Vergina

In het noorden van Griekenland, 80 km ten zuidoosten van Thessaloniki, ligt een van de meest tot de verbeelding sprekende archeologische opgravingen van Europa: het oude Aigai, de eerste hoofdstad van het Koninkrijk van Macedonië. In 1977 kreeg deze plaats wereldwijde aandacht toen de Griekse archeoloog Manolis Andronikos hier het ongeschonden graf van Philippus II, koning van Macedonië en vader van Alexander de Grote, aantrof.

Het oude Aigai, tegenwoordig ook wel Vergina genoemd, was de hoofdstad van het Koninkrijk van Macedonië, de stad van waaruit Philippus II en later zijn zoon Alexander de Grote in korte tijd op indrukwekkende wijze hun macht uitbreidden en het Hellenisme tot ver buiten de grenzen van het oude Griekenland wisten te verspreiden. Al vanaf de 19e eeuw wordt op deze plaats onderzoek gedaan dat ons voorziet van belangrijke informatie over de cultuur, de geschiedenis en de samenleving van de Macedoniërs, het Griekse volk dat voor eeuwig zijn sporen achterliet in de wereldgeschiedenis. In 1996 werd het belang van deze stad erkend en werd Aigai door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen.

Tot de belangrijkste overblijfselen van de stad behoren het paleis met de bijzondere mozaïeken en muurschilderingen, het theater, de oude stadsmuren en het heiligdom van Eukleia. Hoogtepunt echter vormen de koninklijke graven van de ‘necropolis’, de oude begraafplaats met meer dan 300 grafheuvels, ‘tumuli’, afkomstig uit de periode tussen de 11e en de 2e eeuw v.Chr. Het was hier dat dat de archeoloog Andronikos oog in oog kwam te staan met het ongeschonden graf van Philippus II.

/

Koninklijke graven

De vondsten uit de koninklijke graven worden tentoongesteld in een imposant museum dat ondergronds in een grafheuvel op de necropolis is gelegen. Een nauwe, donkere passage geeft toegang tot een open cirkelvormige ruimte waar de sobere verlichting direct de aandacht op de artefacten vestigt. ‘Vol religieuze toewijding staan we voor deze heilige relieken’ schreef de archeoloog Andronikos en bij het aanschouwen van de eeuwenoude schatten is het niet moeilijk zich voor te stellen wat hij gevoeld moet hebben toen hij zich realiseerde dat hij zojuist het ongeschonden graf van Philippus II had ontdekt.

Het meest bekende voorwerp uit het graf van de Macedonische koning is het gouden kistje (larnax) waarin zijn beenderen werden bewaard. Het kistje weegt bijna 11 kilo en is kunstig versierd met de ‘zon van Vergina’, een motief dat tegenwoordig veel als nationalistisch symbool wordt gebruikt. Andere artefacten die de aandacht trekken zijn onder andere de krans met 313 gouden eikenbladeren, zilveren grafgiften, indrukwekkende juwelen en diverse gebruiksvoorwerpen.

Polycentrisch Museum

In 2022 werd het polycentrisch museum van Aigai geopend. Dit museum beoogt een algemeen overzicht te geven van de oude stad en de Macedonische cultuur en geschiedenis. Naast de necropolis en het museum met de vondsten uit de koninklijke graven zijn nu ook de overblijfselen van het paleis en het theater opengesteld voor het publiek. Eveneens zijn in een nieuw gebouw verschillende tentoonstellingen te bezichtigen, waaronder een tentoonstelling over het leven in het oude Aigai, een reconstructie van de bovenste verdieping van het paleis en verschillende periodieke tentoonstellingen. De digitale tentoonstelling  ‘Een Venster op de Wereld van Alexander de Grote’ voorziet de bezoeker van informatie over een groot aantal facetten van het oude Macedonië zoals architectuur, religie en kunst.

Vergina beleven?

Tijdens de bijzondere reis Pilion, Argolis en Zagoria en de reis Noord-Griekenland & Corfu heeft u de gelegenheid om de tombe te bezoeken. Tevens komt u langs Vergina met de autorondreis Bergen van Griekenland.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten