Lokale lekkernijen van Corfu

Corfu

En dan denken we niet alleen aan het overheerlijke eten wat er op Corfu wordt klaargemaakt, of de zalige loukoumi die wordt gepresenteerd, maar aan inheems gebottelde drank die het eiland grote faam geven.

  • lazaris koumkouatats_1646.jpg
  • ross holidays_corfu_roula_kumquat boom_00001.jpg
  • ross holidays_corfu_kumquat fabriek_00001.jpg
  • corfu_beer_8.jpg
  • corfu_beer_5.jpg
  • corfu_beer_7.jpg
  • corfu_beer_2.jpg
  • corfu_beer_1.jpg
/

Kumquat likeur


Tijdens een wandeling door Corfu-stad valt uw oog op fraai gevormde flessen, vaak in de vorm van het eiland, gevuld met een oranje vloeistof. Het is kumquatlikeur gemaakt van de gelijknamige vrucht, die op Corfu sinds lange tijd gecultiveerd wordt. Corfu is een van de weinige gebieden in Europa waar de kumquat wordt geteeld en werd in 1924 geïntroduceerd door de Engelse botanist Sidney Merlin. Oorspronkelijk komt de ‘kam kwat’ uit China en werd de naam in Griekenland verbasterd tot kumquat. De vrucht is oranje, kleiner en compacter dan een mandarijn, ovaalvormig, vol vitamine A en C en bitterzuur waardoor het onvergelijkbare smaak heeft.

Lazaris Distillery and Artisan Sweets


Lazaris Distillery and Artisan Sweets maakt onder andere kumquatlikeur. Konstantinos Lazaris is een geboren Corfioot. Hij herinnert zich goed hoe hij in zijn jonge kinderjaren door de ‘kandounia’, de smalle straten, van Corfu-stad zwierf en de flessen met het oranje goedje zag. Hij merkte dat bijna elke vakantieganger wel iets kocht gemaakt van de kumquat voor familie of vrienden thuis. “Ik wilde iets doen wat zowel de cultuur van de kumquat als de economie van mijn eiland kon ondersteunen. Als nieuwkomer was het niet makkelijk op te boksen tegen de gevestigde orde van kumquat aanbieders, maar het is ons gelukt om niet alleen in Griekenland, maar ook over de grenzen een afzetmarkt te creëren.” Behalve de likeur heeft Lazaris Distillery and Artisan Sweets ook kumquat en limoncello crème likeur ontwikkeld. Bezoekers zijn meer dan welkom om een kijkje te nemen bij Lazaris.

Bier van Corfu


Ook Spiros Kaloudis had een droom om iets met de lokale economie en producten te doen. Het familiebedrijf van vader op zoon bracht hem in contact met de lokale producties van wijn en olijfolie. In 2006 startte hij samen met zijn zoon Thanasis een bierbrouwerij. “Wij zijn de eerste brouwerij die echte ‘ales’ brouwt in Griekenland. Dit betekent dat ze worden gebrouwen zonder kunstmatige conserveermiddelen en daarom gekoeld bewaard moeten worden, wat resulteert in een relatief korte houdbaarheid. Onze brouwerij is uitgerust met moderne apparatuur en we gebruiken alleen de beste ingrediënten, wat zorgt voor een consistente en volle smaak in elk van onze bieren.” De brouwerij kent een enorme groei en niet alleen op Corfu wint de populariteit van het ‘eigen’ bier, maar in heel Griekenland weet men dit bier te waarderen. Kijkt u bij een bezoek aan Corfu zeker op de drankkaart of u dit bier erop ziet staan. Yamas!

op de kaart

Accommodaties op Corfu

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten