Smaak van traditie

Andros

Traditie kunt u niet alleen zien, maar vaak ook, en zeker in het geval van Griekenland, proeven. Kaas gemaakt volgens oude gebruiken en homecooked maaltijden bij ieder dorpsfeest. Andros kunt u het beste bezoeken met een gezonde eetlust!

  • Andros
  • Andros
/

De bevolking van Andros heeft zich in de loop der jaren altijd staande weten te houden tijdens de overheersing van uitheemse volken. Dit ging niet zonder slag of stoot. De roerige geschiedenis heeft Andros gemaakt tot wat het nu is: trouw aan tradities, gevormd door wat hun voorvaderen hebben doorstaan.

Kaas en wijn op Andros


Lang waren de bewoners van Andros vissers en was de vangst de belangrijkste bron van inkomsten. Tegenwoordig is de export van lokale producten zoals zijde, citroenen en vlees een goede aanvulling hierop. Sommige producten werden altijd al gemaakt, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er voor export geen ruimte was. De bewoners maken nog steeds veel kaas. De bereidingswijze wordt door de ouderen doorgegeven aan hun kinderen, zoals zij dit weer van hún ouders hebben meegekregen. Hierdoor wordt de smaak van het verleden in leven gehouden. Het hebben van een eigen wijngaard is voor de bewoners van Andros een hobby. Het is bijna een wedstrijd wie de beste wijn kan maken. Uiteraard gebruiken ze de druivenschillen voor het stoken van de lokale rakí, een sterk brouwsel waarvan de eilandbewoners zeggen dat het helpt tegen allerlei kwalen.

Zelfgemaakte worstjes op Andros


Het vlees dat van Andros komt is van hoge kwaliteit. Vooral het varkensvlees heeft grote bekendheid. De bewoners verwerken dit in traditionele worstjes, die op hun beurt weer in lokale gerechten gebruikt worden. Niet alleen in de maaltijden die thuis op tafel worden gezet, maar ook de tavernes hebben dergelijke gerechten op hun menukaart staan. Froutalia bijvoorbeeld: een omelet met aardappel en deze lokale loukanika (worstjes).

Panigiri op Andros


Zoals in heel Griekenland heeft ieder dorp zijn eigen beschermheilige en die wordt jaarlijks vereerd tijdens een zogenaamde panigiri, een dorpsfeest. Volgens traditie gaat dit gepaard met kerkdiensten, processies rond het dorp, muziek en dans en, ook niet onbelangrijk, veel eten. De bewoners werken dagenlang aan een gezamenlijke maaltijd op het dorpsplein. Laat u de kans niet voorbij gaan deel te nemen aan het feestgedruis! De belangrijkste religieuze feestdagen op Andros zijn die van Panagia Theoskepasti, twee weken voor het Grieks-orthodoxe Pasen, en op 15 augustus, Maria Hemelvaart. Verspreid over het eiland vinden met name in de maanden juli, augustus en september panigiri plaats.

op de kaart

Accommodaties op Andros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten