Op bezoek bij de Imker

West-Kreta

Door de rijkdom en diversiteit aan bloemen, kunnen bijen hier goed hun best doen om de lekkerste honing voor ons te maken. Bijen zijn de steunpilaar van ons ecosysteem. Duik in het leven van deze drukke, geel-zwarte beestjes tijdens de bijenkorftour bij imker Antonis Papagiannakis in Polemarchi.

  • Imker op West-Kreta
  • Imker op West-Kreta
  • Imker op West-Kreta
  • Imker op West-Kreta
  • Imker op West-Kreta
  • Imker op West-Kreta
  • Imker op West-Kreta
  • Imker op West-Kreta
/

In de landelijke omgeving achter Tavronitis, op drie kilometer van de hoofdweg, ligt het dorp Polemarchi. Het is een typisch Kretenzer dorp met een plein in het midden waar zich het verzamelpunt van de lokale bevolking bevindt; het kafenion. Imker Antonis voert in dit dorp zijn ambacht uit vanuit zijn gerestaureerde, traditionele woning. Op zijn land staan grote witte kisten, verspreid over het grasveld. Dit zijn de zogenaamde bijenkisten. Het lijken er niet veel, maar omdat er zo veel bijen in een kist kunnen, leven hier wel honderden bijen in. Deze vliegende werkers blijven niet het hele jaar op een plek. Antonis transporteert de bijenkisten volgens de bloei van het seizoen naar de gebieden ten noordwesten van Chania. Op Kreta bloeien diverse soorten planten, maar vanwege de beperkte regenval is deze bloei beperkt. Antonis is dan ook veel op pad met zijn bijenkisten om hen zo veel mogelijk nectar te laten verzamelen.

In de schoenen van de imker


Antonis wil zijn passie voor de bijen graag delen. Daarom biedt hij de mogelijkheid voor een kijkje in zijn keuken. Hij laat u graag zien hoe de honing tot stand komt. Voordat Antonis de kisten opent, trekt u eerst beschermende kleding aan. U zet een grote witte kap op uw hoofd en plaatst een zwart net als een sluier over uw gezicht en nek. Nu u net zo goed beschermd bent als de imker, is het tijd om de bijen aan het werk te zien. De imker opent de bijenkist. Tientallen bijen duikelen over elkaar heen op het blad. En schrik niet als u Antonis met een speciale beroker aan de slag ziet gaan; dit is bedoeld om de bijen rustig te houden. Door de rook zuigen de dieren zich vol met honing en steken ze minder gemakkelijk. Nooit was u zo dichtbij en u kunt dan ook niet anders dan onder de indruk zijn van dit bedrijvig volkje.

Rondleiding bij de bijen


Waar anders kunt u beter honingproducten proeven dan bij de imker zelf? Natuurlijk verkoopt Antonis honing van hoge kwaliteit, maar u vindt er ook de knapperige pasteli, gemaakt van honing en sesamzaadjes of noten. En het zoete, alcoholische drankje
akomelo. Een mengeling van honing en raki, op smaak gebracht met kruiden. Antonis geeft de bijenkorftour alleen op afspraak. Dit kan iedere dag tussen 9:00 en 14:00 uur, behalve op dinsdag en donderdag. Prijs voor volwassenen is € 15,-, kinderen (7
t/m 10 jaar) € 10,-.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten