De top 5 Griekse nagerechten

5. Griekse yoghurt met walnoten en honing

Wie ooit in Griekenland is geweest, kent dit nagerecht wel. Het bekendste toetje van Griekenland; overheerlijke, romige Griekse yoghurt met wat walnoten en een flinke scheut honing. Laat de honing boven de yoghurt van een lepel lopen. Leg de walnoten erop en strooi eventueel nog wat kaneel over de yoghurt.
Tegenwoordig zijn er bij diverse supermarkten Griekse varianten te koop van yoghurt. Ook de Griekse variant is vaak wel voorradig. Het is een kwestie van smaak welke uw voorkeur heeft. Dit toetje is makkelijk te maken, maar smaakt verrukkelijk! Eet smakelijk.

4. Glyko tou Koutaliou

In heel Griekenland wordt dit toetje gegeten, maar Pilion staat erom bekend. Glyko tou koutaliou betekent letterlijk zoetigheid van de lepel. Veelal vruchten worden met suiker ingekookt en er ontstaat een uiterst zoete vruchtengelei. Deze wordt geserveerd op een lepel of op een glazen schoteltje, in een kleine hoeveelheid, net passend op een lepel. Vandaar de naam. Vruchten die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld kersen, appels, druiven, vijgen, maar ook de variant van walnoot, rozenbottels en amandelen zijn een aanrader om te proeven. Mierzoet maar lekker.

3. Ekmek Kadayifi

Een nagerecht is vaak toch het puntje op de i na een heerlijke maaltijd. Een aanrader is Ekmek kadayifi. Vooral op Kreta wordt dit nagerecht veelvuldig geserveerd. Het is een soort cake, gezoet met een siroop en getopt met een soort van baklava dat de structuur heeft van hele dunne mie. Een crèmelaag van een combinatie van slagroom en botercrème, zorgt voor de finishing touch. Als u het op een kaart ziet staan of als de eigenaar van de taverne u vol trots vertelt dit vers gebakken te hebben, pak dan de kans om dit heerlijke nagerecht te proeven.

2. Portokalopita

Grieken zijn gek op fruit, vooral de sappige citrusvruchten die in het land worden verbouwd. Hier worden dan ook de lekkerste gerechten mee bereid, bijvoorbeeld Portokalopita. Deze taart van sinaasappels is een overheerlijke cake waarin sinaasappelvruchtvlees of rasp van de schil wordt verwerkt. Voor een speciale bite worden er wel stukjes gescheurd filodeeg in gebruikt. De sinaasappel-kaneelsiroop die over de cake wordt gegoten, zorgt ervoor dat de cake nog smaakvoller wordt. Bekijk hier het het recept van dit dessert! Een andere variant is gemaakt met citroen in plaats van de sinaasappel.

Portokalopita

1. Karidopita

Karidopita is een traditionele Griekse cake gemaakt met walnoten, overgoten met een lichte zoete siroop. De vochtige en smaakvolle notencake wordt op smaak gebracht met kaneel, en een lichte maar zoete siroop. Vaak wordt deze cake geserveerd met wat opgeklopte slagroom of een bol roomijs. Karidopita wordt ook wel gegeten als een lekkernij bij de koffie of thee. De basisingrediënten zijn gemalen walnoten, bloem, suiker, kaneel, en een scheutje Griekse cognac. Zeker een aanrader!

Ga naar het Kafenion

Deel met vrienden of reisgenoten