Klima

Milos

Nét ten zuiden van de hoofdstad Plaka ligt het charmante dorpje Klima, aan de oevers van de baai. Het is direct te herkennen aan haar vissershuisjes met deuren, balkons en ramen in alle kleuren van de regenboog.

Aan het water ligt een bont gekleurde rij huisjes, met in de ochtend grote bedrijvigheid. De vissers komen binnenvaren nadat zij de vangst van de nacht verkocht hebben en bereiden zich voor op de nieuwe nacht; de boten worden weer klaargemaakt, de netten geboet en als dit klaar is, verdwijnen ze gaan de bontgekleurde luiken dicht en genieten ze van hun slaap. De huisjes grenzen direct aan het water zodat de vissers van hun boot bij de entree kunnen komen.

  • klima4.jpg
  • klima1.jpg
  • klima5.jpg
  • klima2.jpg
  • klima3.jpg
  • klima7.jpg
  • klima6.jpg
/

In het oude gedeelte van het dorp vindt u de plek waar de bekende ‘Venus van Milo’, een standbeeld uit de oudheid dat nu in het Louvre staat, werd gevonden. Dit standbeeld, vervaardigd van het marmer afkomstig van Paros, een ander Cycladen eiland, stamt naar men vermoedt uit 130 voor Christus en Alexandros van Antoichia zou de maker zijn. Omdat het zo lang terug gaat in de geschiedenis, zijn de historici hier niet helemaal zeker van. In 1820 is het gevonden door een boer. Twee Franse officieren kwamen aan land en waren op zoek naar interessante oudheden om mee terug naar Frankrijk te nemen. Zij startten met graven in de buurt van de restanten van een oud theater. De boer Giorgos Kentrotas ging ook aan het graven, echter had hij geen archeologisch doel, maar was hij op zoek naar bouwmateriaal voor zijn huis. Hij stuitte op iets bijzonders en staarde ernaar. De officieren merkten het gedrag van Giorgos op en keken waar de boer naar staarde. Zij hadden direct in de gaten hier op iets bijzonders te zijn gestuit. Zij haalden de consul van het eiland over het gevonden beeld te kopen van de boer en dit naar Frankrijk te verschepen. Door gebrek aan geld nam het beeld een andere route, via Constantinopel en een Russisch fregat, maar kwam het toch als geschenk voor de Franse koning Lodewijk XVIII in Frankrijk terecht. Hij stelde het tentoon in het Louvre, waar het nog steeds te bezichtigen is. Het beeld heeft grote bekendheid in de kunstwereld.

Vlak achter de kleine kapel bevindt zich een trap die toegang biedt tot het Romeinse theater uit de 3e eeuw v.Chr.. Dit is een van de best bewaarde theaters van de hele Cycladen en kon plaats bieden aan wel zevenduizend mensen. Kijk na het beklimmen van de treden niet alleen naar beneden, maar ook recht vooruit, want vanaf dit theater heeft u een verstrekkend uitzicht over de stralend blauwe zee.

Blijft u vooral tot het einde van de dag in het dorp. Aan de rand van Klima is een taverne waar u vanaf het terras kunt genieten van een kleurrijke zonsondergang. Houd uw camera bij de hand want voor u het weet is de oranje bal achter de bergen verdwenen en blijft u slechts het beeld dat u heeft vastgelegd ter herinnering.

op de kaart

Accommodaties op Milos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten