Ouzo

Lesbos

Voor hen die het niet weten, Lesbos is het eiland van de ouzo. Veelal wordt deze drank beschouwd als de nationale drank van Griekenland. Lesbos kent enkele eigen soorten die alleen op Lesbos worden gestookt. De bewoners van Lesbos zeggen wel dat indien men nog nooit ouzo van Lesbos heeft gedronken, men wellicht nog nooit een goed glas ouzo heeft gehad. Maar dat laten we natuurlijk aan de drinker over!

  • plomari - ouzo op lesbos, griekenland
  • plomari - ouzo op lesbos, griekenland
/

Ouzo is een sterke en aromatische, alcoholhoudende drank. Over de herkomst van het woord ouzo bestaan verschillende interpretaties. Sommigen willen dat het afkomstig is van het Turkse woord üzüm, dat zoveel betekent als druiventros, weer anderen zweren dat het komt van het Oudgriekse ozo (όζω) wat zoveel betekent als ‘sterk ruiken’. Een derde uitleg wil dat het van het Italiaanse ‘uso’ is afgeleid. Hier zit een leuk verhaal achter wat we u graag nog een keer vertellen.

Ouzo bestaat uit een mix van een alcoholisch extract gebrouwen van de droesem van druiven, water en verschillende aromatische specerijen. De exacte hoeveelheid en soort specerijen in de ouzo verschilt per destilleerderij die de ouzo produceert en zullen onbekend blijven. Niet één destilleerderij zal zijn geheime recept prijs geven. Onderlinge verschillen in smaken blijven zo bewaard en zijn uniek voor iedere soort.

De ingrediënten worden gemengd in een grote koperen ketel en het uiteindelijke product bevat 40 tot 50% alcohol. Indien ouzo gemengd wordt met water krijgt het een melkachtige kleur vanwege de geurstof anethol, afkomstig van planten zoals anijs en venkel. Dit bestanddeel mengt zich niet volledig met water en geeft het genoemde resultaat.

De meeste ouzo op Lésbos wordt geproduceerd in Plomári, in het zuiden van het eiland gelegen. Een wandeling door de stad vult de neus met de geur van anijs. Hier staat ook de destilleerderij van de familie Barbagiánnis, waar tevens een museum is gevestigd naast de destilleerderij. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door het museum en hier tevens een glaasje ouzo te proeven.

Het drinken van ouzo is een kunst. Of misschien beter gezegd een manier van leven. Ieder café op Lesbos heeft zijn eigen voorkeur van ouzo en zal zeker enkele soorten op de schap hebben staan. Het is overigens niet alleen de ouzo zelf die het genot veroorzaakt, maar ook met wie het gedronken wordt. Dus goed gezelschap draagt zeker bij aan de smaakervaring. Ouzo drink je met kleine slokjes uit smalle, hoge glaasje in combinatie met kleine hapjes, de zogenaamde mezedes. Het tijdstip is minder van belang en kan dus overdag of ’s avonds zijn, echter altijd als een aperitief, voor de maaltijd. Het smaakt uitstekend bij vis en zeevruchten.

Er zijn verschillende merken ouzo en onderstaand noemen wij u enkele van de meest voorkomende:
– Barbagiánnis, de meest bekende, geproduceerd in Plomari op Lesbos.
– Tsantalis, de ouzo die in Nederland makkelijk verkrijgbaar is.
– Plomári, de eerste ouzo voorzien van een kurk. Tegenwoordig is de kurk van kunststof. Een van de populairste soorten bij de Grieken zelf.
– Mini, samen met Plomári ouzo een van de populaire soorten.                                                                  
– Gannatsi, ook uit Plomári, Lesbos. Niet gestookt in een koperen ketel, maar in een houten vat. Voornamelijk verkrijgbaar in Plomari zelf.
– Enkele kleinere distilleerderijen zijn Lesvos, Eva en Thimi.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten