Excursies op Pilion

De unieke combinatie van bergen en zee maakt Pilion tot een bijzondere bestemming. Het achterland kent een rijke begroeiing en het landschap wordt gesierd met diverse stroompjes en watervallen. Tevens zijn er bijzondere dorpen verspreid over de hellingen met karakteristieke kenmerken. Onderstaand een greep uit de excursiemogelijkheden die ter plaatse aangeboden worden.

Een authentieke tsipouradiko in Volos met Savvas

Een van de meest bekende tradities van Volos vormen de zogenaamde ‘tsipouradika’, een soort traditionele tavernes waar bij elk flesje tsipouro nieuwe mezedes worden geserveerd. Deze tsipouradika bevinden zich voornamelijk in de oude wijk Nea Ionia die zijn naam te danken heeft aan de Grieken uit Klein-Azië, met name uit Ionië, die zich hier aan het begin van de 20e eeuw vestigden. Ter herinnering aan hun vaderland noemden ze de wijk Nea Ionia, Nieuw Ionië. Samen met hun herinneringen brachten ze ook hun dagelijkse gewoontes mee naar het nieuwe vaderland, waaronder het drinken van tsipouro met meze. De eerste mezedes in een tsipouradiko zijn meestal simpele hapjes zoals stukjes tomaat en kaas, maar bij elke volgende tsipouro worden de mezedes beter. Opvallend detail is dat volgens de traditie de lege flesjes tsipouro niet worden afgeruimd, maar zichtbaar op tafel blijven staan.

Maak samen met Savvas kennis met deze bijzondere traditie en bezoek tijdens deze excursie een authentieke tsipouradiko in Volos.

Volos

Het hart van Pilion met Savvas

Twee-wekelijks: Tijdens deze dagexcursie maakt u samen met uw gids Savvas een unieke tour door Pilion.

Goden, centauren, mensen, mythen, bossen, bruggen, kalderimi’s en de golf van Pilion. Gids Savvas neemt u mee op reis langs de tradities van Pilon. In een kleine groep gaat u vanuit het opstappunt naar enkele warme, gastvrije dorpen in het binnenland van het schiereiland. U bezoekt onder andere de dorpen Milies, Vizitsa, Pinekates en Ano Gatzea. Maak kennis met de typische architectuur van deze streek, de zoete lekkernijen die de vrouwen van de coöperatie in Vizitsa maken, de weelderige natuur die op uw pad verschijnt om uiteindelijk neer te strijken bij Savvas thuis. Hij bereidt hier een heerlijke maaltijd voor u waar u gezamenlijk van kunt genieten onder het genot van een lokale wijn.

Als u kennis wil maken met alle bijzonderheden van deze streek, waar tradities hand in hand gaan met het hedendaagse leven, ga dan met Savvas mee op pad. Zijn verhalen blijven boeien, ook al heeft u een van de dorpen al eens bezocht.

Bekijk

Meteora-kloosters

Twee-wekelijks: Tijdens deze dagtocht bezoekt u de beroemde meteora-kloosters op het vasteland

De Meteora-kloosters gesitueerd op de toppen van gigantische rotsen met een gemiddelde hoogte van wel 300 meter. Verdiep u in de geschiedenis van de kloosters met deze dagtocht naar het indrukwekkende gebied.

U vertrekt met gids Savvas in de ochtend vanuit Pilion. U rijdt door het rijke, landbouwgebied van Thessalië, via Larissa, Trikala en Kalambaka naar het Meteora-gebied. De eerste stop is bij een 3D-projecter die meer informatie verstrekt over het gebied en de Meteora-kloosters. De excursie wordt vervolgd en u maakt een kleine wandeling naar de 'heilige rotsen' waar u de kans heeft om de grotten te zien waarin monniken leven. Ook de kloosters 'Agios Stefanos' en ‘Varlaam’ worden hier nog bezocht.

De reis wordt voortgezet met de bus naar de Meteora-kloosters. Het uitzicht over Kastraki is van hieruit schitterend. U zal voldoende tijd hebben om rond te wandelen en eventueel te lunchen in het plaatsje Kalambaka, dat prachtig aan de voet van de rotsen te vinden is.

Deel met vrienden of reisgenoten