Bruggen van Zagoria

Epiros

Een van de bijzondere kenmerken van de Zagoria zijn de vele boogbruggen die zich over de rivieren buigen. Vroeger waren er nog veel meer in dit gebied maar ook vandaag de dag zijn er nog redelijk wat in goede conditie.

  • epiros_old stone bridge in zagoria, epirus, western greece_st.jpg
  • epiros_old stone bridge in zagoria, epirus, western greece_st (1).jpg
  • epiros_old stone bridge in zagoria, epirus, western greece_st (4).jpg
  • epiros_old stone bridge in zagoria, epirus, western greece_st (5).jpg
  • epiros_old stone bridge in zagoria, epirus, western greece_st (3).jpg
  • epiros_old stone bridge in zagoria, epirus, western greece_st (2).jpg
  • epiros_old kalogeriko triple arched stone bridge on vikos canyon, zagorohoria, greece_st.jpg
/

Als u goed kijkt, ziet u tussen al het groen van de bergen en dalen van de Zagoria stenen bruggen over de rivieren liggen. Niet een, maar wel tientallen. Ze zijn gestapeld van losse stenen. Ondanks dat ze al eeuwen geleden zijn gemaakt, zijn ze nog steeds stevig genoeg om de rivieren over te steken. Door het landschap van Zagoria lopen heel wat rivieren. Om van dorp naar dorp te komen, moesten de bewoners bruggen bouwen. Zeker in de wintermaanden, kon de waterstand in de rivieren behoorlijk stijgen en stroomde het water krachtig. Door het water naar de overkant was dan niet mogelijk. De bruggen zijn niet zomaar op een willekeurige plek over de rivier gebouwd. De bouwers kozen de plaats waar de rivier het smalst was. En als ze het helemaal goed wilden doen, moesten er in de rivierbedding ook nog grote stenen liggen, die de bruggen goed konden ondersteunen. In het begin maakten de bouwers de bruggen van hout, waardoor ze niet heel sterk waren en slechts korte tijd meegingen. Maar vanaf het midden van de 18e eeuw werden de bruggen van steen gemaakt. Hierbij maakte men gebruik van de techniek die ook voor het bouwen van de huizen in deze streek werd gehanteerd.

De ‘sleutel’ van Zagoria


De bouwers startten de bouw tegelijkertijd aan weerszijden van de brug, en raakten elkaar in het midden. Het belangrijkste deel van het bouwen kwam als laatste: de ‘sleutel’. Dit is de laatste steen die zij plaatsten, aan de ‘top’ van de brug. Vaak hingen de
bouwers een touw met daaraan een bel onderaan de brug. Deze bel hing vlak boven het water. Als het dan hard geregend had en het water omhoog rees, konden de bewoners de bel horen rinkelen, en werden ze zo gewaarschuwd niet de brug op te gaan.
Zelden kreeg de brug de handtekening van de maker, maar was het de naam van degene die ervoor betaald had die aan de brug werd gegeven. Maar het feit dat de bruggen er nu nog steeds staan, alsof ze niet eeuwen geleden, maar vorig jaar pas gebouwd zijn, laat de kunsten van de bouwmeesters van toen zien. Dit tijdloze, romantische karakter maakt de bruggen een charmante toevoeging aan het weelderige landschap van de Zagoria.


De bruggen van Zagoria


De bruggen zijn vervaardigd om de verbinding tussen de diverse dorpen tot stand te brengen. De rivieren hadden met name in de winter vaak te maken met overstromingen en de bruggen waren nodig om deze vaak kolkende watermassa’s over te steken. De meeste bruggen zijn gebouwd met financiële ondersteuning van rijke inwoners en zakenlieden. Sommige dorpen waren niet in de gelukkige omstandigheid van de aanwezigheid van rijke zakenlieden in hun dorp en de dorpsbewoners legden dan het geld dat zij ervoor over hadden bij elkaar. De bruggen dragen dan ook vaak de naam van degenen die de kosten had gedekt. Onderstaand een overzicht van de diverse bruggen.

De brug van Arta


Het Turkse stadsbestuur gaf omstreeks 1600 opdracht tot de bouw. Het wilde de bouwers maar niet lukken de brug af te krijgen. Wat ze overdag bouwden, stortte ‘s nachts weer. Dit ging zó lang door dat ze er wanhopig van werden. Op een dag zat er een vogeltje op de puinhoop dat zong: "Neem je vrouw voor de bouw van de brug en offer vlug". De bouwmeester, zielsbedroefd, deed wat hem werd gevraagd. Hij liet zijn allerliefste levend inmetselen in een pijler. En zie, de brug kwam af. Maar het eerdere werk
bleef zichtbaar. Zo had de hoogste boog, bijvoorbeeld, in het midden moeten staan. Volgens geruchten is er ruim zestig jaar geleden een menselijk skelet ontdekt in een holte van de brug.

De brug van Gefyri Misiou


Deze brug is gebouwd in 1978 door Alexis Misios, inwoner van het dorp Monodendri. Het is een brug met twee bogen aan het begin van de Vikoskloof die de dorpen Vitsa en Koukouli met elkaar verbindt.

De brug van Gefyri Milou


Deze brug ligt bij het dorp Elati en verbindt dit dorp met het dorp Dilofo, dat twee heuvels betekent. Deze brug met drie bogen dankt zijn naam aan een in de buurt gelegen molen en is gebouwd door Dimitris Ksinos.

De brug van Gefyri Tspipanis


Deze brug telt slechts een boog en gaat over de rivier Vardas, en is gelegen tussen de dorpen Tristeno, Doliani en Miliotades. Het bijzondere aan deze brug is de vorm van de boog; de boog is puntig van vorm. De brug is in 1875 gebouwd met financiering van de gemeente Grevenitiou.

De brug van Gefyri Pitsioni


Deze brug ligt ongeveer een kilometer na het dorp Kipos en naast de weg die het dorp Fragades in gaat. De brug is in 1830 gebouwd met geld van Pitsionis afkomstig uit het dorp Dilofo. De hoge bomen maken het bijna onmogelijk om deze brug van afstand te zien.

De brug van Gefyri Plakida of Kalogeriko


Deze brug ligt net voor het dorp Kipi en heeft drie bogen en is gebouwd om de molen te helpen die er vlakbij staat. De brug was eerst van hout gemaakt, maar in 1748 heeft de monnik van Profitis Ilias de brug herbouwd van steen. Dit verklaart de naam van de brug Kalogeriko, wat in het Grieks monnik betekent. De andere naam is afkomstig van de broers Plakida die de brug gerenoveerd hebben in 1863.

De brug van Gefyri Noutsou of Kokkorou/Kokkori


Deze brug ligt vlakbij het dorp Kokouli, op weg naar het dorp Kapesovo en Tsepelovo. De brug is gebouwd in 1750 met geld van Noutsos Kondodimos afkomstig uit Vradeto, dat een van de namen die de brug verklaart. De naam Kokkorou of Kokkori zijn aan de brug gegeven in 1910 toen de familie Kokkoros geld heeft gedoneerd om te brug te repareren. Naast de brug is een grot waar bandiet Davelis zich samen met twee andere rovers verborgen hield. Via een andere houten brug in de buurt van de Kokorou-brug werd gedurende de Tweede Wereldoorlog munitie geleverd aan ‘de vrouwen van Pindos’, een groep van moedige vrouwen die steun gaven aan het verzetsgroep die zich in de bergen schuilhielden.

De brug van Gefyri Kontodimou of Lazaridi


Deze éénbogige brug ligt in het ravijn van Mikro Vikos net voor de westelijke ingang van het dorp Kipi over de stroming van Vidaki en is omgeven door dikke ontluiking. De brug is gebouwd in 1753 met geld van Toli Kontodimos hetgeen de naam van de brug verklaart. Deze brug staat ook bekend als Lazaridi, afkomstig van de leraar Kostas Lazaridi uit het dorp Koukoulis.

De brug van Gefyri of Kamber Aga


Deze brug is gebouwd in 1875 door financiering van Kaber Aga, een Turkse gouverneur van de stad Ioannina. De brug ligt blak bij het dorp Miliotades en loopt over de rivier Varda en is van lage hoogte (5 meter) en heeft een grote boog van 18 meter en twee kleinere bogen.

De brug van Gefyri Vovousas


Door het dorp Vovousas loopt een rivier Aoos en het dorp heeft waarschijnlijk haar naam te danken aan het gebrul van de rivier. Het dorps is gebouwd op beide oevers van de rivier of Aoos en de aanwezigheid van een brug was belangrijk om deze twee delen van het dorp met elkaar te verbinden. De brug is gebouwd in 1748 door Alexios Misio en is erkend als junior archeologisch monument . In de omgeving staat de kerk van Agios Georgos die in 1814 gebouwd is en vindt u ook het Dormition-klooster van Voutsas. Het dorp is één van de ingangen van het Nationale Park ‘Valia Calda’.

De brug van Gefyri Voidomati


Deze brug is dichtbij het dorp Klidonia gebouwd in de vlakte van het Konitsa gebied. Het is gebouwd op een plek waar de zijrivier Voidomati uit de Vikoskloof komt en waar – na een sterke stroomstelling – de brug boven het wat langzamer stromend water is gebouwd. Het is een grote éénbogige brug die in 1853 is gebouwd door Misios met financiering van Blakiz Itnoum. In de prachtige omgeving vindt u activiteiten als ‘rafting’, kajak en bergbeklimmen, maar kun u ook uitstekend wandelen. Links onder de brug is er een verhard pad dat naar de Vikoskloof loopt.

De brug van Gefyri tis Tirias


Deze stenen brug bevindt zich dichtbij het dorp Seniko en is gebouwd over het water van de rivier Tirias, die voorkomt uit Olytsika. De brug heeft twee bogen en de hoogte van de grootste is bijna 10 meter en de boog is 14 meter . De kleinere boog heeft een spanwijdte 2,5 meter. De bouwtijd van deze brug is onbekend.

Andere bruggen zijn:
– De brug van Gefyri Agiou Mina bij het dorp Dilofo
– De brug van Gefyri Garani bij het dorp Vrisochori
– De brug van Gefyri Kouitsas bij de entree van het dorp Vrisochori
– De brug van Gefyri Martora op weg naar Agios Minas, buiten het dorp Vrisochori

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten