5 heerlijke Griekse drankjes

Wanneer we het over Griekse drankjes hebben denkt u waarschijnlijk als eerste aan ouzo, de nationale drank van Griekenland. Wij hebben voor u een top 5 samengesteld van heerlijke Griekse drankjes die u beslist niet mag missen.

Ouzo

Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo. Alleen al op dit eiland staan meer dan 20 ouzo fabrieken, waarvan de grootste in Plomari en Mytilini. De fabrieken blijven vaak in de familie en gaan over van generatie op generatie. De basis van ouzo bestaat uit alcohol, water, aromatische specerijen en 20% druivensap, maar de exacte hoeveelheden kunnen verschillen, waardoor ouzo vele smaken kent.

Lesbos

Raki

Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki. Het maken van raki is voor de eilandbewoners een groot feest en wordt kazani genoemd.

West-Kreta

Tsipouro

De lokale drank van Pilion is tsipouro. Deze sterke drank is vergelijkbaar met ouzo, maar heeft een iets hoger alcoholpercentage. Tsipouro is gemaakt van druiven en wordt een aantal keer gedistilleerd met wijn en kruiden. In enkele streken wordt ook venkel en anijs gebruikt, of saffraan om het een mooie gele kleur te geven. De productie van tsipouro is zelfs zo belangrijk voor de inwoners dat men er een feestdag voor heeft. Jaarlijks wordt deze dag in Katochori, gelegen bij Portaria, gevierd met veel eten, muziek en dans.

Pilion

Retsina

Retsina is een van de nationale Griekse dranken en het is er dan ook een populaire wijnsoort. De wijn smaakt naar hars en komt oorspronkelijk uit de buurt van Athene vandaan. De meest gedronken variant is de witte wijn. Op Limnos wordt een muskaatwijn variant van Retsina gebrouwen. Retsina smaakt heerlijk bij een Griekse maaltijd en kan in een Grieks restaurant ook vrijwel altijd besteld worden.

Limnos

Metaxa

De drank Metaxa werd in 1888 ontdekt door Spyros Metaxa. Hij distilleerde verschillende Griekse druivensoorten en mengde deze met een muskaatwijn uit Samos en Limnos en een geheime kruidenmix. Metaxa rijpt in eikenvaten, soms tot wel 30 jaar. Het aantal sterren op de fles staat voor het aantal jaren dat de drank gerijpt heeft. De distilleerderij van Metaxa staat in Athene, waar jaarlijks meer dan 10 miljoen flessen geproduceerd worden. Metaxa is inmiddels bekend over de hele wereld en wordt veelal als aperitief gedronken bij het diner.

Samos

Deel met vrienden of reisgenoten