Rustieke dorpjes aan het water

Alonissos

Alonissos heeft slechts enkele dorpjes. Sommige tellen niet meer dan een handjevol huizen en een kerk. Lopend langs de tavernes en winkeltjes, over de kleine pleinen en trapstraatjes, voelt u even de sfeer van het typische eilandleven.

  • votsi_12.jpg
  • patitiri_05.jpg
  • rosum_14.jpg
  • kokinokastro_11.jpg
  • patitiri_22.jpg
  • old_town_04.jpg
  • stenivalla_01.jpg
/

De dorpjes op Alonissos hebben allemaal iets rustieks. Aan het water liggen enkele kafenía en de lokale bevolking wordt niet warm of koud van de aankomst van de ferry met enkele nieuwe bezoekers. Als u zich bij hen voegt wordt u direct opgenomen in de gang van alledag. Een frappe, een freddo espresso, u zegt het maar. Het eiland kent slechts enkele dorpen die zich voornamelijk aan de baaien hebben gevleid. Er is slechts één zandstrand op het eiland te bekennen, de rest van de stranden bestaat veelal uit kleine kiezeltjes. Hierdoor is het water kristalhelder en kunt u er goed snorkelen.

Patitiri is de hoofdstad van het eiland. Het heet wel ‘hoofdstad’, maar eigenlijk is het een gemoedelijke kustplaats met een levendige haven. Aan de hoofdstraat liggen enkele winkeltjes en tavernes en via trappen kunt u een bezoek brengen aan het hogere deel van het dorp. Bijna aan Patitiri vast ligt de plaats Votsi. Net buiten de haven vindt u enkele woonhuizen en wat tavernes; dit is eigenlijk al het gehele dorp. De rotswanden omzomen de baai en vanaf het kafenion heeft u uitzicht op de bootjes, die kalm dobberen in het water dat door de zon alle kleuren blauw en groen weerkaatst.

De oude hoofdstad van Alonissos bevindt zich op de top van de heuvel, vier kilometer landinwaarts. Na een aardbeving waren veel huizen beschadigd. De bewoners trokken naar het aan de kust gelegen Patitiri. Palio Chorio, ‘oud dorp’, heeft tegenwoordig een goede naam als het om tavernes, winkeltjes en kafenia gaat. De oude panden zijn in ere hersteld. U vindt er het Kastro uit de 16e eeuw. Palio Chorio heeft overigens van alle kanten een uitzicht over de wijngaarden richting de zee. Wijngaarden spelen nu, maar ook in het verleden een grote rol op het eiland. De oude naam van Alonissos is namelijk ‘Ikos’. Oude urnen met de naam Ikion dat ‘van Ikos’ betekent, om wijn in te bewaren, werden overal op het eiland gevonden. Dit laat zien dat de wijn vroeger al een grote naam had, en over een deel van het gebied werd geëxporteerd. Er zijn diverse kleine stranden in de directe omgeving. Een avontuurlijk tochtje via een alleen te voet begaanbaar pad brengt u bij het lieflijk strand Vrisitsa. Het strand Mikros Mourtias is makkelijker toegankelijk, en ligt op een ruim twee kilometer afstand van de oude hoofdstad.

Het dorp Steni Vala ligt halverwege de oostkust van het eiland. Het is een rustig vissersdorp met een roerige geschiedenis. Steni Vala bood namelijk ooit een schuilplaats aan zeerovers. Ook het kristalheldere zeewater ontbreekt er niet. Er is een ruime keuze aan traditionele tavernes langs de waterkant, waar u uw dag kunt onderbreken voor een lunch, of uw dag kunt eindigen met een uitgebreide maaltijd.

op de kaart

Accommodaties op Alonissos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten