Chora, een bekend bedevaartsoord

Tinos

De hoofdstad Chora ligt gedrapeerd rondom de haven, en de hellende straatjes van het centrum zijn een aaneenschakeling van winkeltjes met daarachter lieflijke, witte huisjes. De Agia Panagia-kerk is een beroemd bedevaartsoord.

 • Agia Panagia-kerk
  Agia Panagia-kerk
 • Agia Panagia-kerk
  Agia Panagia-kerk
 • Chora op Tinos
  Chora op Tinos
 • Chora op Tinos
  Chora op Tinos
 • Chora op Tinos
  Chora op Tinos
 • Kloosters op Tinos
  Kloosters op Tinos
 • Kloosters op Tinos
  Kloosters op Tinos
 • Kloosters op Tinos
  Kloosters op Tinos
 • Kloosters op Tinos
  Kloosters op Tinos
 • Kloosters op Tinos
  Kloosters op Tinos
 • Kloosters op Tinos
  Kloosters op Tinos
/

De terrasjes bij de haven worden vooral bevolkt door de Grieken zelf. Vooral op zondag genieten de dames hier van een portie loukoumades na een kerkdienst. In de winkeltjes zoekt een handjevol toeristen naar een souvenir, om het thuisfront te laten zien dat ze op Tinos zijn geweest. De sfeer is gemoedelijk, maar een paar dagen per jaar is het eiland drukker bezocht. Veel gelovigen reizen dan naar de Agia Panagia-kerk.

Agia Panagia-kerk


Opvallend is dat de bewoners van Tinos overwegend Grieks-katholiek zijn van geloof, in tegenstelling tot de overgrote bevolking van Griekenland die het Grieks-orthodoxe geloof aanhangen. De Venetianen mogen gedurende hun overheersing dan misschien weinig kenmerken van betekenis hebben achtergelaten, hun geloof is zeker een restant van hun langdurige aanwezigheid.

De non Panagia


De non Panagia, zij woonde in het Kechrovouni-klooster, had een droom waarin de maagd Maria haar bezocht en haar een aanduiding gaf voor de vindplaats van een icoon voor Maria. Zij vertelde dit aan de pastoor van het dorp die met enkele bewoners op zoek ging. Op 30 januari 1833 kwam op de door Panagia aangegeven plaats de icoon tevoorschijn. Het was bekend dat de verloren geraakte icoon over bepaalde krachten beschikte. Op deze vindplaats is een enorme kerk gebouwd die tegenwoordig wereldbekend is.

Bedevaarten naar de Agia Panagia-kerk


Bedevaarten gaan hiernaar toe om de genezende krachten van de icoon van de maagd Maria te ontvangen. Gelovige Grieken, met name vrouwen, gaan hierheen en leggen de tocht vanaf de boot tot aan de kerk op hun knieën af. In praktijk starten de meeste vrouwen in het centrum van de stad en gaan via een speciaal hiervoor aangelegd pad langs de weg de heuvel op om het laatste stuk over een mozaïek van kiezels te gaan. En dat allemaal op hun knieën. Het verhaal gaat dat ooit een vrouw deze tocht deed om genezing te vragen voor een ziek familielid en haar gebed door deze boetedoening werd verhoord. Vandaar dat vandaag de dag vele vrouwen deze tocht afleggen voor een ziek familielid of bekende.

De Agia Panagia-kerk


Het complex bestaat uit de hoofdkerk en enkele bijbehorende kapellen, een binnenplein en een enorme trappartij. Buiten is het een drukte van belang met souvenirstalletjes en winkels. Een icoon, heilig water maar vooral kaarsen ter grootte van een persoon kunnen hier aangeschaft worden. Het opsteken van een kaarsje wordt hier een hele gebeurtenis. Overigens is het niet ieder weekend zo’n speciale gebeurtenis. Dit is slechts op enkele data per jaar. Op de overige data is er een ‘gewone’ kerkdienst en zijn er slechts enkele individuele bedevaartgangers die de tocht op hun knieën naar boven maken.

750 kerken en kapellen op Tinos


De Agia Panagia is niet de enige kerk van het eiland. Tinos heeft wel 750 kerken en kapellen. Breng een bezoekje aan Kambos, gelegen in een groene vallei aan de uitlopers van de berg. Of de Ypapandi-kerk in het dorp Ktikados, die met haar opmerkelijke klokkentoren direct in het oog springt. De omgeving van het grootste dorp van Tinos, Steni, is rijkelijke bezaaid met kerkjes en kapellen uit de Byzantijnse periode. Ook Isternia straalt trots uit door de marmeren decoraties op de huizen, de bogen en de wit geplaveide straatjes, afgewisseld door kleurige huizen.

op de kaart

Accommodaties op Tinos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten