeuw. Het klooster kreeg te maken met vele tegenslagen en is diverse keren opnieuw opgebouwd. De huidige vorm heeft het te danken aan de Venetianen in de 18e eeuw. Toch is het in de 19e eeuw nog tweemaal verwoest door brand. De bewoners lieten zich niet verslaan en bouwden het wéér opnieuw op. Ze gaven het opnieuw de architecturale stijl van de Venetianen. Tegenwoordig is het een klooster dat nog steeds wordt bewoond door enkele monniken, die zorg dragen voor het de tuin met een volière. Het museum, dat zich tevens op het terrein van het klooster bevindt, zijn enkele bijzondere iconen te bewonderen en oude manuscripten.

Icoon van Panagia Faneromeni


Het klooster heeft haar naam te danken aan een verschijning van een icoon van Panagia (Maria) aan twee monniken, na hun gebed. Deze icoon, geschilderd op hout, was als door God gemaakt en kon niet door mensenhanden zijn vervaardigd. ‘Fanerono’ betekent ‘onthullen’. De icoon die momenteel in het klooster hangt, is een replica van de oorspronkelijke icoon. In 2006 werd het klooster gerenoveerd en werd er een nieuwe vleugel aangebouwd. Het Faneromeni-klooster is het enige klooster op Lefkas dat nog steeds bewoond wordt.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten