Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Ochi-gebergte in Zuid-Evia

Evia

Het achterland van Zuid-Évia wordt gedomineerd door het Óchi-gebergte. De hoogste top is op 1399 meter gelegen. Dit is zowel historisch als landschappelijk, een interessant gebied. Diverse wandelpaden bieden de mogelijkheid het te voet te ontdekken en zo te genieten van de prachtige natuur met een rijke begroeiing en geweldige vergezichten.

De Griekse mythologie vertelt dat de natuurlijke schoonheid van Évia nauw verbonden is met de goden Poseidon en Apollon, en met de godin Hera. Een legende vertelt dat Hera in de buurt van Kárystos is opgegroeid en groot werd gebracht door de nimf Macrí. Sinds de eerste ontmoeting met Zeus in de hoogvlakten van het gebergte, wilde hij haar hart veroveren. Hij veranderde zichzelf in een koekoek en landde op haar borst. Eenmaal terug in eigen gedaante maakte hij Hera tot zijn vrouw.

Net onder de top van de Óchi is het Kastanalongos, het laatste walnotenbos dat nog in de wilde natuur op Évia voorkomt. Vroeger waren er veel van dit soort bossen, maar tegenwoordig zijn deze allemaal verdreven door landbouw en andere agrarische activiteiten. Het gebied telt 59 geregistreerde vogelsoorten. Er is een berghut die beschutting biedt aan bezoekers zodat zij op hun gemak de vogels kunnen spotten.

Kókkino Kástro
Op de top springt het Kókkino Kástro, ook wel het Castello Rosso, in het oog. De restanten van deze Venetiaanse burcht uit 1030 hebben hun naam te danken aan de muur. Binnen de burchtmuren is een kleine kapel met een simpele houten iconostase. Net onder de ruïnes zijn nog restanten zichtbaar van een aquaduct. Maar alleen voor de weidse blikken over de omgeving is het de tocht al meer dan waard.

Vanaf de top heeft men tevens een fraai uitzicht op de Romeinse steengroeve. Deze unieke groeve bevat een aantal pijlers en kolommen uit de oude tijd. In de oudheid waren hier meerdere van dergelijke groeven. Het marmer dat hier vandaan gehaald werd, is zelfs vernoemd naar de plaats Kárystos en werd over een groot gebied geëxporteerd. De kolommen van de boog van de Bibliotheek in Athene zijn ook vervaardigd van dit befaamde Kárystos-marmer, ook wel cipollino genoemd.

Een bezoek aan dit gebied zal niet helemaal met de auto afgelegd kunnen worden. Het laatste deel zal te voet gedaan moeten worden gezien de toegankelijkheid met een auto niet bestaat.

Drakóspita
Een ander bijzonder verschijnsel in het Óchi-gebergte zijn de zogenaamde Drakóspita, dat Drakenhuizen betekent. Lees elders meer over deze eigenaardige ruïnes.

Kloven
De indrukwekkende kloven in het gebergte bieden de natuurliefhebber prachtige uitzichten en wandelmogelijkheden. Aan de noordzijde van de Óchi is de Dimósaris-kloof gelegen. Dit unieke landschap staat garant voor een geslaagde kennismaking met de natuur van Zuid-Évia. De rijkdom aan inheemse planten, platanen en kastanje- en eikenbomen is enorm. Daarnaast telt de kloof circa 210 vogelsoorten. De wandeling start op een hoogte van ruim 1300 meter en biedt een weids uitzicht over Kárystos en de omliggende bergen. De route eindigt bij het Kallianós-strand.

De Archámpolis-kloof is gelegen aan de noordoostkant van het gebergte, tussen de dorpen Evangelismós en Thými. De kloof eindigt tussen hoge rotsen bij een prachtig strand. Er zijn over de volledige lengte van de kloof restanten van een oude stadsmuur te herkennen. De rotsen zijn begroeid en er leven zeldzame vogelsoorten, waaronder de oehoe en de torenvalk.

De meest avontuurlijke kloof van het gebergte bevindt zich bij het gelijknamige dorp Ágios Dimítrios. De unieke rotsformaties zijn in lagen opgebouwd en het cipollino-marmer is hier duidelijk zichtbaar. Niet alleen de natuurlijke bronnen hebben een bijzondere aantrekkingskracht. Ook de rijke vegetatie en zeldzame vogelsoorten maken een wandeling door deze kloof zeker de moeite waard.

Een van de minder bekende kloven in het zuiden van Évia is de Cháracas-kloof. Onbekend maakt zeker niet onbemind. Een overvloed aan cipressen, platanen en wilde kruiden met aan het eind een prachtig strand maakt deze kloof voor de natuurliefhebber een must.

Ochi-gebergte in Zuid-Evia op de kaart

Accommodaties op Evia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord