Het meer van Kournas

West-Kreta

Het meer van Kournas is volgens kenners het enige, natuurlijke zoetwatermeer van Kreta. Er zijn enkele andere zoetwatermeren op het eiland, echter lijken deze allemaal kunstmatig gevormd te zijn.

  • Kournas meer
  • Kournas meer
  • Kournas meer
  • Kournas meer
  • Kournas meer
  • Kournas meer
/

Het meer van Kournas ligt in een vallei aan de uitlopers van de Lefka Ori, tussen Chania en Retymnon, aan de noordkant van Kreta. Het is een relatief smal meer met een maximum lengte van zo’n 1100 meter en een breedte van 900 meter. Over de diepte van het meer gaat een discussie. Veelal zegt met bijna 23 meter, maar er zijn Kretenzers die beweren dat dit 40 meter zou zijn. Diep is het sowieso!

Of deze diepte daadwerkelijk gemeten is of wordt toegeschreven aan de verhalen die over het meer verteld worden, is niet geheel duidelijk. In de oudheid dacht men dat dit meer bodemloos was. Het tegendeel is inmiddels wel bewezen. Het ontstaan van het meer wordt toegedicht aan de woede van de goden. Zij waren ontstemd over het goddeloze gedrag van de dorpsbewoners en voor straf lieten zij het dagen lang regenen. Het dorp overstroomde en alle bewoners verdronken daarbij. Alleen de dochter van de papas, de priester, van het dorp overleefde de ramp. Zij zou nog steeds elke nacht om 12 uur aan de oppervlakte komen om haar haren te kammen in het maanlicht.

Behalve de mythes en verhalen, is het meer van Kournas een prachtige plek omringd door een uitbundige natuur. Als de waterstand laag is, is het mogelijk om rondom het meer te lopen in ruim een uur. Uiteraard kunt u in het meer ook zwemmen of een waterfiets huren en het meer op die manier verkennen. Rondom het meer is op diverse plekken een smalle zandstrook met bedjes en parasols en zijn er diverse tavernes. Het water neemt door de verschillende dieptes en lichtinvallen kleurrijke schakeringen van blauw en groen aan. Een wandeling langs of een tocht per waterfiets gunt u voortdurend een ander blik op het meer.

Als u met uw voeten in het water zit, kan het zomaar zijn dat kleine visjes u een gratis ‘fish spa’-behandeling geven. Zij ‘knabbelen’ aan uw tenen en maken uw voeten helemaal glad en schoon. Dit zijn niet de enige vissen die voorkomen in het meer. Het meer valt onder de bescherming van ‘Natura 2000’. Het water is er helder en schoon en het is bekend vanwege de vele soorten alen, waterschildpadden en eenden en reigers in en rondom het meer.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten