Terug naar Lefkas
Home > Lefkas > De stranden van Lefkas

De stranden van Lefkas

Gaat u mee met een tocht langs de stranden van Lefkas?

Met name die langs de westkust zullen indruk op u maken. Ze kenmerken zich door de witte stranden en het fel turkooise water. Enkelen zijn zelfs verkozen tot de mooiste en schoonste stranden van de wereld en kregen hiervoor de Blue Flag.

Ga direct naar de interactieve kaart

Video van Lefkas

Het strand van Ammoglossa

Op het meest noordelijke deel van Lefkas, nabij de vuurtoren, ligt het strand van Ammoglossa. De naam betekent zandtong en zoals dit al doet vermoeden, is het strand gevormd als ware het een tong. Het heldere water, omzoomd door het mooie zandstrand, maken dit strand tot een bijzondere plek. Aan de kant van het fort is de zee ondiep. Aan de andere kant van het strand is de zee dieper en zijn er relatief meer golven.

Het strand van Agios Ioannis

In het noordwesten van Lefkas, op slechts anderhalve kilometer van Lefkas-stad, bevindt zich het strand van Agios Ioannis. Dit bij de Grieken geliefde strand is vanwege de afstand van de stad, vooral op zondag een druk bezocht strand. Hele families verzamelen zich op het strand, staan in het water voor een praatje met elkaar en verplaatsen zich daarna en masse naar een van de aanwezige tavernes. Indien men hier een bezoek brengt, beleeft men het strandbezoek zoals de Grieken dat doen.

Het fijne zand in combinatie met wat kiezeltjes zorgen voor helder water. Het is dan ook geen verrassing dat dit een van de stranden van Lefkas is die Blue Flag heeft verkregen. Aan het einde van de baai staat de gelijknamige kerk. Deze waakt als het ware over dit strand. Behalve de kerk is dit strand bezet door een aantal oude windmolens. Dit deel wordt ook wel het Mili strand genoemd. Door de wind die hier op de kop van het eiland vaak staat, met name in de middaguren, is het hier een waar paradijs voor wind- en kitesurfers. Voor zowel de beoefenaar als de kijker een ware uitdaging. Bovendien neemt de zon hier dagelijks op spectaculaire manier afscheid van de dag. Als een grote rode bol zakt deze aan het einde van de dag in de zee om de volgende dag weer fris aan de horizon te verschijnen.

Het strand van Gira

Nabij het strand van Agios Ioannis bevindt zich het Gira-strand. Ook dit strand is zeer geliefd bij de Grieken. Omdat het langer is, is de verdeling van de bezoekers wat beter waardoor het op weinig plaatsen echt druk te noemen is. Ook hier bevinden zich verschillende tavernes waar men terecht kan voor een heerlijke maaltijd. Met name de lunch wordt hier veel gebruikt. Dit zandstrand is wel 7 kilometer lang en zoals gezegd, populair bij de lokale bevolking. Ook hier zijn verschillende windmolens te zien. De naam Gira betekent ‘rondom’. Het heeft deze naam gekregen omdat men rondom de lagune moet rijden om op het strand te komen. Anderen zeggen dat het te maken heeft met de ligging rondom de lagune.

Het strand van Pefkoulia

We zakken langzaam de westkust af en al snel valt het uitzicht op een uniek blauwe baai. Een lang wit zandstrand steekt schril af tegen het turkoois van de zee. Het strand wordt begrensd door een helling bedekt met pijnbomen. In de zomer wil het nog wel eens voorkomen dat vrijgezinden hier hun tentje opslaan. Aan het begin van het strand bevinden zich een paar tavernes om vervolgens toegang te verlenen tot het strand. Het begin is redelijk politisch, maar al snel dunt het bezoekersaantal zich uit en kan men de rust of drukte vinden die men wenst. Het Pefkoulia-strand wordt beschouwd als een van de beste stranden van Lefkas. Door de uitgestrektheid van het strand biedt een wandeling langs de waterlijn een fraaie ontspanning.

Het strand van Agios Nikitas

We dalen verder de westkust af en het volgende strand ligt op u te wachten. et autovrije en voorheen vooral ook vissersdorp Agios Nikitas beschikt over het gelijknamige strand. Het grenst direct aan deze pittoreske plaats en bestaat uit fijn zand. Het helderblauwe water tekent zich ook hier scherp af. Het strand is niet groot, maar biedt voldoende plaats voor velen. Is dit strand te druk bezocht naar uw idee? Dan gaan er diverse boottaxi’s naar een van de volgende kleine stranden, die overigens vaak niet vanaf land bereikbaar zijn.


Het dorp is overigens geheel in authentiek stijl gebouwd en ook nieuw te bouwen huizen, dienen in de oude stijl te worden opgetrokken. Auto’s zijn niet toegestaan en dienen aan de andere kant op de parkeerplaats te worden gestald. Een specialiteit van Agios Nikitas is spagetti met kreeft. Een ware delicatesse die u zeker eens moet proberen.

Het strand van Kathisma

Het strand heeft grof zand en is populair bij de jonge bewoners van het eiland. De sfeer is hier uniek door de combinatie van mensen, strand, prachtig zeewater en de achterliggende bergen waar met regelmaat paragliders vanaf komen zweven. Aan een boek lezen kom je hier niet toe want ogen en oren dienen voortdurend alert te zijn op het bijzondere schouwspel dat zich hier voltrekt. Het strand leent zich bovendien uitstekend voor het maken van een wandeling. De tavernes zorgen ook hier weer voor de innerlijke mens.

Het strand van Gialos

Het zuidwesten van het eiland beschikt over verschillende stranden. Maar een van de langste, dat is Gialos. Tussen een ruige schoonheid ligt maagdelijk het strand beneden aan de zee en strekt zich over een lange smalle strook uit. Het nog redelijk rustige strand van Gialos is meer dan 3 kilometer lang.

Het strand van Egremni

Het strand van Egremni is tevens een aanrader. Echter, om het te bereiken, dienen wel een flink aantal treden genomen te worden. Onderaan de trap is het wel de moeite waard om wat uurtjes door te brengen. Het grofzand dat dit deel van de kust bevat, is wit van kleur en zorgt voor een weerkaatsing van het licht waar men u tegen zegt. De zon zorgt dat het water zo blauw wordt, dat het haast onwerkelijk lijkt. Ook hier witte krijtrotsen die het geheel omzomen met daarboven de groene pijnbomen met de onmiskenbare geur. Na Porto Katsiki is dit strand wellicht het meest gefotografeerde strand van Lefkas. Minder druk en zeker zo mooi.

Het strand van Porto Katsiki

Het meest geroemde strand van Lefkas is waarschijnlijk Porto Katsiki. Fotogeniek als het is, laat het zich dan ook vaak fotograferen. En niet voor niets! De krijtwitte rotsen steken schril af tegen het ook hier zo turkoois gekleurde water. Meestal zijn er flinke golven, dus bij een duik is het hier oppassen geblazen. Dit strand heeft terecht een waardering gewonnen voor het mooiste en schoonste strand van heel Griekenland. Het strand wordt geheel omgeven door een bijna loodrechte rotswand. Voor wie Lefkas bezoekt, zal een rit naar Porto Katsiki onweerstaanbaar op de agenda prijken.

Het strand van Vassiliki

In het zuiden van Lefkas in een beschutte baai, bevindt zich het gezellige en levendige Vassiliki. Dit dorp spreidt zich uit langs de haven die rondom de baai is gesitueerd. Aan het begin van het dorp strekt zich een lang zandstrand uit met hier en daar wat kiezels. De weersomstandigheden zijn hier voor surfers veelal gunstig en de zeilen van de surfboards zijn hier dan ook ontelbaar aanwezig. Verder zijn er tevens diverse andere watersportfaciliteiten aanwezig.

Het strand van Agiofili

Vanuit het in het uiterste zuiden gelegen Vassiliki gaan diverse watertaxi’s naar de mooie baai van Agiofili. Het water is hier kristalhelder en de rotspartijen in het water maken de aanblik van een bijzondere aard. Het strand bestaat hier uit kiezels.

Het strand van Amousa

In een mooie baai ligt het kiezelstrand Amousa. Hier kunt u heerlijk toeven in een rustige omgeving. Ook kunt u er goed snorkelen.

Het strand van Sivota

Kleine baai die vooral geliefd is bij zeilers. Maar ook voor snorkelaars is dit een prima plek!

Het strand van Nidri

Nidri is de meest populaire badplaats van Lefkas. De hoofdstraat is vol vertier en langs de levendige haven zijn diverse terrassen. Het uitzicht op de eilanden voor de kust is mooi en geeft reden tot dagdromen. Wie wil er nou niet wat dagen doorbrengen op een onbewoond eiland? Helemaal onbewoond zijn de meesten overigens niet en beschikken over zelfs wat tavernes. Een leuke tip is het om hier een bootje te huren en zelf langs een aantal van deze eilanden te varen. Hier kan men overigens ook een kleine zeilboot huren voor een dag. Net voor en ook na het dorp bevinden zich een aantal grotere en kleinere stranden. Het gelijknamige strand is tevens ook het drukste strand. Dit is een langgerekt smal kiezelstrand met verschillende watersportmogelijkheden.

Het strand van Nikiana

Als we bijna terug zijn van ons rondje rondom het eiland komen we nog bij Nikiana. Het langgerekte dorp beschikt over een smalle strook kiezelstrand. Bezoekers van buitenaf strijken voornamelijk neer op het breedste deel, terwijl de lokale bevolking kiest voor de kleinere strandjes, vaak verscholen tussen de rotsen. Het heldere water spoelt af en aan. Door de samenstelling van de bodem van kiezeltjes met slechts weinig zand, is het hier goed snorkelen. De pijnbomen reiken op diverse plekken tot aan het water en vormen zo natuurlijke schaduwplaatsen. In het haventje van Nikiana zijn enkele goede vistavernes en wat terrasjes voor een drankje of een kopje onvervalste Griekse koffie of frappé om de middag af te sluiten.

Het strand van Lygia

Lygia heeft kleine kiezelstrandjes waar bomen zorgen voor de nodige verkoeling.

Interactieve kaart

Open interactieve kaart

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten