Het kasteel van Ali Pasja

Epiros

Dicht bij het dorp Anthousa, op korte afstand van Parga, ligt het kasteel van Ali Pasja. Wie de klim naar boven maakt, begrijpt direct waarom de Ottomaanse heerser juist hier een verdedigingswerk bouwde. Het weidse uitzicht over Parga en de Ionische Zee is adembenemend en op een heldere dag ziet u hier zelfs Corfu, Paxos en Lefkas liggen!

  • ali_pasa_castle_129.jpg
  • ali_pasa_castle_120.jpg
  • ali_pasa_castle_119.jpg
  • ali_pasa_castle_116.jpg
  • ali_pasa_castle_102.jpg
  • ali_pasa_castle_109.jpg
  • ali_pasa_castle_114.jpg
  • ali_pasa_castle_111.jpg
/

Het kasteel van Ali Pasja werd in 1814 gebouwd in opdracht van, u raadt het al, de ‘Leeuw van Ioannina' ofwel Ali Pasja. Na jarenlang tevergeefs geprobeerd te hebben Parga te veroveren, gaf de machtsbeluste heerser opdracht tot het bouwen van een robuust verdedigingswerk van waaruit hij de belegering van Parga kon coördineren. Het belegeren van dorpen en steden vanuit een strategisch gelegen bouwwerk was een geliefde werkwijze van Ali Pasja, maar in tegenstelling tot dit kasteel ging het meestal om kleinere verdedigingswerken die in de vergetelheid raakten zodra het doel bereikt was. Dat dit kasteel bewaard is gebleven, is te danken aan het feit dat het ook in latere tijden in gebruik bleef en er meerdere keren herstellingswerkzaamheden werden uitgevoerd.

Het ontwerp van het kasteel kwam van de hand van een officier uit het leger van Ali Pasja, de Italiaanse architect Don Santo di Monteleone. Voor zover bekend was dit het eerste en laatste kasteel ooit door hem ontworpen en dat is misschien niet zo verbazingwekkend als we kijken naar onder andere de disproportionele toren van het kasteel, de problemen met de fundering die zich al spoedig voordeden en de vreemde indeling van de ruimtes. De enorme rechthoekige toren aan de oostzijde van het kasteel vormde het centrale punt van het kasteel. De toren heeft een hoogte van 15 meter en wanneer u goed kijkt, ziet u dat deze recht tegenover het kasteel van Parga is gelegen. Opvallend is dat de vestingmuren niet overal dezelfde hoogte hebben. Aan de oostkant zijn de muren veel hoger en dikker dan aan de westkant van het kasteel waar zich de ingang bevond. De twee bastions die de ingang moesten beschermen zijn nog goed intact. Tijdens een wandeling binnen het kasteel ziet u te midden van de ruïnes onder andere nog de overblijfselen van de overdekte weergang in de toren, resten van opslagkamers en de verblijven van Ali Pasja en een aantal kanonnen. Geef u even over aan uw fantasie en stelt u zich voor hoe Ali Pasja en zijn manschappen hier droomden over een overwinning op het onverzettelijke Parga.

De bouw van het kasteel wierp uiteindelijk weinig vruchten af: nog in hetzelfde jaar kwam het gebied onder de bescherming van het Britse Rijk. Ali Pasja was slim genoeg om een rechtstreekse strijd met de Britten te vermijden en zag af van de verdere belegering van Parga. Markant detail is dat hij Parga met slechts een simpele overeenkomst uiteindelijk toch nog in handen wist te krijgen: tegen een som van 150.000 pond sterling kocht hij in 1819 de stad van de Britten.

Het kasteel is goed te bereiken met de auto of met het treintje vanuit Parga. De tour met het treintje neemt ongeveer 2 uur in beslag en wordt begeleid door een gids die interessante feiten over het kasteel vertelt. Wandelliefhebbers kunnen het kasteel bereiken via een mooie, maar geen gemakkelijke, wandeling van 5,5 km vanaf het Valtos-strand.

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten