Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Festos

Zuid-Kreta

Een belangrijk archeologisch erfgoed is Festós. De restanten dateren van plusminus 1900 v.Chr. De dichter Homerus maakte in zijn verhalen al melding van de plaats Festós, gelegen aan de zuidkant van de Lithaiós-rivier.

/

Festós neemt een groot deel van de vruchtbare Káto Mesáras-vlakte in beslag. De mythe leert dat deze stad geregeerd werd door de broer van Minós, die de heerser van Knossós was. De stad kende vele tegenslagen. Zo werd het in de 3e eeuw voor Christus ingenomen door Górtys, een andere belangrijke stad in die tijd. En de grote aardbeving in 1700 v.Chr. verwoestte de stad bijna geheel. Steeds wist Festós zich weer te herstellen en de vergane roem terug te verkrijgen. In 1450 v.Chr. werd de stad wederom getroffen door een aardbeving en is na die tijd nooit meer opgebouwd.

Festós was na Knossós de tweede grote stad van het oude Kreta. Het is op een heuvel gebouwd op 100 meter boven zeeniveau. Strategisch gezien een goed gekozen plaats voor het bouwen van een fort. Niet te hoog met een weids zicht over de omringende vlaktes. Zo konden eventuele aanvallers vroegtijdig opgemerkt worden. De opbouw van Festós wijkt niet af van het typisch Minoïsch voorbeeld. Er is een centraal plein met daarom heen de verschillende vleugels gegroepeerd.

De overblijfselen van vandaag de dag dateren voornamelijk van na die aardbeving, hoewel er aan de zuidkant ook nog restanten uit de eerste periode te zien zijn. Het besloeg destijds maar liefst een gebied van 18.000 km². Dit is maar iets kleiner dan de bekende Knossós bij Heráklion, aan de noordkant van het eiland. De opgravingen zijn rond 1900 aan het licht gebracht. Sinds die tijd heeft men veel van de kostbaarheden bloot kunnen leggen. Men heeft er hier, in tegenstelling tot Knossós, voor gekozen om geen reconstructies te maken. Men heeft de opgravingen grotendeels gelaten zoals ze gevonden zijn. Zo zijn hier vele muren te zien die gezamenlijk een doolhof vormen, prachtige trapwerken, een theater en opslagruimtes. Bovendien is hier de beroemde schijf van Festós gevonden. Deze schijf van klei bevat aan beide zijden een vijftigtal hiërogliefen, die spiraalgewijs zijn aangebracht.

Op drie kilometer afstand ligt de villa of paleis van Agía Triáda. Een gevonden pad uit die tijd geeft aan dat het waarschijnlijk het vakantieverblijf is geweest van de kasteelheer of van de geestelijk leider. Ook hier zijn goed bewaard gebleven overblijfselen te bewonderen.

Festos op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord