Van olijf tot olijfolie

Andros

Het ziet eruit als een vesting, dit oude Olijvenmuseum in Pitrofos op Andros. Maar binnenin werd vroeger een van de lekkerste ingrediënten ter wereld gemaakt: olijfolie. Hoe? Daar komt u achter bij een bezoek aan dit museum.

Het statig gebouw van het Olijvenmuseum bestaat uit een opeenstapeling van vierkante ruimtes en is omringd door hoge muren van grijs steen. Kleine trapjes leiden u van het ene naar het andere vertrek. De productie van olijfolie gebeurde in dit huis in verschillende ruimtes. Dit was vroeger ongebruikelijk. In de ene ruimte vindt u de molen, die werd aangedreven door de dieren, in de andere een slim gemaakte olijvenpers, en in wéér een andere werden de olijven gedroogd.

Persoonlijke rondleiding in het olijfolie museum


U hoeft niet bang te zijn dat u iets zult missen in dit olijvenmuseum, want eigenaar Dimitris Chelmis zal u persoonlijk rondleiden. U zult er dan bijvoorbeeld achter komen dat de opslagruimte niet zomaar een opslagruimte is. De muren en het plafond zijn namelijk zó gebouwd, dat de temperatuur in de ruimte op een natuurlijke wijze gereguleerd wordt. Maar we zullen niet alle olijfoliegeheimen prijsgeven. Want wat betekent het nou eigenlijk écht als er ‘extra vierge’ op uw flesje olijfolie staat? Of ‘koud geperst’? Volgens eigenaar Dimitris Chelmis zult u na een bezoek aan deze molen nooit meer helemaal hetzelfde naar olijfolie kijken.

Een museum als dit zou niet zo bijzonder zijn als het geen lange geschiedenis kent. De molen werd vroeger aangedreven door dieren. Een tijd lang stond de molen bekend als het ‘huis van de bisschop’, ‘despotiko’ in het Grieks. Dit kwam omdat, het zal u niet verbazen, de Bisschop van Varna in 1823 vanuit Varna (dat nu in Bulgarije ligt) terugkeerde naar dit huis. De bisschop was geboren in Pitrofos en wilde er de laatste jaren van zijn leven doorbrengen. Sommige elementen van het huis laten zien dat de molen al lang voor de 19e eeuw in gebruik was, waarbij er sommige dateren van wel vierhonderd jaar geleden.

Restauratie van het museum


Voor eigenaar Dimitris Chelmis is de restauratie van de molen een jarenlang project dat hij met passie doet. Een aantal jaar geleden is het gelukt om de molen, met alle onderdelen precies zoals vroeger, aan de praat te krijgen. In de koele, eeuwenoude kelder van het museum kunt u dit moment zelf bekijken, want de eigenaar heeft het laten vastleggen op video. Mensen die decennia eerder in de olijfmolen werkten, hebben voor dat moment nog één keer hun handen uit de mouwen gestoken. Het museum biedt dan ook een inkijkje in het vroegere dorpsleven van Pitrofos. Door het museum gaat u de olijfolie die in de gerechten op uw bord gebruikt is, in ieder geval tijdens uw verblijf in Griekenland, met andere ogen bekijken.

op de kaart

Accommodaties op Andros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten