Genieten van iedere stap

Pilion

Deze Griek heeft de zeven hoogste pieken ter wereld veroverd. Internationaal bekend klimmer Nikos Mangitsis trotseerde bijna onmenselijke hoogtes. Dit alles overwon hij door een goede voorbereiding en een onuitputtelijke liefde voor klimmen. En het begon allemaal in Griekenland.

 • Wandelen Mangitsis
  Nikos Mangitsis
 • Wandelen Mangitsis
 • Wandelen Mangitsis
  Tsagarada
 • Wandelen Mangitsis
  Tsagarada
 • Wandelen Mangitsis
  Milies
 • Wandelen Mangitsis
  Milies
 • Wandelen Mangitsis
  Lefokastro
 • Wandelen Mangitsis
  Lefokastro
/

Nikos startte zijn carrière in 1984 in het Griekse dorp Agia Peliou, gelegen tussen de bergen van Volos. “Onze trainer moedigde ons aan om in de bergen te lopen. Zo ontdekte ik mijn liefde voor klimmen. In 1990 ging ik naar de Gymnastics Academy en later naar Duitsland om mijn klimkunsten verder te ontwikkelen. Toen ik in 1994 terugkeerde naar Griekenland, begon ik met de voorbereidingen voor grote klimtochten in het buitenland.”

In harmonie met de natuur


Door het klimmen heeft Mangitsis zijn grenzen leren kennen, maar ook kunnen verleggen. “We leven in een enorme consumptiemaatschappij en hebben weinig tijd voor onszelf. Tijdens zo’n klim, dertig tot veertig dagen lang, ben je op jezelf aangewezen. Je moet in harmonie leven met de natuur.” En of die natuur nou een van de hoogste bergen ter wereld is, of het glooiend landschap van Griekenland, respect voor je omgeving is volgens Mangitsis altijd belangrijk.

Jezelf leren kennen


Zijn eerste grote klimdoel had hij al als kind voor ogen. “Vroeger hingen er posters van de beroemdste bergen in mijn huis. Toen kreeg ik de droom die eigenlijk alle bergbeklimmers najagen: het beteugelen van de Mount Everest.” Later volgden de Fitz Roy in Patagonië en de K2 in Pakistan. Hoe bereid je je eigenlijk voor op zo’n missie? “Het verzamelen van veel informatie is erg belangrijk. Maar misschien nóg belangrijker is je aanpassingsvermogen.” Bij ieder doel hoort een speciaal soort training. Hier ben je soms wel vier tot zes maanden mee bezig. Je kunt je echter niet op alles voorbereiden. Het klimmen geeft Mangitsis een boost in zelfvertrouwen. “Als je ergens níet goed in bent in je leven, bijvoorbeeld werk of relaties, dan heb je altijd nog het feit dat je die ene haast onmogelijke klim hebt gemaakt. Je komt jezelf altijd tegen tijdens een grote klim. Hierdoor leer je ontzettend veel over jezelf. En ook het respect voor de medemens groeit enorm. Tijdens de tocht ben je op jezelf en je klimpartners aangewezen. Eerbied voor de natuur moet er ook altijd zijn”, vindt Mangitsis. “Tegenwoordig verstoren mensen steeds vaker de wilde natuurgebieden waar ze klimmen. Dit is gelukkig niet het geval in Pilion.”

Wandelen met Mangitsis


Tegenwoordig beklimt Mangitsis ook minder hoge bergen, daar waar het allemaal begonnen is: in Griekenland. Maar hij is er niet minder gepassioneerd door geworden. Voor de gasten van Ross Holidays organiseert hij in samenwerking met Atropa Travel wandelvakanties in Pilion. Hij begeleidt ze als het kan zelf en hij geniet van iedere stap.

op de kaart

Accommodaties op Pilion

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten