Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Sappho, de mythe

Lefkas

Een vrouw met vele bijnamen en bekend over de gehele wereld. Plato noemde haar de tiende muze, Anacreon noemde haar de zoetzingende, Lucianus noemde haar de honingzoete glorie van Lesbos en Maximos Tirios noemde haar de vrouwelijke Socrates. Een feit dat we met waarheid kunnen stellen is dat het een vrouwelijke dichter was.

  • sappho, de mythe op lefkas, griekenland
/

Over haar leven is maar weinig bekend. Men weet wel dat zij en haar gedichten een invloed hebben gehad op latere grote dichters, ze vernieuwde de poëzie.

Sappho is tussen 617 en 612 v. Chr. geboren op het eiland Lesbos, om te sterven op het eiland Lefkas. Een van de vele mythes die over Sappho de ronde doen, is dat zij met een gebroken hart van de Kaap Lefkatas is gesprongen, uit liefde voor Faonas.

Iedereen kende Faonas als vriendelijke en behulpzame veerman. Met plezier vervoerde hij mensen van Lesbos naar Klein-Azië, het toenmalige Aziatische gedeelte van Turkije. Om zijn goedheid te testen, veranderde de godin Aphrodite zichzelf in een oude vrouw en vroeg Faonas om haar kosteloos over te varen naar Klein-Azië. Dat deed hij, waarvoor hij als dank mirre ontving van haar. Wanneer hij zichzelf met deze mirre in zou smeren, zou Faonas van een oude man veranderen in een jonge, aantrekkelijke man die door iedere vrouw bemind zou worden. Nadat hij dit deed, vielen veel vrouwen voor hem, waaronder Sappho. Onder deze vrouwen waren ook getrouwde vrouwen. Dit zorgde ervoor dat hij werd vermoord door jaloerse echtgenoten. Sappho kon het overlijden van Faonas niet verdragen en vanwege haar gebroken hart sprong zij van Kaap Lefkatas de Ionische Zee in. Zij overleefde de sprong niet.

Sappho was een inspiratie voor velen. Zo zei Solon van Athene, een van de zeven wijzen uit de Griekse oudheid: “Ik wil niet sterven zonder een gedicht van haar gelezen te hebben”. Haar gezicht werd afgebeeld op munten, mozaïeken en potten. Ook was Sappho een bron van inspiratie voor de Franse schilder Jacques-Luis David, evenals voor de Griekse componist Manos Chatzidakis, die een van zijn composities aan Sappho wijdde.

Sappho was niet alleen een bron van inspiratie, maar ook synoniem voor opstand. In de 12e eeuw werden haar boeken in Konstantinopoulis, het voormalige Istanbul, verbrand. Men geloofde dat haar gedichten een groot schandaal waren. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele stukken beschikbaar, waaronder een ode aan de godin Aphrodite. In het jaar 2004 zijn er nog negen boeken van Sappho gevonden. Hierin werd zij beschreven als het meisje met een donkere huid die de golven kon begrijpen. Hieruit valt op te maken hoe gevoelig zij was.

Ook over het liefdesleven van Sappho gaan vele verhalen de ronde. Een gegeven is dat Sappho getrouwd was met Kerkýlas van Andros en zij samen een dochter hadden, met de naam Kleída. Kerkýlas was een rijk man. Toen er politieke problemen met de aristocraten op Lesbos ontstonden, is Sappho gevlucht naar het Italiaanse eiland Sicilië. Toen de rust weer terugekeerd was, ging Sappho terug naar Lesbos. Hier bracht ze als lerares haar passies, dichten en muziek maken voor Aphrodite, over op de rijke vrouwen van Lesbos en uit de steden van Klein-Azië. De relatie met haar leerlingen had verschillende dimensies, deze werden omschreven als relaties van lesbische aard. Zij wordt nog steeds gezien als het boegbeeld van de lesbische gemeenschap. Op Lesbos is nog steeds ieder jaar een festival ter ere van Sappho.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten