Kerken en kloosters

Alonissos

Geen eiland zonder klooster of kerk. Ook Alónissos kent er verschillende die we u graag laten zien. De tijd is verschillende kerken aan te zien, echter zijn de meeste nog indrukwekkend genoeg voor een bezoek. Met name de kerken die binnen de grenzen van het fort in Palió Chorió liggen, maken indruk.

De kerken en kloosters op Alonissos


De Xristou-kerk


Deze deels witgeverfde, stenen kerk ligt aan een idyllische plein in Palio Chorio. De kerk werd in de 12e eeuw gebouwd en is de grootste in het dorp. Binnen zijn enkele belangrijke orthodoxe iconen uit de 17e eeuw te bewonderen.

De Agios Athanásios-kerk


De Agios Athanásios-kerk werd in dezelfde periode gebouwd als de Christus-kerk en staat eveneens binnen de grenzen van het dorp in Palio Chorio. De ruime, stenen kerk herbergt een belangrijk orthodox icoon uit de 18e eeuw. Ook zijn er enkele iconen te bewonderen uit de Ágios Dimitrios-kerk, die inmiddels ter ziele is gegaan. Gelukkig konden de iconen gered worden en zijn deze nog steeds te bezichtigen.

De Agios Georgios-kerk


Deze witte kapel werd gebouwd in een hoger gelegen gedeelte van het dorp Palio Chorio. Vanaf deze plek is er prachtig uitzicht over de omringende heuvels en de zee. Het middeleeuwse karakter van de kerk is door de jaren heen goed bewaard gebleven. De kerk bevat twee iconen die dateren uit het midden van de 17e eeuw.

De Agios Nikolaos-kerk


De oorspronkelijke kerk in Palio Chorio heeft de tand des tijds niet overleefd en werd in 1964 afgebroken. Er werd toen een nieuwe kerk gebouwd op deze plek en dat is de moderne Agios Nikolaos-kerk.

De Panagia sto Vounou-kerk


Buiten de grenzen van Palio Chorio ligt de Panagia sto Vounou-kerk. Deze werd in de 17e eeuw bovenop de heuvels gebouwd, en herbergt een icoon van de Heilige Maagd Maria en is bovendien versierd met fresco’s.

De Agios Konstantinos-kerk


Deze kleine kerk ligt aan de rand van een ravijn bij de noordwest kust. Het is omgeven door struiken en eiken en biedt vanaf deze plek prachtig uitzicht op Skopelos.

De Aghi Anarghiri-kerk


In het westen van Alónissos zijn op een berghelling twee kleine kerken gebouwd. Een daarvan is een Byzantijnse kerk, daterend uit de 13e eeuw. De andere is een nieuwe versie ervan, bedoeld als vervanging ervan.

Het Kyra Panagia-klooster


Op de top van een heuvel op het eilandje Kyra Panagia, een eiland ten noordoosten van Alonissos, ligt het gelijknamige klooster. Het klooster dateert uit het jaar 1100 en werd in die tijd gebouwd in de vorm van een fort, zodat het bescherming bood tegen aanvallen van piraten. In het midden ervan staat een karakteristiek, wit kerkje met rode klokkentoren. Vlakbij is de ruïne van een oude basiliek te vinden en op de binnenplaats van het klooster zijn overblijfselen uit de 6e en 7e eeuw na Christus gevonden. Verder zijn er een oude olijfoliepers en molen te bezichtigen.

Het Evangelistria-klooster


Het kleine eilandje Skantzoura, ten zuiden van Alonissos, wordt gedomineerd door het Evangelistria-klooster. Dit oude, verlaten klooster ligt op het hoogste punt van het eiland, omringd door heuvels met struiken en cederbomen. Evangelistria werd in de Middeleeuwen gesticht door monniken van het Meghisti Lavra-klooster op de heilige berg van Athos.

Het Agios Dimitrios-klooster


Het Agios Dimitrios-klooster stond ooit vlak boven het gelijknamige strand, wat naar het klooster is vernoemd. In de Byzantijnse tijd werd het echter verwoest door piraten. Tegenwoordig herinneren alleen de ruïnes van een muur en basiliek vlakbij de hoofdweg nog aan vervlogen tijden.

op de kaart

Accommodaties op Alonissos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten