Agriolefkes Skipiste

Pilion

Men verwacht niet direct sneeuw in Griekenland te vinden, toch zijn er diverse skicentra in het land. Zo ligt op een hoogte van 1200 meter het plaatsje Chania met iets verderop, op 1530 meter hoogte, het skicentrum Agriolefkes.

Het uitzicht vanaf deze plek is mooi, met aan de ene kant de Pagasitische Golf en aan de andere kant de Egeïsche Zee. Bij helder weer is zelfs Áthos te zien; de heilige berg van Chalkidiki in Noord-Griekenland. Het skicentrum is niet zo groot maar heeft wel een eigen charme.

Het Pilion Ski Center kent verschillende afdalingen die allemaal erkend zijn door de Internationale Ski Federatie. Volgens de informatie is zowel de beginnende als de ervaren skiër hier welkom. Het skigebied beschikt over een ski –en snowboardschool voor individuele lessen, maar ook voor groepslessen. Toch is skiën hier niet eenvoudig. Mede door de breedte van de piste is enige handigheid op de ski’s wel een aanrader.

Er zijn 3 rode pistes met de namen Thetis, Jason en Panorama. Panorama is de langste afdaling met een lengte van 1050 meter, en wordt in het midden wat moeilijker. Er zijn 2 blauwe pistes, Pijlers en Centaurs. Verder is er 1 groene piste voor de beginners en is verdeeld in twee delen.
Het skigebied beschikt ook over een baan waar men kan langlaufen. Deze route is 5 kilometer, en is uniek vanwege de bijzondere route door de natuurlijke omgeving.

Uiteraard is skien een leuke bezigheid, maar wat te denken van de gezelligheid die er veelal omheen hangt. Deze is ook in Griekenland duidelijk aanwezig. In Agriolefkes zijn het voornamelijk de skiërs zelf die zich hier bevinden, echter in Chania heerst een gezellige wintersportsfeer. En het zou geen Griekenland zijn als het vertier niet zou draaien om eten. Stap een van de gezellige tavernes binnen en u snapt wat wij bedoelen. De open haard brandt en een geurende hoeveelheid blokken olijfbomenhout ligt ernaast om nog gestookt te worden, de temperatuur is goed en het eten wordt heet geserveerd. Met name de fasoulada met een beetje feta en vers gebakken brood komt met grote regelmaat voorbij, de dampende geuren achter zich aan.

Dus bent u geen skiër, dan nog is het een belevenis om dit mee te maken. De skiërs verblijven veelal in de bergdorpen, maar ook beneden in de kustplaatsen rijden de auto’s met skiboxen op het dak veelvuldig rond. En daar wil het al wel eens voorkomen dat u voor u naar boven gaat, al kunt genieten van een kopje koffie in de zon.

op de kaart

Accommodaties op Pilion

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten