Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Musea

Tinos

Het Marmermuseum in Pírgos
Het museum van marmerambachten, net buiten het dorp Pírgos werd in 2007 opgericht door de stichting Piraeus Bank Group Cultural Foundation (PIOP), die ook verantwoordelijk is voor de exploitatie van het museum. Het is het meest moderne museum van het eiland en de eerste in zijn soort in Griekenland.

/

Marmer neemt een belangrijke plaats in de architectuur en de kunst van Griekenland in, zowel in de oudheid als heden. De permanente tentoonstelling van dit museum omvat een verscheidenheid aan originele werken van marmer. Er zijn kerkelijke voorwerpen maar tevens alledaagse en kopieën en modellen uit gips en klei. Tevens wordt de kunst van het afgraven van marmer in de steengroeven, het snijden van marmer, het transporteren van marmerblokken en het bewerken en graveren ervan getoond. De bezoeker is in de gelegenheid om het gehele traject, van grondstof tot eindproduct te bekijken.

Het museum heeft buiten tevens objecten ter bezichtiging; een hijskraan voor blokken marmer, een wagen voor het vervoer van marmer uit de steengroeven en afgewerkte en onafgewerkte marmerwerken.

Het Karikatuur Museum, Falatádos
Kóstas en Vassílis Mitrópoulos, twee broers die beiden politiek cartoonist zijn, hebben vele tientallen karikaturen getekend, die in zowel nationale als internationale kranten en tijdschriften gepubliceerd zijn.

In 2011 hebben zij ‘het huis van de schets’ in het dorp Falatádos opgericht, het eerste karikatuurmuseum in Griekenland en het gehele zuidoostelijke Middellandse zeegebied. De kleine expositieruimte beslaat 100m² en is gelegen op de begane grond van het oude gemeentehuis van het dorp. De gastheren fabriceren humoristische schetsen over de wereldpolitiek, Griekenland en Tínos en de expositie wordt elk jaar vernieuwd.
Het karikatuurmuseum is dagelijks geopend van 19.00-22.00 uur (vanaf Grieks Pasen tot eind november).

Het Mausoleum van Elli in Tinos-stad
Het Mausoleum van Elli is gewijd aan de eerste slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Griekenland. Dit was een deel van de bemanning van het slagschip Élli dat in 1940 in de haven van Tínos werd getorpedeerd. Er zijn in het mausoleum verschillende voorwerpen te bezichtigen. Het museum is gevestigd op het terrein van de Panagía-kerk in Tinos-stad, op de begane grond van de Zoodóchou Pigís-kerk.

Kóstas Tsóklis Museum in Kámbos
Dit museum is gehuisvest in het oude lagere schoolgebouw van Kámbos en stelt het werk van Kóstas Tsóklis tentoon. Het museum heeft een projectruimte waar het audiovisuele archief van de kunstenaar wordt gepresenteerd, een speciaal op maat gemaakte buitenruimte voor cinematografische projecties, een artistieke bibliotheek en het theater in Koumaros waar muziek-en theatervoorstellingen worden gegeven.
Openingstijden van het museum in de periode van 1 juni tot 30 september, dagelijks van 10.00 – 13.30 en van 18.00 – 21.00 uur (dinsdag gesloten).

Giannoúlis Chalépas Museum in Pírgos
Bij binnenkomst in het dorp Pírgos, ligt het woonhuis van de familie van de beroemde Griekse beeldhouwer Giannoúlis Chalépas (1851-1938). Het traditionele woonhuis is omgebouwd tot een museum. De bezoekers kunnen de persoonlijke bezittingen van beeldhouwer Giannoúlis Chalépas bewonderen, waaronder zijn gereedschap en zijn werkplaats, maar ook familiefoto’s, meubelen en overige huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, aantekeningen, schetsen en beelden.

De in Pírgos in 1852 geboren Giannoúlis Chalépas, afkomstig uit een rijke beeldhouwersfamilie, is een van de meest vooraanstaande beeldhouwers van de Griekse moderne kunst. Hij studeerde aan de school voor schone kunsten in Athene en daarna met een beurs van de Pan-Helleense stichting van de Heilige Evangelístria te Tínos aan de academie van schone kunsten in München. Na zijn terugkomst in Athene startte hij zijn eigen atelier en in 1877 begon hij te werken aan zijn meest bekende beeldhouwwerk ‘De Schone Slaapster’ (Doornroosje) voor het graf van Sofía Afentáki op de eerste begraafplaats in Athene. ‘De Schone Slaapster’ staat symbool voor de dood.

Het jaar erop kreeg hij een zenuwinzinking, waardoor hij zijn werk vernietigde en diverse zelfmoordpogingen deed. Hij verbleef in het psychiatrisch ziekenhuis van Corfú tot zijn vader stierf in 1901. Zijn moeder besloot hem weer naar Tínos te halen, ze bleef echter zijn werk vernielen omdat ze er sterk van overtuigd was dat de beeldhouwkunst de oorzaak was van zijn waanzin. Pas na het overlijden van zijn moeder begon hij zich weer langzaamaan te verdiepen in zijn beeldhouwwerken. Van de armoede en het stigma van dorpsgek klom hij uit de ellende op en kreeg naam als kunstenaar. In 1930 verhuisde hij naar Athene om samen te leven met zijn nicht. Toen hij zich te midden van de intellectuele kringen van Athene begaf, heeft hij een kunstonderscheiding ontvangen voor zijn beeldhouwwerken.
Het museum is dagelijks geopend van 11.00 – 14.30 uur en van 17.30 – 21.00 uur.

Panormos Museum in Pírgos
Het museum is gelegen naast het museum van Giannoúlis Chalépas in Pírgos. Het kleine museum biedt een tentoonstelling van interessante beeldhouwwerken, die gemaakt zijn door lokale kunstenaars als Giannoúlis Chalépas, Lázaros Sóchos en Geórgios Vitális. Sommige van hen zijn niet de originele beeldhouwwerken maar de authentieke gipsmodellen die gemaakt zijn door de kunstenaars voordat ze aan het werk gingen met marmer.
Het museum is geopend vanaf 1 mei t/m 15 oktober, maandag en woensdag t/m zondag: 10.30 – 14.00 uur en 17.30 – 20.00 uur (dinsdag gesloten).

Museum van traditioneel Aardewerk in Aetofólia
Het museum van Traditioneel Aardewerk werd opgericht in het dorp Aetofólia, het centrum van aardewerk, gedurende de jaren 30 tot de jaren 60. In 1989 wilde de culturele vereniging van Aetofolia de oude kunst van klei die hier sinds de Geometrische tijden bloeide laten zien en kocht een oud huis met de typische architectuur van Tinos. Het gebouw werd gerenoveerd en zelfs de oude bakoven werd in ere hersteld. Dit was het begin van het museum.

De collectie van het museum bevat meer dan 200 keramische voorwerpen die de bewoners van Aetofólia en omliggende dorpen aan het museum hebben geschonken; deze items zijn niet alleen afkomstig van de binnenlandse productie, maar komen ook uit het buitenland zoals Çanakkale in Turkije, Frankrijk, Italië en Nederland. De potten die hier van andere eilanden zoals Sífnos, Chíos en Kreta zijn gevonden, duiden erop dat Tínos een belangrijke handelsstad was gedurende de 18e en 19e eeuw.
Het museum is gedurende de maanden juni tot september geopend van 10.00 – 14.00 en van 17.00 – 20.00 uur.

Archeologisch Museum in Tinos-stad
Het museum is gelegen in het hart van de stad. Het museum is in 1960 opgericht op initiatief van de Archeologische Vereniging van Athene. In het museum zijn onder andere vondsten te bezichtigen van opgravingen die gedaan zijn bij de Tempel van Poseidón en Amfitríte in Kiónia.

Het museum heeft tevens een rijke verzameling van huishoudelijke gebruiksvoorwerpen uit verschillende perioden, Geometrische vazen (10e – 8e eeuw v. Chr.) uit Kardianí, Xomboúrgo en Ktikádos en een collectie munten uit verschillende tijdperken. Twee belangrijke vondsten zijn een mozaïekvloer die werd gevonden bij de kerk van de Panagía en een deel van het altaar van Poseidón en Amfitríte.
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 – 16.00 uur (dinsdag gesloten).

Portrettengalerij
De portrettengalerij is gehuisvest in een ruimte van het politiebureau in de Panagia-kerk in Tínos-stad. Het omvat meer dan 100 zowel authentieke schilderijen als kopieën welke gemaakt zijn door vele beroemde schilders zoals Nikifóros Lýtras, Geórgios Iakovídis, Nikólaos Ghýzis, Konstantínos Parthénis, Ioánnis Altamoúras, Konstantínos Volonákis en Geórgios Roílos.

Bovendien worden hier een aantal 15e eeuwse schilderijen uit Italië en de Ionische eilanden tentoongesteld. In aanvulling op deze tentoonstelling, zijn meerdere objecten van Europese kunst, zoals vazen, meubels, een prachtige spiegel en andere voorwerpen van grote waarde te bewonderen.

De Tempel van Poseidón en Amfitríte in Kiónia
In dit openluchtmuseum zijn de overblijfselen te zien van een tempel gewijd aan de god Poseidón en zijn vrouw Amfitríte. Vondsten die hier gedaan zijn en een deel van het altaar zijn te bezichtigen in het Archeologisch Museum in Tinos-stad.
Deze site is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 – 15.00 uur en is op maandag gesloten.

Kerkelijk Museum in Arnádos
Het museum werd in 1987 opgericht en huisvest een collectie van oude iconen, verschillende kerkelijke voorwerpen, oude boeken en geschriften en heilige gewaden. Mocht u een bezoek willen brengen aan het museum, dan kunt u het beste even vooraf informeren naar de openingstijden bij de eigenaren van uw accommodatie om er zeker van te zijn dat het geopend is.

Folkloremusea in diverse dorpen
In de dorpen Voláx, Stení, Kariá en Falatádos is een folkloremuseum gevestigd.

Musea op de kaart

Accommodaties op Tinos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord