Onze Methoni specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Methoni, Messinia - Peloponnesos

Methóni is gelegen in het zuidoosten van de de linker ‘vinger’ van Pelopónnesos, het westelijk schiereiland. Dankzij de strategische ligging op de zeeroute van Venetië naar de Oriënt, ontwikkelde Methóni zich tot een handelscentrum en kende grote welvaart.

Deze gunstige positie zorgde echter ook voor aanvallen van buitenaf, met name door de Turken en de Venetianen, die de stad probeerden te bezetten. Een wandeling door Methóni laat de restanten van deze invloeden duidelijk zien. Het meest indrukwekkende overblijfsel uit deze tijd is de Venetiaanse vesting, maar ook de Bourtzi, de overblijfselen van de Turkse baden en de Venetiaanse put op het Sygrou-plein zijn voorbeelden hiervan.

De vesting van Methóni en de Bourtzi
Methóni werd in de 12e/13e eeuw versterkt door de Venetianen, wat resulteerde in de bouw van een vesting. Ondanks dat slechts een deel nog overeind staat, is het nog steeds indrukwekkend om te zien. De burcht behoort tot de grootste van het Middellandse zee gebied.

Op de oude muren die al 14 bogen telde voordat de Venetianen er ooit waren aangekomen, verrijst de zeepoort. Deze is onlangs gerestaureerd. Vele torens werden gebouwd. Die aan de westzijde waren echter minder sterk. Dit was waarschijnlijk te wijten aan de aanwezigheid van de zee en de woeste rotspartijen aan die kant, die het toch al moeilijk maakten de stad van die kant binnen te vallen.

De oostzijde van de muren bereikten vroeger ook de zee. Tegenwoordig ligt er voor een groot gedeelte een lang strand voor. Parallel aan de oostelijke muur, tot aan rotseiland waar de Bourtzi ligt, bevond zich een pier. Dit is de plek waar een kleine versterkte haven werd gevormd. De muur werd ook aan deze kant versterkt met torens.

De Bourtzi ligt op een klein rotseiland tegenover de punt van het schiereiland waarop zich de vesting bevindt. Het eiland is met het vasteland verbonden middels een stenen brug in de zee. De Bourtzi dateert uit de periode na 1500 en werd regelmatig gebruikt als gevangenis. Het heeft een twee verdiepingen tellende, achthoekige toren. Op elke verdieping is een borstwering te vinden met bastions. De toren is voorzien van een ronde koepel.

De vesting van Methóni ligt er vandaag de dag wat verlaten bij. De bewoners van Methóni zeggen dat wanneer de winterwind de muren van de vesting raakt, men het geschreeuw van de gevangen kan horen die ten onrechte zijn gedood in de Bourtzi.

Behalve de vesting en de Bourtzi is het ook een aanrader om door de straatjes van Methóni te dwalen. De huizen hebben een eigen architectuur en historische kenmerken zijn duidelijk zichtbaar op de gevels. Net buiten Methóni, zo’n twee kilometer noordelijker, zijn in de rotsen de de begraafplaatsen van Agios Onourfrios en het katholieke klooster St. Leon. Een bezoek aan het mooie strand mag ook niet ontbreken aan een dagje Methóni. Het mooiste moment van de dag is net voor zonsondergang. De zon zakt langzaam achter de ruines in de zee.

Vakanties in Methoni

op de kaart

Video van Methoni

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten