Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Musea

Tinos

Het Marmermuseum in Pirgos


Het museum van marmerambachten, net buiten het dorp Pirgos werd in 2007 opgericht door de stichting Piraeus Bank Group Cultural Foundation (PIOP), die ook verantwoordelijk is voor de exploitatie van het museum. Het is het meest moderne museum van het eiland en de eerste in zijn soort in Griekenland.
  • musea op tinos, griekenland
  • musea op tinos, griekenland
/

Marmer neemt een belangrijke plaats in de architectuur en de kunst van Griekenland in, zowel in de oudheid als heden. De permanente tentoonstelling van dit museum omvat een verscheidenheid aan originele werken van marmer. Er zijn kerkelijke voorwerpen maar tevens alledaagse en kopieën en modellen uit gips en klei. Tevens wordt de kunst van het afgraven van marmer in de steengroeven, het snijden van marmer, het transporteren van marmerblokken en het bewerken en graveren ervan getoond. De bezoeker is in de gelegenheid om het gehele traject, van grondstof tot eindproduct te bekijken.

Het museum heeft buiten tevens objecten ter bezichtiging; een hijskraan voor blokken marmer, een wagen voor het vervoer van marmer uit de steengroeven en afgewerkte en onafgewerkte marmerwerken.

Het Karikatuur Museum, Falatados


Kostas en Vassilis Mitropoulos, twee broers die beiden politiek cartoonist zijn, hebben vele tientallen karikaturen getekend, die in zowel nationale als internationale kranten en tijdschriften gepubliceerd zijn.

In 2011 hebben zij ‘het huis van de schets’ in het dorp Falatados opgericht, het eerste karikatuurmuseum in Griekenland en het gehele zuidoostelijke Middellandse zeegebied. De kleine expositieruimte beslaat 100m² en is gelegen op de begane grond van het oude gemeentehuis van het dorp. De gastheren fabriceren humoristische schetsen over de wereldpolitiek, Griekenland en Tinos en de expositie wordt elk jaar vernieuwd.
Het karikatuurmuseum is dagelijks geopend van 19.00-22.00 uur (vanaf Grieks Pasen tot eind november).

Het Mausoleum van Elli in Tinos-stad


Het Mausoleum van Elli is gewijd aan de eerste slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Griekenland. Dit was een deel van de bemanning van het slagschip Elli dat in 1940 in de haven van Tinos werd getorpedeerd. Er zijn in het mausoleum verschillende voorwerpen te bezichtigen. Het museum is gevestigd op het terrein van de Panagia-kerk in Tinos-stad, op de begane grond van de Zoodochou Pigis-kerk.

Kostas Tsoklis Museum in Kambos


Dit museum is gehuisvest in het oude lagere schoolgebouw van Kambos en stelt het werk van Kostas Tsoklis tentoon. Het museum heeft een projectruimte waar het audiovisuele archief van de kunstenaar wordt gepresenteerd, een speciaal op maat gemaakte buitenruimte voor cinematografische projecties, een artistieke bibliotheek en het theater in Koumaros waar muziek-en theatervoorstellingen worden gegeven.
Openingstijden van het museum in de periode van 1 juni tot 30 september, dagelijks van 10.00 – 13.30 en van 18.00 – 21.00 uur (dinsdag gesloten).

Giannoulis Chalepas Museum in Pirgos


Bij binnenkomst in het dorp Pirgos, ligt het woonhuis van de familie van de beroemde Griekse beeldhouwer Giannoulis Chalepas (1851-1938). Het traditionele woonhuis is omgebouwd tot een museum. De bezoekers kunnen de persoonlijke bezittingen van beeldhouwer Giannoulis Chalepas bewonderen, waaronder zijn gereedschap en zijn werkplaats, maar ook familiefoto’s, meubelen en overige huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, aantekeningen, schetsen en beelden.

De in Pirgos in 1852 geboren Giannoulis Chalepas, afkomstig uit een rijke beeldhouwersfamilie, is een van de meest vooraanstaande beeldhouwers van de Griekse moderne kunst. Hij studeerde aan de school voor schone kunsten in Athene en daarna met een beurs van de Pan-Helleense stichting van de Heilige Evangelistria te Tinos aan de academie van schone kunsten in München. Na zijn terugkomst in Athene startte hij zijn eigen atelier en in 1877 begon hij te werken aan zijn meest bekende beeldhouwwerk ‘De Schone Slaapster’ (Doornroosje) voor het graf van Sofia Afentaki op de eerste begraafplaats in Athene. ‘De Schone Slaapster’ staat symbool voor de dood.

Het jaar erop kreeg hij een zenuwinzinking, waardoor hij zijn werk vernietigde en diverse zelfmoordpogingen deed. Hij verbleef in het psychiatrisch ziekenhuis van Corfu tot zijn vader stierf in 1901. Zijn moeder besloot hem weer naar Tinos te halen, ze bleef echter zijn werk vernielen omdat ze er sterk van overtuigd was dat de beeldhouwkunst de oorzaak was van zijn waanzin. Pas na het overlijden van zijn moeder begon hij zich weer langzaamaan te verdiepen in zijn beeldhouwwerken. Van de armoede en het stigma van dorpsgek klom hij uit de ellende op en kreeg naam als kunstenaar. In 1930 verhuisde hij naar Athene om samen te leven met zijn nicht. Toen hij zich te midden van de intellectuele kringen van Athene begaf, heeft hij een kunstonderscheiding ontvangen voor zijn beeldhouwwerken.
Het museum is dagelijks geopend van 11.00 – 14.30 uur en van 17.30 – 21.00 uur.

Panormos Museum in Pirgos


Het museum is gelegen naast het museum van Giannoulis Chalepas in Pirgos. Het kleine museum biedt een tentoonstelling van interessante beeldhouwwerken, die gemaakt zijn door lokale kunstenaars als Giannoulis Chalepas, Lazaros Sochos en Georgios Vitalis. Sommige van hen zijn niet de originele beeldhouwwerken maar de authentieke gipsmodellen die gemaakt zijn door de kunstenaars voordat ze aan het werk gingen met marmer.
Het museum is geopend vanaf 1 mei t/m 15 oktober, maandag en woensdag t/m zondag: 10.30 – 14.00 uur en 17.30 – 20.00 uur (dinsdag gesloten).

Museum van traditioneel Aardewerk in Aetofolia
Het museum van Traditioneel Aardewerk werd opgericht in het dorp Aetofolia, het centrum van aardewerk, gedurende de jaren 30 tot de jaren 60. In 1989 wilde de culturele vereniging van Aetofolia de oude kunst van klei die hier sinds de Geometrische tijden bloeide laten zien en kocht een oud huis met de typische architectuur van Tinos. Het gebouw werd gerenoveerd en zelfs de oude bakoven werd in ere hersteld. Dit was het begin van het museum.

De collectie van het museum bevat meer dan 200 keramische voorwerpen die de bewoners van Aetofolia en omliggende dorpen aan het museum hebben geschonken; deze items zijn niet alleen afkomstig van de binnenlandse productie, maar komen ook uit het buitenland zoals Çanakkale in Turkije, Frankrijk, Italië en Nederland. De potten die hier van andere eilanden zoals Sifnos, Chios en Kreta zijn gevonden, duiden erop dat Tinos een belangrijke handelsstad was gedurende de 18e en 19e eeuw.
Het museum is gedurende de maanden juni tot september geopend van 10.00 – 14.00 en van 17.00 – 20.00 uur.

Archeologisch Museum in Tinos-stad


Het museum is gelegen in het hart van de stad. Het museum is in 1960 opgericht op initiatief van de Archeologische Vereniging van Athene. In het museum zijn onder andere vondsten te bezichtigen van opgravingen die gedaan zijn bij de Tempel van Poseidon en Amfitrite in Kionia.

Het museum heeft tevens een rijke verzameling van huishoudelijke gebruiksvoorwerpen uit verschillende perioden, Geometrische vazen (10e – 8e eeuw v. Chr.) uit Kardiani, Xombourgo en Ktikados en een collectie munten uit verschillende tijdperken. Twee belangrijke vondsten zijn een mozaïekvloer die werd gevonden bij de kerk van de Panagia en een deel van het altaar van Poseidon en Amfitrite.
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 – 16.00 uur (dinsdag gesloten).

Portrettengalerij


De portrettengalerij is gehuisvest in een ruimte van het politiebureau in de Panagia-kerk in Tínos-stad. Het omvat meer dan 100 zowel authentieke schilderijen als kopieën welke gemaakt zijn door vele beroemde schilders zoals Nikiforos Lytras, Georgios Iakovidis, Nikolaos Ghyzis, Konstantinos Parthenis, Ioannis Altamouras, Konstantinos Volonakis en Georgios Roilos.

Bovendien worden hier een aantal 15e eeuwse schilderijen uit Italië en de Ionische eilanden tentoongesteld. In aanvulling op deze tentoonstelling, zijn meerdere objecten van Europese kunst, zoals vazen, meubels, een prachtige spiegel en andere voorwerpen van grote waarde te bewonderen.

De Tempel van Poseidon en Amfitrite in Kionia


In dit openluchtmuseum zijn de overblijfselen te zien van een tempel gewijd aan de god Poseidon en zijn vrouw Amfitrite. Vondsten die hier gedaan zijn en een deel van het altaar zijn te bezichtigen in het Archeologisch Museum in Tinos-stad.
Deze site is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 – 15.00 uur en is op maandag gesloten.

Kerkelijk Museum in Arnados


Het museum werd in 1987 opgericht en huisvest een collectie van oude iconen, verschillende kerkelijke voorwerpen, oude boeken en geschriften en heilige gewaden. Mocht u een bezoek willen brengen aan het museum, dan kunt u het beste even vooraf informeren naar de openingstijden bij de eigenaren van uw accommodatie om er zeker van te zijn dat het geopend is.

Folkloremusea in diverse dorpen


In de dorpen Voláx, Stení, Kariá en Falatádos is een folkloremuseum gevestigd.

op de kaart

Accommodaties op Tinos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten