Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Eilandjes rondom Alonissos

Alonissos

Het National Marine Park beslaat een groot gebied tussen Skopelos en Alonissos en is het grootste maritieme natuurreservaat van Europa. 94% van het natuurreservaat bestaat uit water, de overige 6% uit kleine en veelal onbewoonde eilanden. Een ongeëvenaarde schoonheid wordt gecombineerd met ecologisch belang.

 • Alonissos
  Uitzicht op Peristera
 • Alonissos
  Uitzicht op Peristera
 • Alonissos
  Alonissos, uitzicht op Peristera
 • Alonissos
  Alonissos, uitzicht op Peristera
/

Omdat er op de eilanden diverse zeldzame plant- en diersoorten leven, zijn ze niet allemaal te bezoeken.

Peristera (Ksiro)


Dit eiland, dat ook bekend is onder de naam Aspro of Ksiro, ligt ten oosten van Alónissos en is 16 km² groot. Peristéra is minder vruchtbaar en hoge bomen ontbreken in het landschap. In plaats daarvan is het voornamelijk bezaaid met dicht op elkaar groeiende struiken. Vroeger woonden er mensen op Peristera, maar vandaag de dag is het onbewoond. In de zomer varen bootjes naar het eiland om te genieten van de rust, maar ook om te picknicken of te barbecueën. Peristera kent enkele mooie, ongerepte stranden. Op en rondom het eiland zijn diverse archeologische vondsten gedaan. Daaruit blijkt dat het eiland in de oudheid werd bewoond en ooit een op een belangrijke vaarroute lag. Zo is er recentelijk een oud scheepswrak voor de kust ontdekt. Vanwege het belang van deze vondsten is het behoud ervan een van de primaire doelstellingen van het National Marine Park.

Kyra Panagia (Pelayonissi)


Ten noordoosten van Alonissos ligt het eiland Kyra Panagia, ook bekend onder de naam Pelagos of Pelagonisi. Kyra Panagia is vernoemd naar het gelijknamige klooster dat in het oosten van het eiland staat . Dit klooster wordt sinds 2011 gerestaureerd. De oppervlakte van Kyra Panagia beslaat 25 km², waarmee dit eiland het grootste is van de eilanden rondom Alonissos. Het landschap is heuvelachtig en er groeien met name veel struiken, afgewisseld door rotsachtige gebieden en kleine, open stukken bedekt met hulst. Op het eiland zijn twee baaien waar aangemeerd kan worden; Agios Petros in het zuiden en Planitis in het noorden.

Gioura


Gioúra ligt ten noordoosten van Alonissos. De naam van dit eilandje dateert uit de oudheid, toen het bekend stond als Gerontia. Archeologische vondsten hebben uitgewezen dat het eiland waarschijnlijk al in de 7e tot 9e eeuw voor Christus werd bewoond. Sinds het midden van de jaren 90 heeft Gouria echter geen inwoners meer. Het landschap van het eiland wordt gekenmerkt door lage begroeiing en struikgewassen. Op Gouria is de grot van Cyklopa te vinden, een druipsteengrot die wordt benoemd in de verhalen van Homerus. Verder leven er verschillende diersoorten op het eiland, waaronder een zeldzaam soort wilde geiten. Tevens telt Gouria 31 soorten vogels, waaronder diverse parende roofvogelkoppels. De onderwatergrotten worden bovendien bewoond door de mediterrane monniksrob (Monachus Monachus). Om die reden gelden er bepaalde restricties voor een bezoek aan het eiland.

Psathoura


Dit kleine, vulkanische eiland ten noordoosten van Alonissos wordt gekenmerkt door een vuurtoren die in 1895 werd gebouwd door Franse ingenieurs. Met de bijna 29 meter is dit de hoogste vuurtoren in de Egeïsche Zee. Psathoura is vrij vlak en steekt maar 10 à 15 meter boven de zee uit. Het bestaat voornamelijk uit lage begroeiing als heide en andere struiken. Tevens zijn er enkele plantensoorten te vinden die alleen op dit eiland in het National Marine Park groeien, zoals de Zeelelie (Pancratium Maritunum) en de Brem (Imula Viscosa). In het zuiden van Psathoura bevindt zich een wit zandstrand dat in groot contrast straat met de zwarte rotsen van andesiet, een stollingsgesteente. In het oosten liggen op de zeebodem de ruïnes van een oude stad. Omdat voor dit eiland geen restricties gelden, kan men het vrij bezoeken.

Piperi


De kern van het National Marine Park is het eiland Piperi dat ten noordoosten van Alonissos ligt. Piperi is niet alleen het belangrijkste leefgebied van de beschermde mediterrane monniksrob (Monachus Monachus), maar tevens thuisbasis van diverse zeldzame roofvogels. Er wordt geschat dat er 33 zeldzame soorten vogels op dit eiland leven, waaronder de Eleonora valk. Een groot gedeelte van het eiland wordt bedekt door naaldbomen. Omdat er op en rondom Piperi beschermde diersoorten leven, is het niet mogelijk om het eiland te bezoeken.

Skantzoura


Ten zuidoosten van Alonissos is het onbewoonde eiland Skantzoura. Op het hoogste punt van dit eiland ligt het oude en verlaten Evangelistria-klooster, omringd door heuvels met struiken en cederbomen. Het landschap op Skantzoura is afwisselend, van weelderig en groen in het binnenland tot wit marmeren rotsen aan de kust. Samen met de nabijgelegen eilandjes Strogilo en Polemica vormt Skantzoura een belangrijk leefgebied voor zeldzame vogels waaronder de Audouins meeuw, de Eleonora valk en de Egeïsche zeemeeuw.

Adelfi


Deze twee eilanden worden slechts gescheiden door een smalle strook water en staan daarom ook bekend als Dio Adelfi, wat ‘twee broers’ betekent. Vanaf de zuidoostkust van Alonissos heeft men een mooi zicht op deze twee broers.

op de kaart

Accommodaties op Alonissos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten