Het traditionele bergdorp Syvros

Lefkas

Met het geluid van stromend water op de achtergrond kabbelt het leven in het traditionele bergdorp Syvros vredig voort. De inwoners zijn trots op hun dorp en eiland en doen er alles aan de tradities levend te houden. Wie zijn weg naar het dorp weet te vinden staat een aangename verrassing te wachten: niet alleen wordt het dorp omringd door een prachtig landschap rijk aan bronnen, het heeft bovendien twee bijzondere musea.

 • sivros_daphne_springs_140.jpg
 • sivros_daphne_springs_130.jpg
 • sivros_kerasia_springs_112.jpg
 • sivros_kerasia_springs_117.jpg
 • sivros_daphne_springs_160.jpg
 • sivros_cave_karouha_102.jpg
 • sivros_cave_karouha_111.jpg
 • sivros_olive museum_fabrica_105.jpg
 • sivros_olive museum_fabrica_119.jpg
 • sivros_olive museum_fabrica_146.jpg
 • sivros_folklore museum_111.jpg
 • sivros_folklore museum_122.jpg
 • sivros_folklore museum_112.jpg
/

Syvros ligt aan de voet van het Stavrota-gebergte aan de zuidkant van Lefkas. Het wordt omgeven door weelderig groen en is gezegend met een groot aantal bronnen en watervallen. Even ten zuiden van het dorp liggen de bronnen van Daphni. Met het gorgelende water en de dichte vegetatie is er niet veel fantasie voor nodig om zich voor te stellen hoe de mythische nimfen hier ooit misschien een bad kwamen nemen. Vanaf deze bron leidt een pad langs watervallen en overblijfselen van oude watermolens naar de Antelikos bronnen. Een oude houten brug werd hier in ere hersteld.

Een andere bezienswaardigheid in de omgeving van Syvros zijn de bron en de watervallen van Kerasia. Wandelaars kunnen hier in de schaduw van de platanen hun flessen met het heldere bronwater vullen voordat zij aan de ‘Bronnen route’ beginnen. Deze route is ongeveer 9 km lang en leidt in een cirkel langs nog twee waterrijke dorpen, Vournikas en Agios Ilias.

Eveneens de moeite waard is een wandeling naar de grot Karoucha, ook wel Kirki genoemd. De vijgenboom bij de ingang duidt er mogelijk op dat deze grot in de oudheid een rol speelde in de cultus van de God Dionysos. Een ander opmerkelijk detail is het gesteente bij de ingang van de grot: dit werd door erosie zodanig uitgeslepen dat het aan de afbeelding van een uil doet denken.

Olijfmuseum Fabbrica

Het olijfmuseum van Syvros is gevestigd in de oude olijfoliefabriek van de familie Tsarlambas, een van de oudste families van Lefkas. Deze fabriek werd in 1997 door het Ministerie van Cultuur en Toerisme tot historisch gebouw verklaard en maakte deel uit van een groter complex dat bestond uit onder andere huizen, paardenstallen, opslagruimtes en een oude houtoven. Een rondleiding geeft de bezoeker meer inzicht in de cultuur en de tradities rond de olijf en de olijfolie. Er wordt een korte film getoond over de productie van olijfolie en na afloop is er een kleine proeverij. Hier wordt u ingewijd in de geheimen van een goede kwaliteit olijfolie.

Folklore museum

De liefde voor de tradities van hun dorp en eiland leidde de leden van de cultuurvereniging van Syvros in 2018 tot het openen van een folkloremuseum. De collectie bestaat uit een grote hoeveelheid gebruiksvoorwerpen die een goed beeld geven van het vroegere dagelijkse leven in het dorp en het zuiden van Lefkas. De begane grond van het gebouw staat voornamelijk in het teken van alles wat te maken heeft met basisbehoeftes zoals brood, wijn en olijfolie. Ook is er een traditioneel weefgetouw te zien. Op de bovenverdieping wordt de overige huisraad tentoongesteld. U vindt hier onder andere een eethoek, slaapgedeelte, traditionele klederdracht en origineel kantwerk.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten