Wijn van Samos

Samos

Op veel plekken in Griekenland worden druiven geteeld voor de wijn. Ook op Samos ziet u de rijen druivenplanten op de hellingen staan. Maar Samos lijkt hét thuis van de wijn te zijn. Althans, als we de bewoners mogen geloven En wie zijn wij dan om hieraan te twijfelen!

  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijn van Samos
  • Wijn van Samos
    Wijnmuseum Samos
  • Wijn van Samos
    Wijnmuseum Samos
/

Oorsprong van de Samos-wijn


De Griekse mythologie vertelt dat Samos de reputatie van wijn maken, te danken heeft aan Dionysos, de god van de vruchtbaarheid en het feest. Vaak wordt hij afgebeeld met een karaf wijn in de hand en druivenranken rond het hoofd. De Samioten zouden hulp geboden hebben bij zijn gevecht tegen de Amazones. Als beloning daarvoor leerde Dionysos hen hoe ze druiven moesten verbouwen. Hij schonk hen het klimaat dat de beroemde, aromatische muskaatdruif opleverde en leerde de bevolking om er wijn van te maken. Het resultaat is de Samos-wijn, een dessertwijn gemaakt van de zoete muskaatdruif. Deze is over de hele wereld bekend.

Wijnproductie Samos


Op Samos is 1600 hectare bedekt met wijnranken. De meeste wijngaarden liggen in het noorden van het eiland. Ze liggen op terrassen tegen de hellingen van het Ambelos-gebergte. De beroemde, zoete dessertwijn wordt daar gemaakt. De witte muskaatdruif die nodig is voor de productie van deze wijn, neemt ongeveer 97% van de wijngaarden in. De overige 3% zijn wijngaarden waar de fokianos- en de ritino-druiven worden verbouwd. Vanwege het gunstige klimaat op Samos heeft de wijnproductie zich goed ontwikkeld. De wijncoöperatie is in 1934 opgericht en zesentwintig dorpen nemen hieraan deel. In een topjaar wordt meer dan tien miljoen liter wijn geproduceerd, Hiervan wordt 80% geëxporteerd naar het buitenland. De grootste bottelarijen staan in Karlovasi en in de wijk Malagari in Samos-stad. Deze verwerken dagelijks vierhonderd tot zeshonderd ton druiven, dat neerkomt op duizend flessen per uur. Alleen Frankrijk al importeert 60% van de wijnen van Samos. Het gerucht bestaat dat Frankrijk de zoete muskaatwijn van Samos als geheim ingrediënt aan hun champagne toevoegt …

Meerdere wijnen op Samos


Behalve de zoete Samos-wijn maakt men ook andere wijnen. De Samena Gold en de Psiles Korfes zijn droge, witte, prijswinnende wijnen. Nieuwe witte wijn: Aegean Breeze en Aegean Breeze (semi-dry). Jaarlijks viert de bevolking de oogst van de druiven uitbundig. In juli en augustus organiseren ze in de dorpen diverse
wijnfestivals. Als afsluiting is er eind augustus het grote wijnfestival in Samos-stad, dat twee dagen duurt en vergezeld gaat met optredens, wijnproeverijen en eten. Als de god Dionysos nu nog op Samos was geweest, zou hij de tijd van zijn leven hebben!

Wijnmuseum, Samos-stad


U vindt het wijnmuseum in de wijk Malagari in Samos-stad, op het terrein van de wijncoöperatie. Het museum ligt bij de rotonde bij de haven, tegenover de stad en is van mei tot en met oktober dagelijks geopend 10.00 tot 17.00 uur. Entree is € 2,- per persoon. U kunt ook een aantal wijnen proeven en vervolgens kopen bij de winkel van het museum.

op de kaart

Accommodaties op Samos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten