Kloosters

Andros

Op Andros zijn verschillende kloosters gebouwd. Diverse zijn open voor publiek en hier kan men kennis maken met de eenvoud van het kloosterleven. We hebben er een aantal voor u verzameld.

  • kloosters op andros
  • kloosters op andros
  • kloosters op andros
/

Moni Zoodochos Pigi


Tussen Batsi en Gavrio ligt het grootste klooster van Andros; het klooster van Agias, zoals de eilandbewoners dit klooster noemen. Officieel is de naam Zoodochos Pigi dat bron die leven geeft betekent. Het is niet bekend wanneer dit klooster precies is gebouwd. Er wordt aangenomen dat het klooster al in de Byzantijnse tijd bestond en dat het een school was waar veel eilandbewoners, zowel mensen van adel als gewone burgers, onderwezen werden en dat het pas in het jaar 842 een klooster is geworden. Uit deze school zijn priesters, bisschoppen en andere patriarchen in de geschiedenis van de kerk voortgekomen.

Het klooster bevat een icoon heeft uit 1325 en werd voor het eerst genoemd in een document in 1400. In de 16e eeuw werd het klooster gerenoveerd en is de Byzantijnse stijl veranderd. Toen werd het klooster omgedoopt tot een nonnenklooster. De kloosterkerk is in 1928 gerestaureerd en heeft een indrukwekkende, houten iconostase en iconen uit de 14e en de 16e eeuw. Er is ook een bibliotheek met boeken en zeldzame manuscripten. Vanaf het klooster is er een schitterend uitzicht over Kypri en Chrissi Ammos.

Het klooster viert zijn naamdag de eerste vrijdag na het Grieks-orthodoxe Pasen. Gezien Pasen jaarlijks op een andere datum wordt gevierd, is ook de naamdag van het klooster jaarlijks op een andere datum.

Klooster van Panagia Panachrandrou of Agios Panteleimonas


Het klooster van Panagia Panachandrou bevat het mooiste Byzantijnse museum van Andros. Het is gelegen op een heuvel van het Gerakones-gebergte, bij het dorp Fallika, op een hoogte van 230 meter. Het klooster is gebouwd in de periode van 963-969 en ligt op de rand van een klif met adembenemend uitzicht. De kerk van dit klooster is gewijd aan de slapende Maria en het wonder verrichtende icoon van de Heilige Maagd Maria. Deze icoon is gevonden door twee monniken die iedere avond een heel helder licht zagen op de plek waar het klooster is gebouwd. De monniken gingen kijken waar het licht vandaan kwam en vonden de icoon in een grot en brachten het naar hun cel. De volgende ochtend was de icoon verdwenen en bleek het weer in de grot te staan. Dit proces herhaalde zich verscheidene keren, dus besloten de monniken om het klooster op deze plaats te bouwen. In de bibliotheek van het klooster zijn oude boeken te zien, maar de cellen waar de monniken leefden zijn tegenwoordig leeg. Wel is het mogelijk dat een cel in gebruik genomen wordt door speciale gasten die hier in retraite willen gaan.

Ook de schedel van de Heilige Panteleimon wordt in dit klooster bewaard. Deze zou in 1705 door monniken zijn gekocht en naar het klooster zijn gebracht. Dit verklaart tevens de tweede naam van het klooster. Het klooster viert zijn naamdag op 27 juli wanneer de naamdag van de Heilige Agios Panteleimonas wordt gevierd maar ook op 15 augustus wanneer in heel Griekenland Maria Hemelvaart wordt gevierd.

Het Agia Marina klooster


Dit klooster is gelegen bij het dorp Apikia en is gebouwd in 1325 naar wens van Agia Marina, die aan een monnik verscheen en hem vroeg haar icoon te vinden die verborgen was in een rots. De toenmalige heerser Emanouil Komninos Theb leverde een financiële bijdrage om het klooster te renoveren nadat het drie keer afgebrand was door toedoen van piraten in de 16e eeuw. In 1743 leefden er slechts vijf oude monniken in het klooster totdat monnik Sofronios naar het klooster kwam. Hij verkocht zijn bezit in de Peloponnesos en reconstrueerde het klooster en doopte het klooster in 1746 om tot een nonnenklooster. Veel jonge vrouwen van het eiland sloten zich aan bij het klooster en al snel woonden er 100 nonnen in dit klooster.

In 1833 gaf Othon, de toenmalige gouverneur van Griekenland, opdracht om 417 kloosters te sluiten, waaronder het klooster van Agia Marina op Andros. Anderhalve eeuw later verscheen de Heilige Marina in een droom van bisschop Kyprianos en vroeg hem het klooster weer te openen. De volgende dag besloot hij om de heropening van het klooster te realiseren door geheel alleen het klooster beetje voor beetje te renoveren.

Het klooster van Agios Nikolaos


Dit klooster is gelegen op de helling van de berg in het gebied Ores en ligt in de buurt van het dorp Apikia. Het klooster is gebouwd in de 16e eeuw en werd gerenoveerd in 1760 en kende een ruime aanwezigheid van monniken. Het klooster heeft een opmerkelijke architectuur, voorzien van hoge muren/ Tevens is er geweldig uitzicht op de vallei van het dorp Achlas. In het klooster kunt u de geurende icoon van de Heilige Maagd Maria zien, de mijter van Agios Nikolaos en beenderen van andere heiligen.

Het klooster van Tromarchion


Dit klooster is gebouwd in het zuidwesten van het eiland en is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het heeft altijd dienst gedaan als een monnikenklooster en is sinds het midden van de 19e eeuw buiten gebruik. Het is niet bekend van wanneer het klooster precies dateert. Het bestond uit vele cellen, verdeeld over twee verdiepingen. Vandaag de dag is het relatief klein en eenvoudig ingericht en heeft een frisse uitstraling door de kleuren blauw en wit van de binnenplaats. Er is een mooie van houtsnijwerk voorziene iconostase en een in marmer uitgehouwen inscriptie uit het begin van de 18e eeuw. Rondom het klooster zijn goed onderhouden kapellen aanwezig en er is een waterbron. Het klooster is alleen te bereiken via een onverharde weg. Het uitzicht vanaf het klooster over de zee en het zuidwesten van het eiland is prachtig.

Het klooster van Agia Irini


Het klooster dat dateert uit 1793 is gelegen langs de weg tussen Apikia en Vourkoti. Het klooster is niet meer in gebruik als zodanig. In tegenstelling tot de overige gebouwen is de kerk in goede staat bewaard gebleven. Op dit moment is men bezig met het restaureren van het klooster waarna het wellicht weer in gebruik zal worden genomen. Op de binnenplaats bevindt zich een bron waarvan men zegt dat deze over geneeskrachtige eigenschappen beschikt. Ook dit klooster biedt prachtig uitzicht over de baai van de hoofdstad Chora.

op de kaart

Accommodaties op Andros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten