5 witte dorpen in Griekenland

Het is wit in Nederland, spierwit. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw en het enige wat we zien is wit. Nu wij al een lange tijd niet meer in Griekenland zijn geweest, herinnert mij alles aan Griekenland. De heimwee is groot!

Ik kijk naar de sneeuw en proef de scherpe smaak van de feta in Griekenland, de Griekse yoghurt als ontbijt en mijn keel begint een beetje te branden van de ouzo met water. Gedachten dwalen af naar Griekenland, stranden komen voorbij, de stenen van Myrtos op Kefalonia en het fijne zand van Voidokilia op de Peloponnesos. De witte zeilboten in de blauwe zee schuiven voorbij in mijn hoofd en bovenop de heuvels zie ik een grote witte kerk boven alles uit toornen. Maar uiteraard ook aan de witte dorpen, aan het water, tegen de berg gebouwd en middenin de groene vallei. Vanwege de witte winter hier in Nederland zetten wij voor u 5 witte dorpen in Griekenland op een rij.

5. Kokkari, Samos

Samos is gelegen in het oosten van Griekenland. Het dorp Kokkari is een oude vissersplaats, inmiddels uitgegroeid tot een gemoedelijke badplaats. Het karakter van een vissersdorp met een haven en dobberende vissersboten bepaalt nog steeds de sfeer. De karakteristieke huizen met overhangende erkers en het schiereiland bieden een schilderachtige aanblik.

Samos

4. Batsi op Andros

Batsi is niet het enige witte dorp van de eilandengroep Cycladen. Alle dorpen zijn wit!

Andros is het meest noordelijke eiland en groene eiland. Het dorp Batsi op Andros kan door de strandmogelijkheden en de gezelligheid van het dorp worden gezien als een uitstekend vakantieoord. Tot twintig jaar geleden was ook Batsí een vissersdorp. De bevolking leefde er voornamelijk van de visvangst en de scheepvaart.

Andros

3. Trikeri, Pilion

Pilion is geen Cycladen, maar de huizen zijn wel wit! Op de zuidpunt ligt Trikeri. De route naar het bergdorp Trikeri gaat langs verscholen baaien en de witte huizen springen al snel in het oog. Het haventje van Trikeri ligt iets verderop en heet Agia Kyriaki.

Pilion

2. Chora, Folegandros

Folegandros ligt in het zuiden van de Cycladen. Chora is het hoofddorp van Folegandros. In de smalle straten met de witte huisjes heerst de dorpse sfeer van ooit. De kerk bovenop de top is een klim wel waard. De tocht via de trap biedt u voortdurend een schitterende blik op zowel Chora als de omgeving.

Folegandros

1. Pirgos, Tinos

Als pittoresk ergens gebruikt kan worden om een sfeer aan te geven, dan is dat voor de aanblik van het dorp Pirgos. De witte huisjes zijn veelal voorzien van marmeren decoraties en het straatbeeld is gevuld met artistieke uitingen. Niet vreemd wanneer men bedenkt dat hier een aantal kunstenaars zijn geboren, waaronder de toonaangevende beeldhouwer Giannoulis Chalepas (1851-1938).

Tinos
Ga naar het Kafenion

Deel met vrienden of reisgenoten