De wijk Turkopazaro in Parga

Epiros

Parga is omgeven door een weelderige natuur, begrensd met de prachtigste stranden en rijk aan cultuur. Het meest opvallende monument torent boven het dorp uit. De Venetianen bouwden ter bescherming tegen de Turken aan het einde van de 11e eeuw dit kenmerkende fort.

  • turkopazaro in parga in epiros, griekenland
/

De Turken wisten het in de 15e eeuw alsnog te bezetten. Echter heroverden de Venetianen het in de 16e eeuw en het kasteel bleef onder hun bescherming totdat Parga in de 19e eeuw aan de Turken werd verkocht. Een bezoek staat garant voor een adembenemend uitzicht over het dorp met de haven en de fraaie kustlijn. Het symbool van de stad Venetië, de leeuw van San Marco, is bij de hoofdingang te zien. In de vesting is er een ruimte waar oude foto’s van Parga worden tentoongesteld.

Het kasteel is te bereiken via kronkelende straatjes vanuit het lagere deel van het dorp. Een aan te raden route is via de trappen waarbij er winkeltjes, barretjes en tavernes worden gepasseerd. Gedurende de tocht wordt u al getrakteerd op prachtige uitzichten. Eenmaal boven, komt u niet alleen in het fort, maar bent u tevens in de levendige wijk Turkopazaro aangekomen.

Turkopazaro betekent ‘Turkse markt’. In 1819 bestormde Ali Pasja Parga, waardoor de bewoners naar Corfu vluchtten. Ali Pasja was daar zo boos om dat hij het hele dorp verwoestte. De vesting daarentegen bleef dienst doen en hij liet deze zelfs nog groter maken. Helemaal bovenin liet hij een badhuis voor zichzelf bouwen. Gedurende de bezetting hadden de Turken hier een minaret, waar naast het bidden ook allerlei handel werd bedreven. Pas in 1912 werden de Turken verdreven uit Parga en werd het dorp herbouwd door nieuwe bewoners. De minaret is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield en tegenwoordig is op deze plek een kleine parkeerplaats.

Deze straatjes die de Turkopazaro vormen, in dit hoger gelegen deel van Parga, hebben hun naam dus aan dit rijke verleden te danken. Het is een plek waar de huidige bevolking graag samenkomt. Vissers zijn hier hun netten aan het boeten, de papás geniet samen met de inwoners van een kopje Griekse koffie of frappé en de buurvrouwen bespreken de laatste roddels van het dorp.

Te midden van deze gezellige drukte is Huize Tsovilis gelegen. De balkons aan de achterzijde bieden een weids uitzicht over de baai en de haven van Parga. De sfeer van het cultuurrijke Turkopazaro is met een schets of foto in ieder appartement te proeven. Zo is in een appartement op de eerste etage bijvoorbeeld een schets van de eerder vermelde minaret te bewonderen. Vanaf de voorzijde van dit appartement kijkt u naar de plek waar de minaret zich in vroeger tijden bevond. Terwijl de tavernes in de directe omgeving zorgen voor de lekkerste maaltijden.

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten