Kloosters van West-Kreta

West-Kreta

Nadat in 961 n.Chr. de Arabieren van het eiland werden verdreven, maakte Kreta een grote culturele bloei door. Met name tijdens de Venetiaanse periode werden toen veel kloosters gesticht. Een aantal hiervan bevinden zich op het schiereiland Akrotiri, even ten oosten van de stad Chania.

 • Klooster van Gouverneto
  Klooster van Gouverneto
 • Klooster van Gouverneto
  Klooster van Gouverneto
 • Klooster van Gouverneto
  Klooster van Gouverneto
 • Klooster van Gouverneto
  Klooster van Gouverneto
 • Akrotiri
  Agia Triada Tzagarolon
 • Akrotiri
  Agia Triada Tzagarolon
/

Kloosters van West-Kreta


Op het schiereiland Akrotiri bevindt zich een groot aantal kloosters. Sommige hiervan worden nog bewoond, weer andere werden door de tijd verlaten. Een bezoek waard zijn onder andere het klooster Agia Triada Tzagarolon, het Gouverneto-klooster en het verlaten klooster Katholikou. Dit laatste is alleen te voet bereikbaar. De kloosters liggen in elkaars verlengde en om er te komen volgt u de borden naar Agia Triada.

Agia Triada Tzagarolon


Het klooster Agia Triada Tzagarolon dateert uit de 17e eeuw en werd grotendeels gebouwd door de monniken Jeremia en Lavrentios Tzagarolous, twee broers uit een vooraanstaande Venetiaanse familie op Kreta. Nadat Chania in 1645 in Turkse handen viel, werden de werkzaamheden onderbroken en pas na de opstand van 1821 werd de bouw afgerond. In de hierop volgende jaren verwierf het klooster veel grond en ondersteunde met de inkomsten hiervan veel scholen in en rond Chania. In het klooster is een klein museum waar onder andere iconen, een rol met een oud handschrift uit de 12e eeuw en kerkelijke voorwerpen worden tentoongesteld. Het klooster staat bekend om de uitstekende wijn en olijfolie die hier worden geproduceerd.

Gouverneto-klooster


Het Gouverneto-klooster is een van de oudste, nog altijd bewoonde kloosters van Griekenland. Het dateert uit de 16e eeuw en werd waarschijnlijk gesticht door monniken van het lager gelegen Katholikou klooster. Vanwege de vele pirateninvallen verlieten zij dit gevaarlijk dicht aan zee gelegen klooster en zochten het voor hun veiligheid hogerop. Het klooster is gebouwd in de vorm van een vesting met hoge, dikke muren en vier torens waarvan er nog twee overeind staan. De fraaie kerk op de centrale binnenplaats is gewijd aan de heilige Maagd Maria, het klooster wordt daarom ook wel Onze Lieve Vrouw der Engelen genoemd. Naast de kerk en rond de binnenplaats bevinden zich 2 kleine kapelletjes, hulpgebouwen en de monnikencellen. In het kleine museum ziet u bijzondere iconen en relikwieën die de vele verwoestingen van het klooster hebben overleefd.

Moni Katholikou


Vanuit het Gouverneto-klooster bereikt u via een wandeling over een pad met mooie vergezichten het verlaten Katholiko-klooster. Goed herkenbaar zijn hier nog de ruïnes van onder andere de kerk, monnikencellen en opslagplaatsen. Naast deze overblijfselen bevindt zich hier ook de grot waar de heilige Johannes de Kluizenaar zou hebben geleefd. Wanneer u ongeveer nog 10 minuten verder richting zee loopt, komt u uit bij een kleine fjord met blauwgroen water. Hier bevond zich de haven van het klooster.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten