Paardenfestival in Kala Nera

Pilion

Negenendertig dagen na Orthodox Pasen is het Tis Analipseos, dat wij in Nederland als Hemelvaartsdag kennen. Deze dag wordt in Kala Nera groots gevierd. De bewoners vieren dan niet alleen een religieuze feestdag, maar luiden ook de zomer in. Deze dag staat bol van tradities en feestelijkheden.

 • ross holidays_pilion_hemelvaart paarden_00001.jpg
 • ross holidays_pilion_hemelvaart paarden_00002.jpg
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
 • Kala Nera Paardenfestival
/

Het Paardenfestival


Kala Nera is niet alleen bekend vanwege het ‘goede water’, maar ook vanwege de invulling van de religieuze feestdag Tis Analipseos. De viering van Hemelvaartsdag, want dat is hoe wij in Nederland Tis Analipseos kennen, in Kala Nera, is geboren vanuit een traditie. Men zegt dat de bewoners vroeger tijdens Tis Analipseos uit de bergdorpen naar de kust kwamen, om op deze vrije dag een dagje aan zee door te brengen. De eerste zonnestralen verwarmen niet alleen de lucht, maar ook het zeewater komt op temperatuur. Ze brachten eten en drinken met zich mee en men at en genoot in goed gezelschap. Vaak namen ze op die dag ook de eerste duik van het jaar. Om alles vanuit de bergdorpen mee te sjouwen, gebruikten ze hun paarden. En om op te scheppen over de kwaliteit van hun paarden, versierden ze de manen en staarten en legden ze geborduurde doeken op hun rug. Als tijdverdrijf hielden ze wedstrijdjes in wie het eerst te paard van de ene kant naar de andere kant van het dorp kon rennen.

Hemelvaart of Tis Analipseos


Vroeger werden paarden vooral gebruikt als transportmiddel, maar ook om op het land te werken en dingen te vervoeren, zoals hout, groenten en stenen. Kalderimi’s, de oude ezelspaden, waren toen nog de enige wegen in Pilion. De paarden konden makkelijk over deze kleine weggetjes zware spullen vervoeren. Als Hemelvaartsdag was aangebroken, was het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat de paarden ook meegingen tijdens het dagje uit naar zee. Als eerst bezocht men de kerk voor de religieuze ceremonie en vervolgens liepen ze met z’n allen naar zee, waar de priester het water zegende. Daarna liepen de paarden de zee in en ontvingen zo de zegening voor een goede gezondheid. Want die moest natuurlijk gewaarborgd worden. Zonder de gezondheid van de paarden, kon de bevolking niet werken en dus niet leven.

Tegenwoordig vindt deze ceremonie nog steeds plaats in Kala Nera en eigenlijk is er weinig veranderd. Ieder jaar komen honderden mensen op versierde paarden naar de kust om hun paarden te laten zegenen. Ze maken te paard drie keer een rondje door Kala Nera en er worden wedstrijdjes gehouden op de boulevard. Uiteraard wordt er een winnaar aangewezen die de eer van de rest van de bevolking ontvangt voor de rest van het jaar. Vervolgens spreekt de priester zijn zegening uit en lopen de paarden het water in. Men houdt wedstrijden op de boulevard en de paarden zijn veelal versierd met speciale hoofdstellen en teugels. Hun manen zijn soms gevlochten of in ieder geval goed gekamd. Dit geldt ook voor de staarten. De mannen rijden in een hoog tempo heen en weer en jutten de paarden op het snelst te zijn. Als u op die dag in Kala Nera bent, kunt u vanaf elf uur naar de parade en de wedstrijden kijken. Aan de boulevard van Kala Nera bevinden zich verschillende winkeltjes en tavernes met terrassen. Tijdens het dorpsfeest is overal muziek en de terrassen zijn rijkelijk gevuld. Dat is nog eens een goede manier om de zomer in te luiden!

De paarden van Pilion


De paarden is Pilion zijn van een klein soort ras. Kleiner dan een gangbaar formaat paard zoals wij dat kennen, maar zeker geen pony. Ze zijn fijn gebouwd en pittig van karakter. Men zegt wel dat de pittigheid van de paarden overeenkomt met het karakter van de gemiddelde berijder van deze paarden.

op de kaart

Accommodaties op Pilion

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten