Terug naar Thassos
Home > Thassos > De dorpen van Thassos

De dorpen van Thassos

Door de vele aanvallen van de piraten, waren de bewoners van Thassos genoodzaakt hun nederzettingen van de kust te verplaatsen naar meer landinwaartse gebieden, op heuveltoppen, in ravijnen en uit het zicht vanaf de zee. De authentieke dorpen zijn tegenwoordig dan ook daar te vinden, terwijl in de laatste jaren aan de kust een badplaats, de zogenaamde skála, is ontstaan. Deze skala’s bevinden zich rondom het eiland. In oude tijden richtten de bewoners van Thassos zich niet zoals de rest van Griekenland op de scheepvaart, maar ontwikkelden een eigen welvaart die voornamelijk gericht was op de landbouw.

De architectuur van Thassos lijkt niet op die van de overige eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee, maar toont meer gelijkenissen met die van Macedonië. Toch hebben de woningen op Thassos een eigen sfeer hieraan gegeven. De woningen bestaan traditioneel uit twee verdiepingen en slechts een enkele keer is er nog een extra tussenverdieping. De benedenverdieping, vaak deels onder de grond gegraven door de ligging op de hellingen van de bergen, was bestemd voor de dieren. De bovenverdieping werd uitsluitend gebruikt als woonruimte. Een buitentrap zorgde voor de toegang tot deze verdieping. De rijkdom van de eigenaar was af te lezen aan de bewerking van de houten plafonds. Hoe meer bewerkt, hoe rijker de eigenaar. Andere bewerkte elementen in het woongedeelte waren de open haard, de opslagplanken en deels ingebouwde kasten, die steeds een wand in beslag nemen. Bovendien zijn de oudere exemplaren L-vormig, terwijl die van de latere jaren vierkant zijn. De eerste verdieping is ruimschoots voorzien van ramen. Deze bovenverdieping steekt steeds een beetje uit of heeft een andere kleur of bouwmateriaal dan de benedenverdieping. De schoorsteen was dan weer van dezelfde kleur of materiaal dan deze onderste etage.

1. Skala Maries

Het dorp Skala Maries ligt in het zuidwesten van Thassos. Dit vissersdorp heeft maar liefst drie prachtige stranden met kristalhelder water.

Bekijk

2. Skala Kallirachi

Het dorp Skala Kallirachi aan de westkust van Thassos is uitgegroeid tot een gemoedelijk dorp met diverse tavernes en restaurants aan de haven. Een mooie plek om te genieten van de zonsondergang.

Bekijk

3. Mikro Kazaviti

Het dorp Kazaviti bestaat uit Mikro en Megalo Kazaviti, oftewel klein en groot. Kazaviti ligt 7 kilometer landinwaarts aan de westkust van Thassos. Het dorp kent de typische sfeer van een bergdorp.

Bekijk

Interactieve kaart

Open interactieve kaart

Accommodaties op Thassos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten