Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Bruggen van Zagoria

Epiros

Een van de bijzondere kenmerken van de Zagoria zijn de vele boogbruggen die zich over de rivieren buigen. Vroeger waren er nog veel meer in dit gebied maar ook vandaag de dag zijn er nog redelijk wat in goede conditie.

/

De bruggen zijn vervaardigd om de verbinding tussen de diverse dorpen tot stand te brengen. De rivieren hadden met name in de winter vaak te maken met overstromingen en de bruggen waren nodig om deze vaak kolkende watermassa’s over te steken. De meeste bruggen zijn gebouwd met financiële ondersteuning van rijke inwoners en zakenlieden. Sommige dorpen waren niet in de gelukkige omstandigheid van de aanwezigheid van rijke zakenlieden in hun dorp en de dorpsbewoners legden dan het geld dat zij ervoor over hadden bij elkaar. De bruggen dragen dan ook vaak de naam van degenen die de kosten had gedekt.

Gefýri Misiou
Deze brug is gebouwd in 1978 door Aléxis Mísios, inwoner van het dorp Monodéndri. Het is een brug met twee bogen aan het begin van de Víkoskloof die de dorpen Vítsa en Koukoúli met elkaar verbindt.

Gefýri Mílou
Deze brug ligt bij het dorp Eláti en verbindt dit dorp met het dorp Dílofo, dat twee heuvels betekent. Deze brug met drie bogen dankt zijn naam aan een in de buurt gelegen molen en is gebouwd door Dimítris Ksinós.

Gefýri Tspípanis
Deze brug telt slechts een boog en gaat over de rivier Várdas, en is gelegen tussen de dorpen Trísteno, Dóliani en Miliotádes. Het bijzondere aan deze brug is de vorm van de boog; de boog is puntig van vorm. De brug is in 1875 gebouwd met financiering van de gemeente Grevenitíou.

Gefýri Pitsióni
Deze brug ligt ongeveer een kilometer na het dorp Kípos en naast de weg die het dorp Fragades in gaat. De brug is in 1830 gebouwd met geld van Pitsiónis afkomstig uit het dorp Dílofo. De hoge bomen maken het bijna onmogelijk om deze brug van afstand te zien.

Gefýri Plakída of Kalogerikó
Deze brug ligt net voor het dorp Kípi en heeft drie bogen en is gebouwd om de molen te helpen die er vlakbij staat. De brug was eerst van hout gemaakt, maar in 1748 heeft de monnik van Profitís Ilías de brug herbouwd van steen. Dit verklaart de naam van de brug Kalogerikó, wat in het Grieks monnik betekent. De andere naam is afkomstig van de broers Plakída die de brug gerenoveerd hebben in 1863.

Gefýri Noútsou of Kókkorou/Kókkouri
Deze brug ligt vlakbij het dorp Kokoúli, op weg naar het dorp Kapésovo en Tsepélovo. De brug is gebouwd in 1750 met geld van Noútsos Kondodimos afkomstig uit Vradéto, dat een van de namen die de brug verklaart. De naam Kókkorou of Kókkori zijn aan de brug gegeven in 1910 toen de familie Kókkoros geld heeft gedoneerd om te brug te repareren. Naast de brug is een grot waar bandiet Davélis zich samen met twee andere rovers verborgen hield. Via een andere houten brug in de buurt van de Kokórou-brug werd gedurende de Tweede Wereldoorlog munitie geleverd aan ‘de vrouwen van Pindos’, een groep van moedige vrouwen die steun gaven aan het verzetsgroep die zich in de bergen schuilhielden.

Gefýri Kontodimou of Lazaridi
Deze éénbogige brug ligt in het ravijn van Mikró Víkos net voor de westelijke ingang van het dorp Kípi over de stroming van Vidaki en is omgeven door dikke ontluiking. De brug is gebouwd in 1753 met geld van Tóli Kontodímos hetgeen de naam van de brug verklaart. Deze brug staat ook bekend als Lazaridi, afkomstig van de leraar Kostas Lazaridi uit het dorp Koukoúlis.

Gefýri of Kamber Aga
Deze brug is gebouwd in 1875 door financiering van Kaber Aga, een Turkse gouveneur van de stad Ioánnina. De brug ligt blak bij het dorp Miliotádes en loopt over de rivier Várda en is van lage hoogte (5 meter) en heeft een grote boog van 18 meter en twee kleinere bogen.

Gefýri Vovoúsas
Door het dorp Vovoúsas loopt een rivier Aóos en het dorp heeft waarschijnlijk haar naam te danken aan het gebrul van de rivier. Het dorps is gebouwd op beide oevers van de rivier of Aóos en de aanwezigheid van een brug was belangrijk om deze twee delen van het dorp met elkaar te verbinden. De brug is gebouwd in 1748 door Alexios Misio en is erkend als junior archeologisch monument . In de omgeving staat de kerk van Ágios Geórgos die in 1814 gebouwd is en vindt u ook het Dormitionklooster van Voútsas. Het dorp is één van de ingangen van het Nationale Park ‘Vália Cálda’.

Gefýri Voidomáti
Deze brug is dichtbij het dorp Klídonia gebouwd in de vlakte van het Kónitsa gebied. Het is gebouwd op een plek waar de zijrivier Voidomáti uit de Víkoskloof komt en waar – na een sterke stroomstelling – de brug boven het wat langzamer stromend water is gebouwd. Het is een grote éénbogige brug die in 1853 is gebouwd door Mísios met financiering van Blakiz Itnoum. In de prachtige omgeving vindt u activiteiten als ‘rafting’, kajak en bergbeklimmen, maar kun u ook uitstekend wandelen. Links onder de brug is er een verhard pad dat naar de Víkoskloof loopt.

Gefýri tis Tírias
Deze stenen brug bevindt zich dichtbij het dorp Seníko en is gebouwd over het water van de rivier Tírias, die voorkomt uit Olýtsika. De brug heeft twee bogen en de hoogte van de grootste is bijna 10 meter en de boog is 14 meter . De kleinere boog heeft een spanwijdte 2,5 meter. De bouwtijd van deze brug is onbekend.

Andere bruggen zijn:
– Gefýri Ágiou Mína bij het dorp Dilofo
– Gefýri Garáni bij het dorp Vrisochóri
– Gefýri Kouitsas bij de entree van het dorp Vrisochóri
– Gefýri Martora op weg naar Ágios Mínas, buiten het dorp Vrisochóri

Bruggen van Zagoria op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord