Lefkaditiki Gi

Lefkas

Het bergachtige landschap van Lefkas in combinatie met het zonnige Mediterrane klimaat staat garant voor uitstekende wijnen. Een bezoek aan wijnmakerij Lefkaditiki Gi is niet alleen een kennismaking met de lokale wijnen van het eiland, maar leert dat wijn een alomvattende drank is waarin tradities, kennis, menselijke verhalen en cultuur harmonieus samenkomen.

  • lefkaditi_gi_ag (6).jpg
  • lefkaditi_gi_ag (7).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (9).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (1).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (10).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (12).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (7).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (8).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (11).jpg
  • lefkaditi_gi_ag (3).jpg
  • lefkaditi_gi_ag (4).jpg
  • lefkaditi_gi_ag (1).jpg
  • lefkaditi_gi_ag (11).jpg
  • lefkaditi_gi_ag (12).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (3).jpg
  • lefkaditi_gi_ag (9).jpg
  • lefkaditi_gi_eigenaar (6).jpg
/

Na het afronden van zijn studie oenologie en het opdoen van de nodige ervaring bij verschillende wijnboerderijen door heel Griekenland, vond Dimitris Rompotis de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen. In 2000 nam hij de grote beslissing en keerde terug naar zijn geboorte-eiland Lefkas. Daar begon hij in Syvros, een bergdorp in het zuiden van het eiland, een eigen wijnmakerij met de naam ‘Lefkaditiki Gi’, de aarde van Lefkas.

Voor de productie van zijn wijnen maakt Dimitris gebruik van lokale druivensoorten zoals de witte Vardea en de rode Vertzami die alleen op Lefkas voorkomen. Zijn degelijke kennis, in combinatie met een goede samenwerking met wijnboeren uit de omgeving, leidde vanaf het begin tot de productie van hoogwaardige wijnen en het planten van nog meer wijnranken. Al snel was het tijd voor de volgende stap: een nieuwe, moderne wijnmakerij waar bezoekers de gelegenheid krijgen om kennis te maken met de verschillende facetten van wijn.

De nieuwe wijnmakerij ligt tegen de heuvels boven Sivota en bestaat uit vier gebouwen die volgens de plaatselijk architectuur zijn ontworpen. In de twee hoofdgebouwen vinden de productie en het bottelen plaats. Deze ruimtes zijn uitgerust met onder andere moderne fermentatieketels, eikenhouten rijpingsvaten, een wijnlaboratorium en een geklimatiseerde wijnkelder. In de twee bijgebouwen worden diverse voorwerpen en werktuigen tentoongesteld.

Een rondleiding door de wijnmakerij begint met een korte uitleg over de traditionele wijze waarop druiven op Lefkas worden verbouwd en de manier waarop de lokale wijnen worden geproduceerd. Hierna volgt een bezichtiging van traditionele werktuigen die vroeger in de wijngaard en tijdens het productieproces gebruikt werden. Een van de twee bijgebouwen is gewijd aan olijfolie en u ziet hier onder andere nog een oude olijfpers. Vervolgens wandelt u door de wijngaard naar de productieruimte waar u meer hoort over de productiewijze, de rijping en het bottelen van wijn. Tot slot wandelt u via een botanische tuin vol geurige kruiden naar de ruimte waar u de gelegenheid krijgt verschillende wijnen te proeven.

Lefkaditiki Gi is in het voor- en naseizoen dagelijks geopend, zondag uitgezonderd, van 10.00 – 15.00. Vanaf 1 juli tot 15 september is de wijnmakerij dagelijks geopend van 10.00 – 20.00.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten