Venetiaanse haven Chania-stad

West-Kreta

Een wandeling door het oude centrum van Chania-stad voelt als een reis door de tijd. Monumenten uit verschillende periodes van overheersingen herinneren aan vervlogen tijden. De haven werd gebouwd door de Venetianen en was destijds een belangrijk centrum voor hun militaire vloot.

 • Haven Chania West-Keta
 • Haven Chania West-Keta
 • Haven Chania West-Keta
  Chania
 • Haven Chania West-Keta
 • Haven Chania West-Keta
 • Haven Chania West-Keta
 • Haven Chania West-Keta
  Chania
 • Haven Chania West-Keta
  Chania
 • Haven Chania West-Keta
/

Door een dreiging van Turkse kant, ontstonden in de 16e eeuw plannen om Chania-stad te fortificeren. Naast de ingang van de haven werd een fort gebouwd, dat werd uitgebreid met bastions.

Lange tijd bleef de haven een belangrijk handelscentrum. In de 19e en 20e eeuw werd het geleidelijk aan rustiger. Schepen werden steeds groter, waardoor deze vaak buiten de haven voor anker moesten gaan. Het verkeer verplaatste zich daardoor naar de haven van Souda. Vandaag wordt de haven van Chania-stad voornamelijk gebruikt door kleine bootjes en jachten.

Akti Kountourioti


Op de hoek van de straat Akti Kountourioti ligt het oude fort van Chania, door de Venetianen gebouwd om de ingang van de haven te beschermen. De muren van dit bouwwerk strekken zich langs de straat uit en op een deel hiervan staat een gebouw waarin destijds Venetiaanse mariniers verbleven. Nu is hier het Maritieme Museum van Kreta gevestigd, herkenbaar aan de rode kleur van het gebouw.

Vlak naast de ingang van het museum ligt het straatje Angelou, een van de mooiste steegjes van de wijk Topanas. Hier zijn nog enkele fraaie voorbeelden van de typisch Venetiaanse architectuur uit de 16e en 17e eeuw te vinden. Neem zeker de moeite om deze wijk te ontdekken en door de wirwar van straatjes te slenteren die vaak verscholen liggen voor het oog van de voorbijganger.

Ook een wandeling over de kade is mogelijk. Hier zijn het de kleurrijke Venetiaanse huizen die in het oog springen. Vroeger dienden deze als pakhuizen waar goederen in werden opgeslagen. Op de bovenste verdieping woonden vaak zeevaarders of handelaars. Tegenwoordig zijn er restaurants, cafés en barretjes gevestigd en nodigen de terrassen uit om neer te strijken voor een hapje of drankje.

Akti Tombazi


Verder wandelend vanaf de Akti Kountourioti gaat deze straat over in de Akti Tombazi. Hier trekt de Giali Tzamisi, wat moskee aan de kust betekent, de aandacht. Deze Turkse moskee is het oudste islamitische gebouw op Kreta. Tijdens een Nazi bombardement in de Tweede Wereldoorlog werd het zuidelijke gedeelte van het bouwwerk verwoest. Vandaag de dag wordt de binnenruimte van de moskee gebruikt als expositieruimte. Net achter de Giali Tzamisi ligt de straat Sourmelis. Hier zijn de sporen van het bombardement uit 1941 nog duidelijk zichtbaar. Zo herinneren de ruïne van een drie verdiepingen tellende woning en een foto van hoe het er vroeger uitzag aan vervlogen tijden.

Even verderop zijn achter de restaurants, cafés en barretjes oude Byzantijnse muren zichtbaar. Deze behoren tot de Kastelli-heuvel, waar diverse archeologische vondsten zijn gedaan. Men ontdekte er onder andere de fundamenten van een Minoïsch paleis. Aan het einde van Akti Tombazi, vlakbij het grote arsenaal, zijn trappen die naar de top van de Kastelli-heuvel leiden. Hier heeft u fraai uitzicht over de haven en de oude stad.

Akti Enoseos


Bij het grote arsenaal gaat de Akti Tombazi over in de Akti Enoseos. Hier zijn zeven oude Venetiaanse scheepswerven te bewonderen die vroeger gebruikt werden om schepen te bouwen en herstellen. Vandaag de dag ligt er een kleine jachthaven. Even verderop liggen de scheepswerven van Moro, vernoemd naar de Venetiaanse gouverneur die opdracht gaf voor de bouw van deze drie werven. Ze zijn gelegen op een kunstmatig schiereiland dat door de Venetianen werd gecreëerd. Rechts naast de scheepswerven ligt een bastion dat volledig in de zee werd gebouwd.

Aan het einde van de Akti Enoseos is er de mogelijkheid om nog even verder te wandelen over de golfbrekers. Tot op de dag van vandaag beschermen deze de haven tegen golven. Een wandeling hierover leidt naar de vuurtoren van Chania. Deze werd door de Venetianen gebouwd en later door de Egyptenaren gereconstrueerd, waardoor het de vorm van een minaret kreeg. Vanaf dit punt is er prachtig uitzicht over de haven en de stad. Het biedt u de mogelijkheid om de monumenten van Chania-stad, zoals de kleurrijke Venetiaanse huizen, het fort en de Giali Tzamisi vanuit een ander gezichtspunt te zien.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten