Zomerbioscoop in Rethymnon

De zomerbioscoop: Therinó Kinimatográfos
Vraag een willekeurige Griek of hij met je meegaat naar de Therinó Kinimatográfos en een grote glimlach zal zijn gezicht versieren! Direct komen jeugdherinneringen bij velen van hen naar boven. Het bezoek aan de zomerbioscoop is een van de karakteristieken van de Griekse zomer.
Al in de tijd van de ‘silent movies’ waren er zomerbioscopen in Griekenland. Vooral Athene was ermee bezaaid, toen daarna geluid werd toegevoegd aan de films, bleven de openluchttheaters bestaan. Niet alleen in het verleden, maar ook nu zijn deze bioscopen nog razend populair.


Uiteraard vinden de voorstellingen plaats in de avonden als het natuurlijke licht is gedoofd. Onder de sterrenhemel, omringd door de aroma’s van de planten en potten met bloemen die de afscheiding zijn tussen de bioscoop en de omliggende gebouwen. Zwoele warmte light als een deken over de toeschouwers van de film. De voeten in het grind en onderuitgezakt in de ruim opgestelde stoelen en je drankje op het tafeltje dat ertussen staat. Een kat loopt af en toe tussen je voeten door op zoek naar een op de grond gevallen snack of een aai over zijn kop. Uit de rondom opgestelde muziekboxen schalt de muziek over het publiek en is van dusdanige kwaliteit dat ook geluidseffecten hun uitwerking hebben.

De kantine voorziet in popcorn, chips en zelfs souvlaki met een frisdrank of een bier. Laat de omzet even op zich wachten, dan begeeft hij zich met een dienblad in de zaal en roept tussen de conversaties op het scherm “lemonades” om zo zijn waar alsnog aan de man te brengen.
Ik ging om 21.00 uur, de eerste voorstelling van de avond. Ik waande me in de kindermatinee. Omringd door jeugd en pubers die de stoelen vulden. Zakken chips, bakers popcorn en blikjes cola werden luidruchtig genuttigd. Commentaar op de film was niet van de lucht, oma’s vergezelden hun kleinkinderen en rookten op hun gemak een sigaretje in de open lucht. Midden in een gesprek tussen den hoofdrolspelers verscheen er een bord in beeld om aan te geven dat het pauze was. We verzamelden ons aan de toonbank van de kantine en snel weer terug naar de stoelen want de film liep alweer.

Veelal genieten de omwoners vanaf hun balkon van de gratis getoonde films. Dit is een kleine genoegdoening voor het geluid waar zij de zomeravonden mee worden overspoeld. Gelukkig zijn de Grieken niet zo moeilijk als het gaat om in elkaars geluid te zitten en de meesten vinden het dan ook geen probleem en zien het zelfs als een voordeel om de films te kunnen bekijken. Ik vond het een geweldige ervaring en heb genoten van de film. En nog een vrij recente ook: Mama mia 2 stond op het programma.

Wilt u komende zomer ook deze ervaring toevoegen aan uw vakantieplezier? Bezoek dat een Therinó Kinimatográfos op uw vakantiebestemming. U vindt ze onder andere in Rethymnon op Kreta, in Mytillini op Saoms (niet te verwarren met Lesbos), Argostoli op Kefalonia, Chios-stad op Chios, Stoupa op de Peloponnesos, Molivos op Lesbos. Dit zijn slechts enkele suggesties. Vraag uw hostess of zij weet of er op uw bestemming er ook een is.

/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten