Taverne Dounias

West-Kreta

Op de uitlopers van de Witte Bergen, zo’n 20 km buiten Chania, bevindt zich een unieke taverne, taverne Dounias. Hier wordt niet alleen zonder elektriciteit gekookt, maar op het omringende landgoed worden ook dieren gehouden, gewassen verbouwd en workshops gegeven. Het gaat hierbij om een holistisch concept waarin alles draait om duurzaamheid. Eigenaar Stelios Trilyrakis, een rasechte Kretenzer, wordt dan liever ook geen ‘taverniaris’, taverne eigenaar, genoemd, maar ziet zichzelf als duurzaam ondernemer.

/

Stelios Trilyrakis is een man met een visie. Toen hij in 2004 Chania-stad verliet om de familietaverne van zijn ouders over te nemen, wist hij dat hij meer wilde dan alleen maar koken. Met hard werken en liefde voor zijn onderneming veranderde hij in de daaropvolgende jaren de taverne en het omliggende landgoed in een zelfvoorzienende eenheid, een gastronomisch centrum voor de traditionele Kretenzische keuken met nadruk op eerlijke en pure ingrediënten.

Zonder omweg op tafel
In taverne Dounias komt bijna al het eten rechtstreeks uit de bron op tafel, zonder omweg en zonder het gebruik van plastic. Groenten worden zelf verbouwd, kippen, schapen en geiten lopen vrij rond en zelfs een zeldzaam ras koeien dat duizenden jaren geleden al werd afgebeeld op muurschilderingen in Knossos, loopt hier vrij te grazen. Maar dit is nog niet alles, ook honing, olijfolie, kaas en wijn worden veelal zelf geproduceerd. De weinige producten die niet van eigen land komen, worden met veel aandacht uitgezocht en zijn afkomstig van lokale producenten.  

Slow food
In tegenstelling tot de tendens van deze moderne tijd waarin alles snel en makkelijk moet, is Stelios Trilyrakis een groot voorstander van ‘slow food’. Hij maakt geen gebruik van elektriciteit en elektrische hulpmiddelen, maar kookt uitsluitend op houtvuur met gebruik van houtovens, ouderwetse houtkachels en ‘chovoli’, een traditionele manier van koken waarbij de pannen als het ware in smeulende as worden ingegraven.

Het is een plezier om de kok aan het werk te zien, hoe hij vol overgave in de grote aardewerken pannen op het vuur roert, de zogenaamde ‘pilotsikala’, en hoe hij op volkomen natuurlijke wijze alles onder controle heeft. Dat het soms misschien net iets langer duurt dan gewoonlijk, maakt deel uit van dit culinaire avontuur en is snel vergeten wanneer het heerlijk geurende eten arriveert.

Een menukaart is er in taverne Dounias niet; naar goed Grieks gebruik vertelt de bediening u aan tafel wat het menu voor die dag is. Iedere dag is er keuze uit een aantal gerechten, zowel vegetarisch als niet vegetarisch. Wat dacht u van een stoofpotje van lamsvlees, gevulde paprika’s, courgettebloemen of varkensvlees gestoofd in sinaasappelsap? En dit alles geserveerd met zelf gebakken brood en zelf gemaakte kaas!

Workshops
Stelios Trilyrakis draagt graag zijn passie en kennis over en organiseert het hele jaar door workshops. Bezoekers krijgen zo de kans een kijkje te nemen in het leven op het landgoed. Naargelang het jaargetijde zijn er onder andere workshops over het verzamelen van wilde kruiden, kaas maken, wijnproeverijen en kooklessen.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten