Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Musea op Andros

Andros

Wie denkt dat Andros alleen maar subliem is qua natuur, vergist zich. Het eiland heeft verschillende bezienswaardigheden zoals de Pirgos, de herenhuizen van Chora en ook zijn er divers musea op het eiland. Men hoeft zich niet te vervelen tijdens een vakantie op dit eiland.

  • musea op andros, griekenland
  • musea op andros, griekenland
  • musea op andros, griekenland
  • musea op andros, griekenland
  • musea op andros, griekenland
/

Archeologisch museum in Paleopolis


Het museum is gevestigd in een gebouw dat toebehoorde aan de gemeente, tevens gedoneerd door de stichting ‘Vasilis and Eliza Goulandris’. De collectie omvat sculpturen, beelden, sieraden, inscripties, munten, etcetera die gevonden zijn in Paleopolis, de oude hoofdstad van het eiland in de Griekse Oudheid, ongeveer 10 kilometer verwijderd van het antieke Zagora.

De meest indrukwekkende voorwerpen die in dit museum worden tentoongesteld, zijn het marmeren beeld van Artemis uit de Hellenische periode, een marmeren plaat met 168 verzen van de lofzang aan de godin Iris en het marmeren beeld van het gevleugelde paard Pegasus. Het museum is gevestigd in het centrum van het nieuwe dorp Paleopolis, gelegen op de hellingen boven de oude stad

Paleopolis, ook wel Agora genoemd, was een belangrijke stad die twaalf eeuwen lang de hoofdstad van het eiland was, te weten van 6e eeuw voor tot de 6e eeuw na Christus. Overigens betekent Paleopolis oude stad. Voor wie de tocht naar de restanten van de oude stad wil ondernemen, dient zich te realiseren dat hiervoor 1039 treden getrotseerd dienen te worden. De oude stad ligt aan de kust en een deel van de agora is bekend als de gezonken stad. Uiteraard kan men ook met de auto bij de kust komen om de restanten te bekijken.

Archeologisch museum in Chora


Het archeologisch museum in Chora bevindt zich op het centraal gelegen Kaïri-plein in de stad. Het museum is tot stand gekomen met de financiële hulp van de stichting ‘Vasilis en Eliza Goulandris’. Het museum stelt onder andere sculpturen en fresco’s uit de Griekse Oudheid en Romeinse periode, gevonden in Paleopolis (Andros) tentoon. Verder zijn er iconen uit de Byzantijnse periode te bewonderen en overblijfselen van de antieke stad Zagora, zoals diverse gebruiksvoorwerpen en potten.

Het antieke Zagora


Het verdiend aanbeveling om eerst het museum in Chora te bezoeken, alvorens op ontdekkingstocht te gaan naar de werkelijke overblijfselen van deze antieke stad. Dit geeft een beter beeld van hetgeen u zult zien bij de restanten van de oude stad. Deze zijn overigens aan de westkant van het eiland gelegen, in de buurt van Paleopolis. Het antieke Zagora is te voet bereiken. Een pad leidt naar de overblijfselen van deze antieke stad en laat u genieten van mooie vergezichten en de prachtige omgeving.

De nederzetting dateert uit de 10e tot 8e eeuw voor Christus en bevond zich op een plateau met een hoogte van 160 meter en was aan drie zijden op natuurlijke wijze beschermd tegen indringers. De nederzetting werd ontdekt door opgravingen die tussen 1960 en 1972 plaatsvonden. Opmerkelijk was de muur die tevens ter bescherming diende, die op sommige plaatsen tot wel 5 meter dik, 3 meter hoog en 110 meter lang was en voorzien was van een grote toegangspoort. De huizen waren gemaakt van leisteen en de daken werden bedekt met modder. Veelal bestond het huis uit een grote, rechthoekige woonkamer met een haardvuur in het midden, een aparte berging met schappen van steen voor de opslag van potten.

Museum van Moderne Kunst van de ‘Vassilis en Eliza Goulandris’ Stichting in Chora


Het museum dateert uit 1979 en is gevestigd in Chora, de hoofdstad van het eiland Andros. Het museum huisvest een grote collectie met werken van de beeldhouwer Michalis Tombros, wiens familie afkomstig was van Korthi op Andros. Hij heeft ook het monument van de onbekende zeeman op het Kaïri-plein in Chora gemaakt. Eveneens worden er werken van de belangrijkste Griekse kunstenaars tentoongesteld, waaronder die van Sophia Vari, Giorgos Bouzianis en Dimitrios Galanis. Naast de Griekse collectie, die voortdurend wordt verrijkt, is er een verzameling van werken van grote buitenlandse kunstenaars te bezichtigen. In juli 1986 werd de nieuwe vleugel van het museum in gebruik genomen, waar tot op vandaag de dag internationale tentoonstellingen worden gehouden met werken van kunstenaars als Picasso, Kandinsky, Balthus en Paul Klee.

Maritiem museum in Chora


Het museum werd opengesteld in 1972 en is gelegen aan het Riva-plein in Chora, waar ook het monument van de onbekende zeeman staat, gemaakt door de Griekse kunstenaar Michalis Tombros. In dit museum, tot stand gekomen met donaties van de Goulandris familie, wordt op een originele en levendige manier de geschiedenis van de scheepvaart van Andros getoond, vanaf de oudheid tot heden. In het begin van de 20e eeuw, van 1923 tot 1927, was Chora een belangrijke havenstad en kwam ongeveer een kwart van de handelsvloot van Ándros. Er zijn o.a. oude vrachtbrieven en kaarten te zien en diverse nautische dagboeken waarin het leven van de zeelui van Andros gedurende de Onafhankelijkheidsoorlog (1821 – 1832) wordt beschreven. Ook worden miniaturen van schepen tentoongesteld, variërend van oude schoeners tot grote moderne tankers en ook zeekaarten, etcetera. Het museum kent slechts beperkte openingstijden. Het is aan te raden hier vooraf bij reisleiding naar te informeren.

Folkloremuseum in Sineti


Sinds het jaar 2000 bevindt zich dit folkloremuseum in Sineti, een dorp dat zich op korte afstand van Chora bevindt. Het museum is gehuisvest in de oude dorpsschool en geeft een goed beeld van een traditionele woning op Andros.

In een open ruimte zijn ingerichte ‘kamers’ te bezichtigen met de bijbehorende meubels en diverse gebruiksvoorwerpen. Ook traditionele kleding en verschillende oude gereedschappen worden tentoongesteld. Tevens is er een klaslokaal te zien in zijn oorspronkelijke vorm. Het museum is gevestigd tegenover het dorps kafenion dat vrijwel dagelijks geopend is. De eigenaresse, Kiria Maria, heeft de sleutel van het museum. Uiteraard is een kopje Griekse koffie na een bezoek aan het museum de moeite waard.

Folkloremuseum in Chora


Een ander folkloremuseum bevindt zich in de hoofdstad Chora, in de tuin van hotel Paradisos. Een verdieping van het museum was voorheen een ijsfabriek en op een andere verdieping was voorheen een olijfoliefabriek gevestigd. Na renovatie van het gehele pand is het gebouw omgedoopt tot folkloremuseum waar oude machines en gereedschap van deze fabrieken tentoongesteld zijn. Tevens is hier te zien hoe een Andros huis in het verleden ingericht was. Ook worden er producten en beroepen van het eiland tentoongesteld, zoals de kunstzinnige beroepen van de Grieks-Orthodoxe kerk het vervaardigen van verschillende zilveren items voor de kerk en het schilderen van iconen. In de zomer vinden er exposities plaats en evenementen en culturele festivals in de tuin van het museum.

Het olijvenmuseum in Pistrofos


Deze 150 jaar oude olijvenpersfabriek bevindt zich in Ano Pistrofos. Ezels brachten vroeger de zware stenen waartussen de olijven werden geperst in beweging. Hierdoor werd de olie uit de olijven geperst en opgevangen in vaten. Het is een unieke olijfoliefabriek omdat er een andere methode werd gebruikt voor het opslaan van het olijfolie extract. Het systeem dat het water verwarmde, de productiehal en de olievaten van klei geven de bezoeker een beeld van hoe een olijfoliefabriek in 1800 functioneerde.

Het museum is in Pistrofos, gelegen aan de route van Gavrion naar Chora. Het museum is niet individueel te bezoeken en alleen voor groepen toegankelijk. Tijdens de door Greek Sun Holidays, lokale vertegenwoordiger van Ross Holidays, uitgevoerde eilandtour wordt dit museum bezocht en krijgt men een rondleiding door olijfoliefabriek. De eigenaar neemt u mee door de fabriek en vertelt erover.

op de kaart

Accommodaties op Andros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten