Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Van ambacht tot kunst

West-Kreta

Traditionele, handgemaakte, gegraveerde messen. Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt als uw gedachten naar Kreta gaan. Het is echter wel een van de dingen die Chania bekend maken. In oude verhalen over de revolutie komen deze messen veel in beeld. Iedere Kretenzer had een eigen mes, versierd vaak met de symbolen van de familie.

  • Skalidakis Messen Chania
  • Skalidakis Messen Chania
  • Skalidakis Messen Chania
  • Skalidakis Messen Chania
  • Skalidakis Messen Chania
  • Skalidakis Messen Chania
  • Skalidakis Messen Chania
  • Skalidakis Messen Chania
/

Oorsprong van de Kretenzische mes


Het messen maken is een van de oudste ambachten van de streek. Het typisch Kretenzische mes heeft een vorm die stamt uit de 18e eeuw. Kaarsrecht, maar met een sierlijke, kleine bocht aan het einde en een licht opwaartse top. Het lemmet is dik en plat, dikker in de basis en aan één kant geslepen. Uit liefde voor het Kretenzische mes en de traditie van het messen maken, heeft de familie Skalidákis in 1938 een eigen bedrijf opgericht: Handmade Cretan Knifes & Jewellery.

Familietradities


Het bedrijf is nu alweer drie generaties lang in de familie. En nog steeds maken ze de messen op de manier die hun opa hen ooit zo geleerd heeft. Het beteugelen van het vuur, de behendigheid met de hamer en de tang, het slijpen op de slijpsteen: de messenmakers beheersen het ambacht tot in de puntjes. Voor het maken van het heft gebruiken ze hout van olijfbomen of dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan beenderen van een Kretenzische, wilde geit of de hoorn van een os. Variërend van krijtwit tot zacht grijs en diepbruin, zorgt deze ‘manika’ dat u het mes stevig kan vasthouden. Sommige messen krijgen een extra versiering, bijvoorbeeld een zilveren hoes of een persoonlijke boodschap gegraveerd in het lemmet.

Kretenzische mes op maat gemaakt


Ontdek de vele soorten messen die de familie in hun werkplaats heeft hangen. Heften met uitbundige patronen, messen zo groot dat ze bijna zwaarden lijken of messen die zo klein zijn dat ze haast verdwijnen achter de rest. In de werkplaats van Handmade Cretan Knifes & Jewellery spat het ambacht er vanaf. U kunt natuurlijk ook uw eigen mes helemaal op maat laten maken.

Wist u dat …


… Grieken elkaar nooit een mes in de hand aangeven als de ander daarom vraagt? Volgens hun bijgeloof zou dit betekenen dat er een ruzie ontstaat tussen de aangever en de ontvanger. Leg daarom het mes altijd voor de ander op tafel, zodat hij of zij het zelf op kan pakken.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten