Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Birdwatching Lesbos

Lesbos

De vogelstand op Lesbos floreert de laatste jaren goed. Dit is een goed teken en trekt vele vogelliefhebbers naar zich toe. Niet alleen doen de vogels Lesbos aan op hun trektocht noord- of zuidwaarts, maar enkele soorten hebben er ook hun broedgebied of zelfs hun permanente verblijfsplaats.

Zeldzame vogelsoorten
Er zijn enkele zeldzame vogelsoorten op het eiland te vinden. Lesbos is bijvoorbeeld het enige eiland waar men de zwarte ooievaar (Ciconia nigra) tegenkomt. Anders dan de witte ooievaar leeft deze vogel teruggetrokken in het bos. Tevens leeft op Lesbos een zeldzaam soort specht, de middelste bonte specht (Dendrocopos medius), herkenbaar aan de rode kruin.

Lesbos is ook de thuishaven van Europa’s grootste populatie van de asgrauwe gors (Emberiza calandra) en de dennenbossen van de berg Olympus zijn de enige plek binnen Europa waar de Turkse boomklever (Sitta krueperi) leeft. Het bijzondere is dat in Turkije dit vogeltje steeds een leefhoogte kiest van 1200 tot 1700 meter, maar op Lesbos voornamelijk op een hoogte van 200 meter nestelt.

Zeevogels zoals de Audouins meeuw (Ichthyaetus audouinii) en de kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis) dragen ook bij aan de rijke verscheidenheid aan diersoorten op Lesbos. De eerste nestelt vooral graag bij warme temperaturen op rotsachtige ondergrond. De kuifaalscholver is vaak alleen te spotten door de kenner en wordt vaak verward met de gewone aalscholver. In Nederland is dit een beschermde soort.

Birdwatching
Er zijn twee eigenschappen die Lesbos zeer geschikt maken voor vogels. Zo is er een grote variëteit van ‘wetlands’, oftewel waterrijke gebieden met een grote aantrekkingskracht op fauna. Daarnaast is het eiland gelegen in het oostelijke deel van het Mediterrane gebied. Hiermee ligt het in het midden van de route van treksvogels die naar Oost-Europa en Klein-Azië trekken.

Van alle Egeïsche eilanden heeft Lesbos de grootste variëteit aan vogels. De laatste jaren zijn er meer dan 300 verschillende vogels gezien. Bovendien heeft Lesbos drie gebieden die onder de bescherming van het Europese netwerk ‘Natura 2000’ vallen, waarmee ze zijn aangemerkt als beschermd gebied. Natura 2000 zet zich in voor het behoud en bescherming van het ecosysteem van gebieden wereldwijd.

Vanaf begin april en later in het seizoen, als de vogeltrek haar piek bereikt, is Lesbos een populaire bestemming voor vogelspotters. Ongeveer 3000 tot 4000 spotters komen naar Lesbos, waarvan de meesten de Engelse of Nederlandse nationaliteit hebben. Enkele plekken waar u het beste vogels kunt spotten zijn:
• Skála Kalloní
• Watervallen of Achladeri
• In de golf van Kalloní
• De zoutpannen van Kalloní en van Polinichí
• In de stromen van Tsiknia, Boubari, Milopótamos, Enia Kamáres en Potamiá
• Aan de oostkant van het eiland bij de rivier Evergétoulas en het moeras
• Het gebied rondom Mólivos en Pétra

Veel voorkomende vogelsoorten op Lesbos zijn flamingo’s, zwanen, witte ooievaars, steltkluut, strandloper, zomertaling, diverse kluten en futen, bijeneters, reigers, kiekendief, nachtegaal, diverse zwaluwen, karekiet, waterhoen, roze spreeuw, grauwe klauwier, maskerklauwier, roodkopklauwier, Spaanse mus, woudaapje, de wulp, grijze-, zwarte- en citroenkwikstaart en diverse uilensoorten.

Ross Holidays vliegt vanaf 16 april naar Lesbos. Verblijf in een van onze vakantiewoningen en ontdek de flora en fauna van Lesbos.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten