Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

De Olympos

Pilion

Niet ver van de kust, ten zuidwesten van Thessaloníki ligt de hoogste berg van Griekenland: de Ólympos. Rotsachtige pieken en diepe kloven, afgewisseld met uitgestrekte velden en dichte bossen kenmerken dit indrukwekkende gebied, dat in 1938 werd uitgeroepen tot het Ólympos Nationaal Park.

/

In 1981 werd de Ólympos door UNESCO bovendien toegevoegd aan het Internationaal Netwerk van Biosfeerreservaten. Tevens werd het opgenomen in het Natura 2000-programma, waarmee het is aangemerkt als een beschermd gebied.

Het ontstaan van de Ólympos dateert meer dan 200 miljoen jaar geleden. Toen begonnen zich op de bodem van een ondiepe zee lagen te vormen en nam de berg onder invloed van regen en wind geleidelijk aan zijn vorm aan. Verschillende gebeurtenissen volgden, waaronder de IJstijd. Toen de sneeuw aan het einde van deze periode smolt, werden er enorme stukken rots meegesleurd en nam de Ólympos zijn uiteindelijke vorm aan.

In totaal telt de Ólympos 52 pieken, variërend in hoogte van 760 tot 2918 meter. Veel van deze pieken zijn hoger dan 2000 meter, zoals de Ágios Antonios (2815m), de Kalogeros (2700m), de Toumpa (2801m) en de Profitis Ilias (2803m). Het meeste indruk maken echter de Stefani (2902m) en de hoogste piek Mytikas (2918m), die beiden statig boven het landschap uitprijken.

Dorpen
Rondom het Ólympos Nationaal Park liggen diverse dorpen, zoals Petra, Karya, Kokkinopolis en Litochoro. Omgeven door weelderige natuur, vormt dit laatste bergdorp een prima uitvalsbasis voor het maken van wandel- en klimtochten in het natuurgebied. Litochoro is een sfeervol dorp met nauwe straatjes, pleintjes en oude huizen die zijn gebouwd volgens de traditionele Macedonische architectuur. Er zijn diverse gezellige terrasjes en tavernes waar men kan genieten van de traditionele Griekse keuken en ervaringen kan uitwisselen met andere wandelaars.

Even verderop, aan de voet van de Ólympos, ligt het dorp Díon. Dit was vroeger een heilige Macedonische stad, gewijd aan oppergod Zeus. In 1928 startte men hier met archeologische opgravingen die tot op de dag van vandaag worden voorgezet. De vondsten, die te bewonderen zijn in het Archeologische Museum in Díon, bestaan onder andere uit beelden en diverse voorwerpen daterend uit de Macedonische, Griekse en Romeinse tijd. In het oude, inmiddels gerestaureerde, theater dat werd blootgelegd, voert men vandaag de dag voorstellingen uit tijdens het Ólympos festival dat ieder jaar in augustus plaatsvindt.

Mythologie
In de Griekse mythologie wordt de Ólymposberg beschouwd als het huis van de goden. Zij zouden in de ravijnen wonen, die door Homerus ook wel ‘de mysterieuze plooien van Ólympos’ werden genoemd. In deze ravijnen bevonden zich de paleizen van de goden. Pantheon, het huidige Mytikas, was de ontmoetingsplaats van de goden. Hier zouden zij hun stormachtige discussies voeren. Oppergod Zeus aanschouwde alles vanaf zijn imposante troon, het huidige Stefani, vanwaar hij soms zijn bliksemschichten naar beneden afvuurde.

Flora en fauna
Het Ólympos Nationaal Park kent een grote rijkdom aan bomen en planten. Er zijn wel 1700 soorten te vinden, waarvan sommigen zelfs erg zeldzaam. De diversiteit is zo groot vanwege de verschillende hoogtezones en de nabijheid van de zee. Tot ongeveer 500 meter hoogte kenmerkt het landschap zich door loofbomen en struiken. Een stuk hoger domineren de zwarte dennen en sparren, die nog hoger plaatsmaken voor bossen met coniferen. Boven de boomgrens, die op zo’n 2500 meter hoogte ligt, bestaat de begroeiing voornamelijk uit lage vegetatie en in het voorjaar uitgestrekte velden met wilde bloemen.

Ook zijn er vele dieren te vinden in het Ólympos Nationaal Park. Zo vinden wolven, jakhalzen, wilde katten, gemzen, herten en vossen hier hun thuis en leven er meer dan honderd vogelsoorten, waaronder zeldzame en bedreigde spechten en de steenarend. Tevens staat het park bekend de een grote hoeveelheid kleurrijke vlinders.

Klimaat
De zomers in het Ólympos Nationaal Park zijn droog, met temperaturen die uiteenlopen van 0 tot 20 graden. De winters daarentegen zijn er nat, met temperaturen tussen de -20 en 10 graden. Iedere 100 meter hoger daalt de temperatuur op de berg met een halve graad. Dit is typerend voor het Mediterraan klimaat dat er heerst. Gedurende het jaar valt er bovendien regelmatig neerslag, met regen en hagel in de zomer en sneeuw in de winter. De hogere gedeeltes van de berg zijn tussen november en mei voorzien van een permanente sneeuwlaag. Op de plekken waar het hard waait, hoopt deze sneeuw zich op waardoor de laag wel 8 tot 10 meter dik kan worden. Sterke wind is overigens geen onbekend verschijnsel op de Ólympos. Soms bereikt deze zelfs een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur.

De Olympos op de kaart

Accommodaties op Pilion

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord