Een botanisch paradijs

Alonissos

Het landschap van Alonissos is groen en heuvelachtig en diverse paden kronkelen over het eiland. Tijdens een wandeling ontmoet u behalve de weelderige natuur, vele baaien, kerkjes en om een beetje op te frissen, kunt u onderweg een duik nemen in de zee.

  • Alonissos
    Alonissos
  • Alonissos
  • Alonissos
    Alonissos
/

Als u de dorpen en stranden achter u laat, wordt u al snel overweldigd door de gevarieerde flora van het binnenland. Het lijkt wel of u door een aangelegde botanische tuin loopt. De bloeiende bloemen en de groene kleuren van de verschillende planten vormen een ongelooflijk kleurenpallet. Ieder seizoen kent haar eigen kleuren. Zo gauw de eerste zonnestralen het eiland verwarmen, poppen de kleuren een voor een tevoorschijn. Van roze en witte bloesem in het vroege voorjaar, naar fel gele bloemen van de geurige gele brem en fel rode klaprozen in de vroege zomer. In de late nazomer kleuren de hellingen zacht paars door de cyclamen die hun kop opsteken. Alles wordt doorspekt met het groen van de bomen en de wilde kruiden.
Alonissos is landschappelijk in tweeën te verdelen; de zuidelijke en de noordelijke helft. Het zuiden wordt gekenmerkt door dennenbossen en olijfboomgaarden. Aan de rand van de dennenbossen zult u de kleurige Kretenzische rotsrozen, heide en Judasbomen herkennen. De geur van wilde kruiden dringt voortdurend in uw neus; oregano, tijm en sage. De hoge dennenbomen leveren de bekende pijnboompitten die tegenwoordig een veel voorkomend ingrediënt zijn in de moderne keuken. Het noorden is vooral begroeid met lage bomen en struiken. Bijvoorbeeld de steeneik en de esdoorn komen er veel voor. Ook hier is de bodem bedekt met bloemen en kruiden, wilde kamille en munt ziet u er veel. Opvallend op Alonissos zijn de grote hoeveelheid wilde perenbomen.

Er zijn verschillende wandelpaden die over het eiland gaan. Deze worden beschreven in enkele boeken. Bijvoorbeeld Alonnisos on Foot en Alonnisos through the souls of your feet. Sommige routes hebben hetzelfde begin- als eindpunt zodat u als het ware een rondje kunt wandelen, andere wandelingen beginnen in een plaats en eindigen ergens anders. Er rijdt een bus over het eiland. Als u zich vooraf in het schema verdiept, kunt u een combinatie maken van een wandeling met een bustocht terug naar uw beginpunt. Een mooie route om te lopen is die van Patitiri naar Palio Chorio en terug. De heenweg is hellend via een kaldirimi, een oud ezelspad, naar de oude hoofdstad. Daar kunt u de kerk bezoeken rondom het Kastro. De terugweg gaat via het strand van Megalos Mourtias en als u wilt kunt u hier even afkoelen door een duik in de golven te nemen. Voor de terugweg loopt u door de pijnbossen en langs olijfboomgaarden en heeft u regelmatig vergezichten over de zee.

op de kaart

Accommodaties op Alonissos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten