Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Rethymnon

Zuid-Kreta

Rethymnon is de derde stad van Kreta en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Een keur aan bezienswaardigheden maakt een bezoek tot een interessant uitstapje. Ideaal wanneer u het gemoedelijke van Zuid-Kreta een dagje de rug wilt toekeren.

 • de plaats rethymnon op zuid-kreta_5.jpg
 • De plaats Rethymnon op Zuid-Kreta
  Rethymnon
 • De plaats Rethymnon op Zuid-Kreta
 • de plaats rethymnon op zuid-kreta_2.jpg
 • de plaats rethymnon op zuid-kreta_8.jpg
 • de plaats rethymnon op zuid-kreta_3.jpg
 • de plaats rethymnon op zuid-kreta_6.jpg
 • De plaats Rethymnon op Zuid-Kreta
  Fortezza Rethymnon
 • de plaats rethymnon op zuid-kreta_1.jpg
  Rethymnon
/

Het centrum van Rethymnon


In het centrum van Rethymnon heerst een historische sfeer, veroorzaakt door de vele oude gebouwen. De smalle straten zijn gevuld met hoge huizen, veelal met een houten erker, dat typerend is voor de Turkse architectuur. Na een tocht door de doolhof van straatjes staan er nog een aantal bezienswaardigheden op het lijstje. Uit het Minoïsch tijdperk zijn niet veel restanten gevonden. De meeste zijn afkomstig uit de periode dat de Venetianen en de Turken heersten in de stad.

Fortezza Rethymnon


De Venetianen bouwden aan het einde van de 16e eeuw Fortezza Rethymnon. Dit fort was ter bescherming van de stad tegen de Turken. Binnen de muren bouwden zij diverse gebouwen waaronder enkele kerken en een kathedraal. Deze werden tijdens een van de vele gevechten grotendeels verwoest en toen de Turken het fort innamen, bouwden zij op de fundering van de kathedraal hun eigen moskee. Deze is tegenwoordig een van de meest imponerende gebouwen binnen de muren van het Fortezza Rethymnon. Uit de tijd van de Venetianen bleef de Theodorus-kapel bewaard. Een bezoek aan het Fortezza Rethymnon vraagt om een stevige wandeling naar boven.

Kloosters van Rethymnon


Tijdens de Byzantijnse periode werden de binnenlanden van Rethymnon gesierd met kloosters en prachtige kerken. De Venetiaanse overheersing en Turkse bezetting die volgden drukten beiden een stempel op het karakter van deze religieuze bezienswaardigheden. Maar dit zorgde ook voor een gigantische culturele bloei in de ontwikkeling van de provincie. Een bezoek aan Kreta biedt een grote variatie aan religieuze bezienswaardigheden en zal de bewondering opwekken, wat voor geloof men ook heeft. Nieuwsgierig? Wij hebben enkele interessante kloosters voor u op een rijtje gezet.

Musea van Rethymnon


Een aantal van de op Kreta tijdens archeologische opgravingen gevonden voorwerpen zijn ondergebracht in de musea van Rethymnon. Bij de ingang van het Fortezza Rethymnon staat het Archeologisch Museum. Hier zijn voorwerpen uit diverse tijden te bezichtigen, zoals een aantal munten en beelden. Verder is er het Historisch & Folklore Museum met gebruiksvoorwerpen uit de regio. Het Kerk Museum bevat enkele heilige relikwieën, zoals een aantal klokken en iconen. Voor de liefhebbers van alles dat met de zee te maken heeft, is er het Sea-life museum met vele fossielen. Wij vertellen u graag meer over de diverse musea in Zuid-Kreta.

Moskeeën in Rethymnon


Naast het Fortezza Rethymnon, diverse musea en kloosters rondom Rethymnon zijn er meer interessante gebouwen te zien. Zo noemen we bijvoorbeeld de Loggia in het centrum van de stad. Door de Venetianen gebouwd en na de verovering van de stad door de Turken, hebben zij er een moskee van gemaakt door er een minaret bij te bouwen. Voor die tijd gebruikten de Venetiaanse notabelen van de stad het als vergaderplek en als plaats van vermaak. De Turkse overheersing heeft overigens nog meer moskeeën nagelaten. De belangrijkste is de Nerantze Moskee. Tegenwoordig is deze in gebruik als muziekschool.

Rimondi fontein


De Rimondi-fontein is een overblijfsel van de Venetianen. Het bestuurshoofd Rimondi wilde de stad verfraaien en liet deze fontein in 1629 bouwen. De Venetiaanse haven kan men niet missen. In de nog originele huizen rondom het water hebben zich inmiddels vele tavernes en terrassen verzameld en de obers doen hier hun best de bezoeker over te halen tot het gebruiken van een drankje. De Porta Guera is de poort die het oude met het nieuwe deel van de stad verbindt.

Oude binnenstad van Rethymnon


In de oude binnenstad van Rethymnon heerst een gezellige sfeer. In de vele rakadiko wordt raki en plaatselijke wijn geschonken, waarbij de heerlijke mezedes uiteraard niet mogen ontbreken. ’s Avonds wordt er in veel van deze rakadiko live muziek gespeeld. De klanken van de rebetika, de ‘Griekse blues’ met als belangrijkste instrumenten de bouzouki en de baglamas, en Kretenzische muziek waarbij men de lyra bespeelt, vullen dan de straten.

Ook een bezoek aan een van de vele ambachtelijke bakkerijen in de stad is de moeite waard. Bijzonder is de bakkerij waar men flinterdun filodeeg nog met de hand maakt. In een andere bakkerij worden rijkelijk versierde bruidsbroden gebakken die cadeau worden gedaan aan het echtpaar bij een huwelijk. Maar ook broodfiguren die bijna te mooi zijn om op te eten, worden hier gebakken.

De hele stad is verder bezaaid met schitterende huizen met zeer indrukwekkende poorten. Een wandeling door Rethymnon geeft dan ook een goede indruk van de rijkdom van weleer.

op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten