Een traditionele hamam in Chios-stad

Chios

Na jaren letterlijk uit het stof gehaald en nieuw leven ingeblazen, is exact wat men deed met het vervallen badhuis. De restauratie van een Turks badhuis geeft niet alleen een beter inzicht in het dagelijkse leven op het eiland tijdens de periode van de Turkse overheersing, maar is ook geheel geïntegreerd in het hedendaagse leven van alledag.

 • Badhuis Chios
 • Badhuis Chios
  Koude ruimte
 • Badhuis Chios
 • Badhuis Chios
  Warme ruimte
 • Badhuis Chios
 • Badhuis Chios
 • Badhuis Chios
 • Badhuis Chios
/

De eeuwenlange Ottomaanse overheersing heeft door bijna heel Griekenland zijn sporen achtergelaten. Lange tijd werd dit hoofdstuk uit de geschiedenis het liefst vergeten en werden Turkse bouwwerken aan hun lot overgelaten. De laatste jaren komt er steeds meer erkenning voor de historische waarde van deze gebouwen en wordt er aandacht besteed aan het herstel hiervan.

Het Turkse badhuis, ofwel hamam, binnen de stadsmuren van het oude fort in Chios-stad, stamt uit de 18e eeuw en maakte deel uit van een liefdadigheidsinstelling. Hieronder vielen ook een moskee en een begraafplaats. Het is het grootste badhuis binnen het kastro en er waren tien ruimtes te onderscheiden. Het badritueel begon in de ‘koude ruimte’ die in verbinding met de ‘warme ruimte’ stond. Deze had een temperatuur van 35°C zodat het lichaam geleidelijk aan de warmte kon wennen. Daarna volgde de grote ‘hete ruimte’ met een temperatuur van 45°C en twee kleinere hete ruimtes, waar men secundaire behandelingen onderging, zoals harsen en huidverzorging. In het midden van de grote, hete ruimte domineerde de marmeren massagetafel. Essentieel voor het functioneren van het badhuis was de ruimte met de watertanks en de ketel die warm water, stoom en hete lucht leverde voor de verwarming van de ruimtes. Deze werd via een uitgebreid leidingensysteem onder de vloer geleid. De overige ruimtes bestonden uit de ruimte voor de toezichthouder en een lange gang waarin de toiletten waren gelegen. Bijzonder opvallend zijn de koepels met lichtgaten, afgedekt met bolvormig glas die volledig hersteld werden. Deze lichtgaten zijn verschillend van vorm en zorgen voor een prachtige lichtval.

Tegenwoordig doet het badhuis dienst al cultureel centrum en het is beslist de moeite waard hier eens naar binnen te lopen.

op de kaart

Accommodaties op Chios

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten