Terug naar Thassos
Home > Thassos > De stranden van Thassos

De stranden van Thassos

Strandliefhebbers voelen zich op Thassos direct thuis.

Het eiland beschikt over een kustlijn van maar liefst 95 kilometer, bezaaid met de mooiste stranden van Griekenland. Er zijn zowel kleine inhammen en baaien als grotere, uitgestrekte stranden. Veelal omringd door een weelderige natuur en met fijn zand en kristalhelder water. Hieronder een greep uit het aanbod aan stranden. We beginnen ons rondje in het noordoosten van het eiland.

Ga direct naar de interactieve kaart

Het Chrissi Amoudia-strand

Oftewel Gouden Zand. Het is gelegen op ruim 10 kilometer van de hoofdstad en strekt zich uit langs de kust tussen de Skála Panagía en Skála Potamiá. Het is een van de mooiste en tevens populairste stranden van Thassos. Het heeft kristalhelder water dat omzoomd wordt door, de naam spreekt voor zich, goudkleurig zand. In de rug wordt men gedekt door de top van de berg Ypsarion en bomen reiken tot aan het water en zorgen voor een natuurlijke schaduw.

Het Skala Potamia-strand

Potamia is tegen de groene uitlopers van Thassos gelegen en vanuit het dorp heeft men een adembenemend uitzicht over de kustlijn van het eiland. Het lange zandstrand van deze plaats wordt ook wel Chrisi Akti genoemd. Charmant in zijn soort, omdat het ondanks de moderne faciliteiten zijn traditionele karakter heeft weten te behouden. Met name in juli en augustus is dit strand voor velen een ontmoetingsplek en is gezelligheid hier een standaard gegeven. Skala Potamia is een heerlijke plek om een zomerse dag door te brengen.

Het Kinira-strand

Op circa 19 kilometer van Limenas wordt het Kinira-strand gekenmerkt door de enorme rust die het de bezoeker biedt. Bij het gelijknamige dorp en uitkijkende op het onbewoonde, groene eilandje voor de kust. Op het strand zijn er enkele rotsen aanwezig, die in vroeger tijden bezet werden door naturisten. Op de achtergrond pronkt het typisch Griekse dorp.

Paradise Beach

Dit paradijselijke strand wordt beschouwd als een van de beste plekken van het eiland. Het turkooise water en witte strand doen denken aan een tropisch eiland. Vanaf het dorp Kinira leidt een voetpad door een kleine boomgaard naar de beschutte baai, waar het strand zich bevindt. Paradise Beach biedt voor een ieder wat wils. Aan het einde van de strand, nabij de rotsen, is naturisme toegestaan en het strand is tevens geliefd bij windsurfers.

Het Agios Ioannis-strand

Na het dorp Kinira, op weg naar Alyki, bevindt zich het afgelegen en prachtige Agios Ioannis-strand. De naam van het strand is afkomstig van de gelijknamige kerk, die men bij Alyki vindt. Door de ligging in een beschermde baai en het kristalheldere water is dit 150 meter lange strand favoriet bij snorkelaars. Een aanwezige taverne zorgt voor de innerlijke mens.

Het Alyki-strand

Het strand met op de achtergrond de ruïnes van Alyki is, ondanks zijn populariteit, met recht pittoresk te noemen. Olijfboom- en pijnboomgaarden in combinatie met het witte zand en heldere water, zorgen voor een ontspannen sfeer. In oude tijden bood de dubbele, natuurlijke haven bescherming tegen de wind, waardoor men veilig de haven binnen kon varen. Dit maakte Alyki het toegangspunt van Thassos. Behalve een marmergroeve zijn hier de restanten van de oudste toren van het eiland te bezoeken.

Het Livadi-strand

Aan de zuidkust, boven op een klif, bevindt zich het klooster van Archangelos Michali. Dit vrouwenklooster dateert uit de 18e eeuw en is het grootste en meest bekende klooster van Thassos. Recht onder het klooster is het Livadi-strand gelegen. Omgeven door rotsen en weelderige natuur kijkt men hieruit over de Egeïsche Zee. Door deze bijzondere locatie is het een veel gekozen plek om een nacht te kamperen.

Het Astris-strand

Enkele kilometers voorbij Potos vindt men het strand dat bij het gelijknamige dorp Astris hoort. Een bijzonder stukje, dat door de sterk hellende kust regelmatig wordt gesierd door hoge, schuimende golven. Uitstekend voor de avonturier en watersportliefhebber. Inwoners van het dorp hebben het deze naam gegeven door de sterrenhemel die het dorp tijdens het oogsten van de olijven siert.

Het Psili Ammos-strand

Een klein strand in het zuiden van Thassos. Psili Ammos betekent letterlijk ‘fijn zand’ en het doet deze naam zeker eer aan. De natuurlijke schoonheid van Psili Ammos trekt een diversiteit aan bezoekers, van rustzoekers tot aan liefhebbers van watersport.

Het Metalia-strand

Na de badplaats Potos, op weg naar Limenaria, vindt men het Metalia-strand. Ideaal voor snorkelaars en vanwege de geleidelijk aflopende zeebodem geschikt voor gezinnen met kinderen. Een oude fabriek vormt het decor voor dit onontdekte stukje eiland. Het strand is via een voetpad vanaf de doorgaande weg te bereiken.

Het Limenaria-strand

Voor de rustzoeker is dit strand een must, de sereniteit is hier uniek te noemen. Het natuurschoon kan zelfs als onecht worden beschreven wanneer aan het einde van de dag de zon ten onder gaat. Limenaria is een van de stranden zonder faciliteiten.

Het Skala Maries-strand

Het vissersdorp beschikt over maar liefst drie prachtige stranden met kristalhelder water, waarvan er een dezelfde naam draagt. In een beschutte baai en omringd door prachtige natuur staat dit strand wat ons betreft synoniem aan ontspannen.

Het Skala Kallirachi-strand

De skala van het gelijknamige dorp op circa 22 kilometer van Limenas. In de kleine haven meren vissersbootjes aan waardoor er een romantische sfeer te proeven is. Tevens is dit een van de meest exotische stranden van het eiland. Het wordt omzoomd door bossen en plantages. Ook hier bevinden zich verschillende tavernes waar men terecht kan voor onvervalste Griekse gerechten die veelal worden bereid met dagverse vis.

Interactieve kaart

Open interactieve kaart

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten